Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha egy 3 év alatti kisgyerekne...

Ha egy 3 év alatti kisgyereknek testvére születik, nem lesz rá rossz hatással az, hogy a baba lesz a középpontban/vele kell többet foglalkozni?

Figyelt kérdés

Mert ha belegondolunk, egy 3 év alatti gyerek még nagyon igényli a figyelmet és a foglalkozást, viszont ha testvére születik, háttérbe szorul, mert a baba minden figyelmet elvesz, és már csak vele foglalkozik az anyuka. Emiatt a nagyobb gyereknek mindig várnia kell, amíg az anyuka megeteti/megszoptatja a babát, illetve kicseréli a pelenkáját.

A kisgyerekek nem szokták megsínyleni azt, hogy már nem ők vannak a középpontban, és ott egy magatehetetlen, pici baba, aki 0-24-es szolgálat?

Elsősorban a többgyerekes anyukák tapasztalatait várom 🤗

aug. 29. 10:29
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
66%
Az en nagylanyom 6 volt mikor megszultett a kicsi. Nagyon varta, megis 2 nap mulva kozolte hogy most mar mindig ennyit lesz kezben? Ennyit kell fogni? Ott akkor unta meg 2 nap utan. 4 ev telt el, azota is feltekeny , de a kicsi is a nagyra. 1 szem cukron verig harcolnak,osszevesznek. Ugyhogy en akarmit probaltam, nalunk biztos h serult a nagy. Anyukam is azt mondta az en batyam se dolgozta fel soha hogy en megszulettem, most is benne van,h neki tobb jar, mert o az elsoszulott.
aug. 29. 14:25
 12/25 anonim ***** válasza:
100%

#10 Ezt olyan jól összefoglaltad!

Egy középső gyerek vagyok, akinek van baja. 🙂

aug. 29. 14:57
 13/25 anonim ***** válasza:
100%

Rossz hatással lesz rá, ha lesz van tojva.

De később se jobb,(5-6 év különbség) akkor se lehet "egyedül hagyni",akkor is rosszul esik a változás.

aug. 29. 15:01
 14/25 anonim ***** válasza:
46%

Nekem ez volt az egyik indokom, hogy miért nem lett második.

Mert a mi családunk úgy volt már egész, hogy 3-an voltunk. Nem akartam megbojgatni egy újabb tag érkezésével. Ezen kívül a nagy már nem kap annyit, mint kaphatna. A kicsi meg sosem kap annyit, amennyit a nagy kapott.

Nekem - hangsúlyozom: NEKEM - ez nem fért bele. Nem tudok szétszakadni és nem is akartam. Egy gyerek maradt. De persze ez se tökéletes, mert ez meg azért nyíg, hogy ő tesót szeretne :D Szóval bármit csinálsz is, a vége ugyanaz: a gyereknek ha felnő, dolgoznia kell a hiányainak a feltöltésén. Szerintem a fontos, hogy ehhez adjunk eszközöket a kezébe.

Ám szerintem tök tévút a szülőnek a gyereket direkt parkolópályára állítania, mondván, "tanulja meg, hogy nem ő a világ közepe" - a valós igényeire reagálva, igenis a gyereknek azt kell éreznie - az első időkben - hogy ő a világ közepe. Ugyanis ebből a megélésből tud egészséges önbecsülést növeszteni. Abból sosem lesz egészséges önbecsülés, ha a szülőnek az az üzenete a gyereke felé, hogy nem számítasz - ugyanis ha a szüleinek (számára ők a világ) nem számít, akkor kinek??

aug. 29. 15:59
 15/25 anonim ***** válasza:
100%

14-es, szerintem te valamit felreertesz.

Termeszetesen minden gyerek szamit, a masodik, harmadik, sokadik is, optimalis esetben.

