Miben kell még felügyelned/segítened a 10 év körüli (9-12)gyereked napi rutinját?
Öltözés-mit vegyen fel, segíteni kiválasztani, kifordítani, megmondani mi hol van, tartani amíg felveszi, ráadni valamit, gombolni, cipzározni, igazítani valamit
Tisztálkodás-ledirigálni mit mosson meg és mikor, ellenőrizni, hogy tényleg rendesen mosta-e meg, megmosni a haját, balzsamozni, kiöblíteni, fésülni, körmöt vágni, arcot mosni, rutinra emlékeztetni és a olyanokra(pl ne két pillanat legyen a fogmosás, öblítésnél nyúljon a haja alá is), megmondani mi hol van, pl fésű, honnan vegye-hova tegye a koszos ruhát/törölközőt, illetve honnan vegye el a körömollót
Ezekből mennyire képes a 10 évesed? Nem szépítve érdekel, hanem amit rendesen el tud végezni egy átlagos, egészséges 10 év körüli, pl fésülködésnél utána nem marad kócos a haja. A négyéves is bele tudja nyomni a fésűt a hajába, de azért az nem olyan, mint ami át van fésülve.
Kedves 10#
Szerinted engem hol érdekel, te mire voltál képes 8 évesen?
Másrészt nem- nem képesek rá, hanem nehezebb nekik.
Szenzorosság miatt pl folyamatos harc a napi higiénia.
" szerinted engem hol érdekel, te mire voltál képes 8 évesen?"
#11 de a kérdező sem a speciális nevelési igényű, szenzoros, ill. Adhd-s gyerekekről tette fel a kérdését, ha már ilyen bunkó módon kérdezel!
Üdv,
Egy adhd-s nő
Van egy 10 és egy 4 éves lányom
A kicsi és a nagy is felöltözik egyedül. A kicsinek egyedül a gombokkal segítek. 10 évesen nem is értem miért ne lenne ez alap dolog??
Tisztálkodás? Nem egy babáról van szó könyörgöm. 6 évesen is max a haját picit átmostam pluszban de azt is meg tudta mosni hiába ért neki derékig. Nem nagy tudomány. A reggelt pedig fogmososással indítja, ez alap.
Szennyes ruhát kb 2 éves korban megtanítottam nekik kivinni.
Komolyan ne nézzük már debilnek a szellemileg épp gyerekeket. Ezek annyira alap dolgok...jó hogy 10 évesen a fenekét nem kell kitörölni
Én sem értem, hogy tíz évesen hogy merülhetne fel az a probléma, hogy a gyerek nem tudja hol a szennyes helye
Vagy egy tíz éves hogy nem tud egyedül megzuhanyozni, hajat mosni.
Itt olvasom az egyik választ, hogy a kilenc évesre rá kell szolni, hogy egyedül törölje ki a valagat...az azért nem semmi, de tényleg.
Lányom kb 5 éves korától egyedül intézi ezt, és szerintem sok más gyerek is.
Ezek a gyerekek TÉNYLEG úgy tudnak fésülködni, hogy utána nincs benne kóc? Úgy gumizzák be a hajukat, hogy "háromra", tehát nem bomlik ki lazára kettőnél és vállalhatóan néz is ki a copf, amit készítenek? Úgy mosnak hajat, hogy nem csak a tetejét dörzsölik be samponnal, hanem a fejbőrt is mossák, a vizes hajuk alá nyúlnak mindenhol, hogy ne maradjon zsíros? Úgy mosakodnak, hogy a hajvonal, halánték, fül is vizes lesz, meg lesz dörzsölve? Úgy törölköznek, hogy utána nem ragad rájuk a pizsama, ami miatt nem nyafognak, hogy nem tudják felvenni vizesen? Visszarakják a helyére a fésűt/ruhákat minden nap(néha nekem beleférne, ha nem, de azért jó lenne úgy 70%ban a helyére raknia)? Kiválogatva a levetetettek közül mi szennyes és mi nem és megfelelő helyre rakva szennyesbe vagy a széktámlára? Pl bugyit minden nap kell cserélni, de egy nadrágot kétszer is hord egy héten. Így nyáron még csak-csak felöltöznek, de télen rá tudják venni a pulcsira a kabátot akkor is, ha nem olyan kényelmes együtt? Meg tudják igazítani maguktól, anélkül, hogy szólnának és szenvednének? Rá tudnak húzni a copfos fejükre egy sapkát? Izzadt lábról is le-fel tudnak venni zoknit? Begombolják az ünneplőinget maguknak, megigazítják a gallért, vagy kirakják a kapucnit kabátnál, ha kapucnis pulcsi van alatta?
Ezeket normális időben csinálják meg, vagy 5x addig tart, mint egy felnőttnek?
18 igen egy normális 10 éves megcsinálja ezeket..
Ha a tiéd nem akkor mutasd meg neki hogyan kell, ne itt szenvedj.
Rájöttem ki vagy.
Újra a zoknis anyuka
Aki a gyerekét folyamatosan lenézi.
Nem unod még?
Szerintem neked nem kellett volna gyereket vallnod...Nem vagy kepes a gyermeknevelésre, kar, hogy ez csak utólag derült ki...
Hát ha életképtelennek nevelted és eddig mindent megcsináltál helyette vagy nem tanítottad meg neki ezeket a dolgokat akkor vess magadra
Igen ezeket mind meg tudja csinálni.
Sőt kérés nélkül segít a háztartásban. Ki/be pakolja a mosogatógépek, kíteregeti a ruhákat, felporszívózik, a szobáját csak ő takarítják.
Egyszerűbb ételeket megcsinál.
A háziállatokat úgy kapta hogy addig maradhatnak ameddig takarítja és ellátja őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!