Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miben kell még felügyelned/seg...

Miben kell még felügyelned/segítened a 10 év körüli (9-12)gyereked napi rutinját?

Figyelt kérdés

Öltözés-mit vegyen fel, segíteni kiválasztani, kifordítani, megmondani mi hol van, tartani amíg felveszi, ráadni valamit, gombolni, cipzározni, igazítani valamit

Tisztálkodás-ledirigálni mit mosson meg és mikor, ellenőrizni, hogy tényleg rendesen mosta-e meg, megmosni a haját, balzsamozni, kiöblíteni, fésülni, körmöt vágni, arcot mosni, rutinra emlékeztetni és a olyanokra(pl ne két pillanat legyen a fogmosás, öblítésnél nyúljon a haja alá is), megmondani mi hol van, pl fésű, honnan vegye-hova tegye a koszos ruhát/törölközőt, illetve honnan vegye el a körömollót

Ezekből mennyire képes a 10 évesed? Nem szépítve érdekel, hanem amit rendesen el tud végezni egy átlagos, egészséges 10 év körüli, pl fésülködésnél utána nem marad kócos a haja. A négyéves is bele tudja nyomni a fésűt a hajába, de azért az nem olyan, mint ami át van fésülve.

aug. 20. 12:28
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:

9 évesen egyedül öltözik, egyedül fürdik az unokaöcsém. Ő nem lány, tehát hosszú haja nincs, így megfésülnie anyukának nem kell.

Se cipzározni, se cipőfűzőt kötni nem kell helyette, a szennyest is megtalálja egyedül. A körmét anya vágja.

aug. 20. 12:46
 2/33 anonim ***** válasza:
100%

Kettő fiam van. Az idősebb 11 éves. Mi ebben nagyon szigorúak voltunk, kisebb korától egyedül csinálja de segítettünk neki.

Mostanában már csak a köröm vágást csináljuk meg.

Na de a 9 évesnek a fenekét us nekünk kell kitörölni, mi fürdetjük, ő nem akar önálló lenni.

Szóval a gyereken múlik milyen a természete

aug. 20. 12:48
 3/33 anonim ***** válasza:
Egyébként szerintem ebben a korban még nem mindegy az a 3 év oda és vissza: nem mindegy, hogy egy harmadik osztályos 9 évesről beszélünk, vagy egy 12 éves hatodikos iskolásról, aki 6 osztályos gimnáziumba is mehetne már.... és míg egy 9 évesnél hamarabb elnézik, hogy nem tud egyedül megmosakodni (bár szerintem 9 évesen már ez is nagyon kellemetlen!), addig egy 12 évesnél ugyanez már szégyellnivaló, hiszen egy nemi érett, (ha lány) mindjárt menstruáló emberről van már szó.
aug. 20. 12:51
 4/33 anonim ***** válasza:
33%
Sni-s szenzoros adhd-s 9-6 éves lányaimnak mindenben is kell segítség, vagy legalábbis ellenőrzés.
aug. 20. 13:08
 5/33 A kérdező kommentje:

Egy átlagos 10 éves már szőrös/szőrösödik(az én lányom most kezd, osztálytársai közt van, aki már rendesen szőrös volt tavaly..), van, aki 1-2 évvel korábban, van, aki 1-2 évvel később kezdi, de 10-11 körül van a kistini kor. Nekem 20 éve volt 9 évesen menstruáló, már rendesen szőrös osztálytársam, azért lőttem be így, hogy 10 körül legyenek, nem egy éles határ van.

Kicsiként még csak-csak elment, hogy ennyire ódzkodik az önállóságtól, de már irtó kellemetlennek érzem, pont a kistiniség/szőrösödés miatt, és érdekel, kik vannak még így, őszintén, ahogy nem kell vetíteni. Saját gyerek érdekel, én sem mondom fűnek fának, hogy mennyi segítség kell a gyerekemnek, ha beszélek róla egyedül csinál mindent.. tényleg, csak épp annyira rosszul, hiányosan, kelletlenül, hogy utána/vele kell csinálnom nekem is, emlékeztetnem és ellenőriznem, vagy épp helyette csinálnom. Kijöttek az első higiénia hiányából fakadó pattanások is a hajvonalon, amit sosem mos meg normálisan..

aug. 20. 13:16
 6/33 anonim ***** válasza:

9 éves a lányom.

A ruhákat este kiválogatja, ellenőrzöm, de egyre kevesebbszer kell javítani. 3 éves kora óta egyedül öltözik.

