Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért gáz az, ha valaki több...

Miért gáz az, ha valaki több gyereket vállal, mert nagy családot szeretne?

Figyelt kérdés
Én mindig is arról álmodtam, hogy nagy családom lesz, legalább 4-5 gyerek. Szerencsére meg van rá a kapacitásunk, a férjem is hasonlóan gondolkodik, mint én. Most tervezzük a harmadik gyereket, de már vannak beszólások, hogy minek az, minek szülök még, elégedjek meg a kettő gyerekemmel. Ha redditen vagy valahol olvasok, akkor ott is a gyerekes családok ellen vannak sokan, ha nagy családod van, akkor meg már te vagy maga a sátán. Régen, még anyámék korában is, nem volt ezzel senkinek sem problémája, most meg mindenki utálja a nagycsaládos embereket. Mit gondoltok erről?
2024. aug. 1. 12:27
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Ez nagyon szép #10-es szerencsés vagy, hogy ilyen anyukád van.
2024. aug. 1. 14:51
 12/18 anonim ***** válasza:
71%

"mindenki utálja a nagycsaládos embereket."

Nem utálom kivétel nélkül, de elenyésző azok száma, akik ezt tényleg felelősen teszik. Remélem ti ezt az elenyésző, de normális kisebbséget fogjátok erősíteni.

Mert amúgy általában szegénységbe vállalják ezt, eddig nehezen megélve, de "csakazértis" kell még egy gyerek, aztán jön a koldulás. A másik meg, hogy töredék részük figyel oda és neveli a gyerekeit. Hangosak, rendetlenek, szemetet hagynak maguk után, mikor kitelepülnek valahova, mert arra már nincs idő, hogy rendet rakjanak. Vagy már észre sem veszik a káoszt.

Jah, nagyapámék is 9-en voltak testvérek, de ott ez úgy nézett ki, hogy már kb. 5-6 éves koruktól mentek ki a földekre dolgozni vagy a libákat terelgetni. Nem otthon unatkoztak a nyári szünetben a 60 m2-es lakásban úgy, hogy zengett tőlük az egész környék.

2024. aug. 1. 15:07
 13/18 anonim ***** válasza:
36%
Én is rühellem mostmár a nagycsaládokat, mert akinek nincs gyereke vagy "csak" 1-2 van, az magasról le van ejtve. Holott, minket szarrá adóztatnak. A CSOK-nak hála, nekünk esélyünk sincs szinte saját ingatlanra, mert úgy felmentek az árak, miközben a fizetések alig nőttek.
2024. aug. 1. 15:17
 14/18 anonim ***** válasza:
81%

Én attól hányok, mikor a Facebookon megy a kommenteknél a köpködés a nagycsaládosokra a CSOK, babaváró és társai miatt.

Felelőtlenül meg 1-2 gyereket is lehet vállalni, nem egy példát láttam rá.

A saját helyzetünk:

Egyedül az adókedvezmény, amit igénybe tudtunk venni (és veszünk is), a fentiekből semmit.

De lehet, nem is bánom.

Itt is megkaptam, hogy csak szülni tudok, mikor részletekről szó sem volt.

Lényeg, én nem terveztem ilyen témában annyira pontosan és előre.

Az első és a második gyerekem között 7 év van, a harmadik 2 évre rá született.

Anyagiak:

Őszintén megmondom, voltak jobb és rosszabb időszakok, de igyekeztünk mindent magunk megoldani. Volt némi szülői támogatás, de mindennapi megélhetés szempontjából nem mástól vártuk a megváltást.

A legnagyobb gyerek középiskolába megy, a középső másodikos, a harmadik 6 éves lesz.

És úgy alakult, hogy úton a negyedik.

Én ekkora korkülönbségekkel egyáltalán nem érzem jogosnak, hogy szülőgépnek legyek kikiáltva, ahogyan felelőtlennek sem nevezném magunkat, nem húztuk elő soha sehol a gyerek-kártyát, nem másnak szültem őket.

Értem én, hogy sokan élő pajzsként tartják maguk előtt a gyerekeiket (főleg egy bizonyos réteg), de nem kéne általánosítani...

2024. aug. 1. 15:48
 15/18 A kérdező kommentje:
Hat igazad van, mi semmit sem vettünk igénybe, nem is Magyarországon élünk. De én is ezt látom, hogy mindenki köpköd. Nekem kis korkülönbségek vannak (első kettő között 2 év) most a legkisebb 2 a legnagyobb 4 éves, és most kezdtük el tervezni a harmadik gyereket.
2024. aug. 1. 16:08
 16/18 anonim ***** válasza:
15%
Még jó, hogy ott éltek.
2024. aug. 1. 16:30
 17/18 anonim ***** válasza:
85%

Egyáltalán nem gáz a nagy család, abban az esetben, ha:

- Van elég anyagi kapacitás felnevelni őket

- A szülők életkora és egészségügyi állapota lehetővé teszi, hogy felneveljék az összes gyereket

- A szülőknek van kellő türelme

- Van nagyszülői segítség vagy más felnőtt, aki bevonható szükség esetén

Gáz a nagy család, ha:

- Csak a CSOK, babaváró hitel vagy egyéb támogatás miatt vállalják a gyerekeket

- Ha a szülők túl idősen (45+) vállalnak gyereket, esetleg betegek is, így a gyerekek felnevelése nem biztosított

- Rossz anyagi körülmények

- A nagyobb testvérekre bízzák a kisebbek felügyeletét

- Idegbeteg, türelmetlen, felelőtlen, önző magatartásúak szülők

Hát nagyjából emiatt vannak elítélve a nagycsaládosok! Valljuk be, a legtöbb nagycsaládos felelőtlenségből (védekezés hiánya) szül gyereket. Aztán meg sírnak, hogy nincs pénz felnevelni. A gyerekek elkallódnak, nem tanulnak, rossz társaságba keverednek. A szülőnek nincs kapacitása 4-5-6 gyerekre figyelni.

Régen sem volt! De az más világ volt.

2024. aug. 1. 17:31
 18/18 anonim ***** válasza:
88%

Oké a felsorolás, de én speciel csak az első csoportba tartozóakat ismerek, többet is. Jellemzően atlag feletti életszínvonalon élnek, igaz, többnyire 3 gyerekesek, amit én egyaltalan nem tartok soknak.

Ide a gyk-ra nem is gondolom, hogy olyan sok mélyszegénységben élő irogatna, a kérdező pl. biztosan nem tartozik közéjük, mégis kapja a megjegyzéseket.

2024. aug. 1. 18:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!