Csak ha valakinek testvere van, egyszeruen megtanulja, hogy a szulei figyelme bizony megoszlik. De ugye ezt mindenki maskepp eli meg, nekem abszolut nincsen semmilyen rossz elmenyem a 2,5 evvel fiatalabb hugommal kapcsolatban. Csak arra emlekszem gyerekkorombol, hogy milyen jokat jatszottunk, na meg persze nyilvan vitaztunk is, de semmi komoly nem volt :D

En nem eltem meg tragediakent, de ehhez nyilvan a szuleim is kellettek. Meg pl mindig volt kulon szobank, kulon dolgaink, nem kellett osztozkodni, ha nem akartunk, tiszteletben tartottak a kereseinket. Nem volt soha elohuzva a “kicsi” kartya, azaz hogy a hugomnak minden el lett volna nezve, csak mert kicsi. Ilyen nalunk nem volt.

En is igy nevelem a gyerekeimet es remelem, hogy jol fog elsulni.

De amugy honnan tudjam, ez mar csak utolag derul ki, mi mindent megteszunk, ez a lenyeg 😅

aug. 29. 16:22
 16/25 anonim ***** válasza:
87%
14-es, szerintem is félremagyarázod. Egy egyszerű példát hozok. Előfordulhat olyan, hogy pont egyidőben van Kati zongoravizsgája és Peti anyáknapi ünnepsége. Mindketten szeretnék, hogy anyukájuk ott legyen, ami fizikai képtelenség. Valami alapján dönteni fog. Mindkettőnek jogos az elvárása, hogy Anya legyen ott, de mindkettőnek be kell látnia, hogy muszáj kompromisszumot találni. És ezek a tapasztalatok marha hasznosak, ha nem egykeként nő fel valaki.
aug. 29. 16:26
 17/25 anonim ***** válasza:
0%

16: Te arról beszélsz amikor már elmagyarázod és megérti. A kérdésben 3 év alatti gyerekről van szó. Elemi, elsődleges megélésekről, amire épülnek az életben adott reakciói.

Egy családban (akár egy gyerekes, akár több) - ha normálisan működik - egyébként is kell kompromisszumot kötni. Ergo a gyerek megtanulja. Nem azon múlik, hogy van e testvére vagy sem.

De ez a hozzáállás, hogy tanulja meg a gyerek, hogy nem ő a világ közepe számomra nagyon rossz üzenetet hordoz. És nem az elkényeztetésről meg a majomszeretetről beszélek, mielőtt valaki ezzel jönne. Természetes, hogy tanuljon meg várni meg kompromisszumot kötni, meg osztozkodni. Ennek viszont nem kizárólagos feltétele a testvér.

aug. 29. 17:22
 18/25 anonim ***** válasza:
80%

Senki nem irta, hogy feltetele lenne. Csak azt nem erted, hogy egy olyan csaladban, ahol tobb gyermek el egyutt, egyszeruen az a normalis es kesz. A kezdeti nehezsegek utan (mert az mindig van), mindenki megszokja szepen.

Most magyarazhatod itt a te igazadat, de tok masrol beszelsz. Senki nincsen leszerva, hatterbe szoritva, csupan mas a norma egy 4-5-6 tagu csaladban, mint egy 3 taguban.

aug. 29. 17:27
 19/25 anonim ***** válasza:
81%
9, szerintem jól csináltad, minden szavad igaz. Nincs olyan, hogy a nagyobb nem féltékeny, legfeljebb nem látszik, elfojtja. De: az, hogy féltékeny, nem egyenlő azzal, hogy sérül. Csupán keresztül megy egy fejlődési fázison, ami hosszú távon a Hasznára válik majd, ha a szülők jól kezelik.
aug. 29. 18:32
 20/25 anonim ***** válasza:
80%

Kérdező, a te családodban mindenki egyke? Ha nem akkor hogy látod, akik idősebb testvérek a családban mind lelki sérültek?

Én idősebb gyerek voltam, 3,5 ev korkülönbségel. Nyilván volt testvérféltékenység, nyilván volt, hogy téptük egymást a tesómmal, de ez ponthogy része az egészséges fejlődésnek, hogy ezeket az érzéseket megtanuljuk kezelni. Jó esetben ezeket az egykék is megtapasztalják, csak más szituációkban. Nem lesz senki lelki sérült attól, hogy kell 5 percet várnia, hogy rá tudjanak figyelni.

aug. 29. 19:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!