A fogmosásra figyelmeztetni kell, de évek óta ügyesen csinálja. Körmöt a bál kezén már ügyesen vág, a jobban még segíteni kell.

A stift még új dolog, arra figyelmeztetni kell, de az is egyre jobban megy.

Fésülködni, copfot csinálni kb. 3 éve tud. Hajat mosni, öblítés még nem, mert derékig ér neki és iszonyú sűrű. Nekem is nehezemre esik.

A szennyes, a fésű és egyéb cuccai helyét is tudja hosszú évek óta.

aug. 20. 13:22
 7/33 anonim ***** válasza:
54%

10 éves lányom van.

Egyedül választ ruhát, de kikéri a véleményemet mit szólok hozzá.

Egyedül fürdik, egyedül mos hajat.(Eleinte néztem hogy csinálja, és elmagyaráztam neki mit, hogyan kell)

Ruháit elrakja, törölközőket előveszi, koszos ruhát a szennyes kosárba rakja.

Tudja hol tartom a betéteket(neki nincs rá szüksége, de a barátnőjének már megvan a menstruációja, így felkészítettem őt is rá, hogy lehet hamarosan neki is lesz )

Fesulkodni is tud, lofarkat is köt magának.

A körmét egyenlőre én nyirom neki, mert nem meri még.

Szóval nekem a lányom egész önálló már,

aug. 20. 13:31
 8/33 anonim ***** válasza:
67%

Most lett 9 éves pár napja:

Nem szőrösödik, nem serdül még.

Egyedül fürdik, de nem alapos. Pl: a füle mögött simán koszos marad. Fenekét kitörli, de rá kell szólni, hogy önállóan, mert különben simán behívja pl: a nagyit, hogy segítsen.

Hajat nem tud egyedül mosni, se szárítani, de hosszú is.

Önállóan max. otthoni ruhát tud felvenni, aminél nem számít az időjárás.

De a kintivel nem boldogul, csak technikailag. Tehát kifordítani, cipzárazni, gombolni megy, ha kikészítettem.

Fésülködni tud, frizurát készíteni nem. Egy copfot sem, max. csatot betenni.

Fogát után mosom. Fogásza 10 éves korig javasolja.

Körmét én vágom, tudja hol tartjuk.

Koszos ruhát a szennyestartóba teszi.

Törölközőt simán a földre dobja, rá kell szólni, hogy terítse ki.

Autista.

Ahhoz képest szerintem egész önálló.

Amit nem kérdeztél: megkeni a kenyeret, szendvicset csinál. Kiveszi a hűtőből, amit kell. Vizet tölt. Az 5 éves testvére hasonló szinten van.

aug. 20. 14:37
 9/33 anonim ***** válasza:
78%
Semmi ilyenben nem segítek 7-8éves kora óta. Szép is lenne, osztálykiránduláson gondba lett volna.
aug. 20. 17:17
 10/33 anonim ***** válasza:
52%

#4 az Sni eléggé tág fogalom, én magam is világ életemben Sni-s voltam, azonban 8 éves koromtól kezdve mégis önállóan csináltam meg magamnak mindent! Jaa, és a kérdező gondolom általánosságban, az egészséges 9 évesekre hegyezte ki a kérdését!

Kérdező, az én fiam ugyan csak 8 lesz decemberben, most megy iskolába, mert évvesztes. De én már nem segítek neki fürdeni, mi több, addig elmosogatok, készítem a vacsorát, míg ő megfürdik szépen, egyedül. Az öltözködésében cirka 6 éves kora óta nem segítek, egyedül a ruháját válogatom ki, mit vegyen fel aznap.

Összességében, nem gondolom, hogy egy egészséges 10-12 évesnek (pláne!) Segítség kellene a fürdő-mosdó használatban, vagy az öltözésben, leszámítva a ruha kiválogatását! Valahol úgy vélem, meg kell húzzunk egy határt, hogy életképes embereket neveljünk, és ez a gyerek érdeke is, mert az iskolában, egy bizonyos kor fölött (például pont 10 éves kora után, mikor kezdődik ez a kistini korszak!) ki fogják nézni a többiek, gúnyt űznek belőle, ha ilyen önállótlan, mindenben is támogatásra szoruló, anyámasszony katonája a gyerek. Hidd el, az iskolában nagyon gonoszak a gyerekek..... egymással.

aug. 20. 17:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!