Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kismamaként is kell magam...

Kismamaként is kell magam után fizetnem a tébét? Vagy alanyi jogon ingyenes már ilyenkor?

Figyelt kérdés
Feketén dolgoztam eddig és saját magam után fizettem a tébét, azt a havi 4350 ft-ot. A barátnőm szerint kismama könyvvel már ingyenesen jogosult vagyok az orvosi szolgáltatásokra és már nem kellene magam után fizetni. Tudna valaki ebben nekem segíteni? Az interneten nem találtam eddig választ. Előre is köszi.
2009. jan. 6. 22:56
 1/4 anonim ***** válasza:
0%

Már biztosan nem kell fizetned magad után a tb-det.

De hogy milyen juttatásokra leszel jogosult???

A helyi oep-nél járj utána!

2009. jan. 7. 06:50
 2/4 anonim ***** válasza:
Ha ezt az összeget fizeted (egészségügyi szolgáltatási járulék), akkor nem biztosított vagy, hanem természetbeni orvosi ellátásra jogosult. Azaz érvényes a TB kártyád, és azzal bármilyen orvosi ellátást térítésmentesen igénybe vehetsz, de biztosítási jogviszonyhoz kötött pénzbeli ellátásokra (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, GYED...) nem vagy jogosult. Viszont alanyi jogon jár az egyszeri anyasági támogatás, illetve a GYES. Mivel a tb törvény csak az ellátással (esetedben a GYES ideje alatt) biztosít egészségbiztosítási járulék fizetése nélkül ingyenes ellátást, ezért a szülésig fizetned kell magad után továbbra is, majd a GYES alatt értelemszerűen nem. A terhesség alatt ugyanis csak a terhesgondozáshoz kapcsolódó vizsgálatok, és az egyszeri fogászati szűrés térítésmentes.
2009. jan. 7. 09:26
 3/4 anonim ***** válasza:
Szerintem kell fizetned. Amikor még volt vizit díj, az amit nem kellett a kismamáknak fizetni. A gyes viszont meg a családi pótlék alanyi jogon jár.
2009. jan. 7. 09:28
 4/4 anonim ***** válasza:
A szülésig kell magad után fizetned.
2009. jan. 7. 11:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!