Ha egy 3 év alatti kisgyereknek testvére születik, nem lesz rá rossz hatással az, hogy a baba lesz a középpontban/vele kell többet foglalkozni?
Mert ha belegondolunk, egy 3 év alatti gyerek még nagyon igényli a figyelmet és a foglalkozást, viszont ha testvére születik, háttérbe szorul, mert a baba minden figyelmet elvesz, és már csak vele foglalkozik az anyuka. Emiatt a nagyobb gyereknek mindig várnia kell, amíg az anyuka megeteti/megszoptatja a babát, illetve kicseréli a pelenkáját.
A kisgyerekek nem szokták megsínyleni azt, hogy már nem ők vannak a középpontban, és ott egy magatehetetlen, pici baba, aki 0-24-es szolgálat?
Elsősorban a többgyerekes anyukák tapasztalatait várom 🤗
#10 Ezt olyan jól összefoglaltad!
Egy középső gyerek vagyok, akinek van baja. 🙂
Rossz hatással lesz rá, ha lesz van tojva.
De később se jobb,(5-6 év különbség) akkor se lehet "egyedül hagyni",akkor is rosszul esik a változás.
Nekem ez volt az egyik indokom, hogy miért nem lett második.
Mert a mi családunk úgy volt már egész, hogy 3-an voltunk. Nem akartam megbojgatni egy újabb tag érkezésével. Ezen kívül a nagy már nem kap annyit, mint kaphatna. A kicsi meg sosem kap annyit, amennyit a nagy kapott.
Nekem - hangsúlyozom: NEKEM - ez nem fért bele. Nem tudok szétszakadni és nem is akartam. Egy gyerek maradt. De persze ez se tökéletes, mert ez meg azért nyíg, hogy ő tesót szeretne :D Szóval bármit csinálsz is, a vége ugyanaz: a gyereknek ha felnő, dolgoznia kell a hiányainak a feltöltésén. Szerintem a fontos, hogy ehhez adjunk eszközöket a kezébe.
Ám szerintem tök tévút a szülőnek a gyereket direkt parkolópályára állítania, mondván, "tanulja meg, hogy nem ő a világ közepe" - a valós igényeire reagálva, igenis a gyereknek azt kell éreznie - az első időkben - hogy ő a világ közepe. Ugyanis ebből a megélésből tud egészséges önbecsülést növeszteni. Abból sosem lesz egészséges önbecsülés, ha a szülőnek az az üzenete a gyereke felé, hogy nem számítasz - ugyanis ha a szüleinek (számára ők a világ) nem számít, akkor kinek??
14-es, szerintem te valamit felreertesz.
Termeszetesen minden gyerek szamit, a masodik, harmadik, sokadik is, optimalis esetben.
Csak ha valakinek testvere van, egyszeruen megtanulja, hogy a szulei figyelme bizony megoszlik. De ugye ezt mindenki maskepp eli meg, nekem abszolut nincsen semmilyen rossz elmenyem a 2,5 evvel fiatalabb hugommal kapcsolatban. Csak arra emlekszem gyerekkorombol, hogy milyen jokat jatszottunk, na meg persze nyilvan vitaztunk is, de semmi komoly nem volt :D
En nem eltem meg tragediakent, de ehhez nyilvan a szuleim is kellettek. Meg pl mindig volt kulon szobank, kulon dolgaink, nem kellett osztozkodni, ha nem akartunk, tiszteletben tartottak a kereseinket. Nem volt soha elohuzva a “kicsi” kartya, azaz hogy a hugomnak minden el lett volna nezve, csak mert kicsi. Ilyen nalunk nem volt.
En is igy nevelem a gyerekeimet es remelem, hogy jol fog elsulni.
De amugy honnan tudjam, ez mar csak utolag derul ki, mi mindent megteszunk, ez a lenyeg 😅
16: Te arról beszélsz amikor már elmagyarázod és megérti. A kérdésben 3 év alatti gyerekről van szó. Elemi, elsődleges megélésekről, amire épülnek az életben adott reakciói.
Egy családban (akár egy gyerekes, akár több) - ha normálisan működik - egyébként is kell kompromisszumot kötni. Ergo a gyerek megtanulja. Nem azon múlik, hogy van e testvére vagy sem.
De ez a hozzáállás, hogy tanulja meg a gyerek, hogy nem ő a világ közepe számomra nagyon rossz üzenetet hordoz. És nem az elkényeztetésről meg a majomszeretetről beszélek, mielőtt valaki ezzel jönne. Természetes, hogy tanuljon meg várni meg kompromisszumot kötni, meg osztozkodni. Ennek viszont nem kizárólagos feltétele a testvér.
Senki nem irta, hogy feltetele lenne. Csak azt nem erted, hogy egy olyan csaladban, ahol tobb gyermek el egyutt, egyszeruen az a normalis es kesz. A kezdeti nehezsegek utan (mert az mindig van), mindenki megszokja szepen.
Most magyarazhatod itt a te igazadat, de tok masrol beszelsz. Senki nincsen leszerva, hatterbe szoritva, csupan mas a norma egy 4-5-6 tagu csaladban, mint egy 3 taguban.
Kérdező, a te családodban mindenki egyke? Ha nem akkor hogy látod, akik idősebb testvérek a családban mind lelki sérültek?
Én idősebb gyerek voltam, 3,5 ev korkülönbségel. Nyilván volt testvérféltékenység, nyilván volt, hogy téptük egymást a tesómmal, de ez ponthogy része az egészséges fejlődésnek, hogy ezeket az érzéseket megtanuljuk kezelni. Jó esetben ezeket az egykék is megtapasztalják, csak más szituációkban. Nem lesz senki lelki sérült attól, hogy kell 5 percet várnia, hogy rá tudjanak figyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!