Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mit lehetne tenni hogy magabiz...

Mit lehetne tenni hogy magabiztosabb legyen?

Figyelt kérdés
5 éves kisfiam semmit nem akar elkezdeni mert fél. Mindig azt mondja neki úgyse megy, ő béna, nem ül bicire mert fél hogy elesik. Felmegy valahova vegyem le nem mer lejönni mert ő nem tud meg fél hogy megüti magát. Ha nem veszem akkor sír de nem jön le. Pedig én mindig csak bíztattam. Soha nem hallott tőlem olyat h béna vagy ne menne neki valami. De már kivagyok hogy mindenen könyörögni kell hogy legalább próbálja meg.
2024. júl. 26. 07:01
 1/8 anonim ***** válasza:
52%
Nem lehet, hogy tériszonya van? Amitől fél, azt nem szabad erőltetni. Képzeld magad a helyébe, milyen lenne, ha rád erőltetnék, amitől irtózol.
2024. júl. 26. 07:24
 2/8 A kérdező kommentje:
Nem hiszem mert a csúszda várba ami magasabb felmegy, hídon átmegy. Szaladgál odafent. És a biciklire ez se magyarázat. Meg mondjuk pl az ollót se akarta gyakorolni mert neki az úgyse megy
2024. júl. 26. 08:09
 3/8 anonim ***** válasza:
Mondd meg neki, hogy mindent meg lehet tanulni. Illetve, mutasd meg neki hogyan kell. Ha viszont úgy sem akarja, akkor ne erőltesd. Próbálkozz mindig rá, hogy csinálja de ha nem akkor nem.
2024. júl. 26. 08:14
 4/8 A kérdező kommentje:

De most veszünk neki egy új biciklit és akkor tegyük be a sarokba mert egyszer ráül utána nem hajlandó? És még mielőtt..... ő kérte a biciklit.

Elmondtam már neki ezt is mindent meg lehet tanulni. Senki nem úgy született. Gyakorolni kell...... Stb

2024. júl. 26. 08:17
 5/8 anonim ***** válasza:
80%

Szerintem erőltetéssel semmiképpen. Hogy hogyan tudod motiválni, ösztönözni és utána dícsérni/jutalmazni, azt neked kell megtalálni.

Sajna ha már most azt tanulja, hogy majd mindenki megold helyette mindent, ha ő azt kéri, akkor ez mélyen berögzül és ilyen felnőtt is válik belőle. Ha nem akar lemászni a mászókáról, ott marad... Addig győzködöd, hogy segítesz, hogy ott vagy, hogy menni fog, hogy hiszel benne, hogy megtudja csinálni, hogy fogod, nem tud leesni. Mindezt amíg el nem indul. Nem hat hiszti, ha feltud menni, le is tud jönni. Ha lejön, agyon dícsérni, cigánykereket hányni, összepacsizni, mit tudom én, akkor is ha hülyének néznek a játszótéri anyukák.

Igaz ez minden szitura szerintem. Bele kell nevelni némi bátorságot és határozottságot. Ha nem hajlandó ollóval vágni, akkor nem lesz elvágva, amit el akar. Tudom katonás diktátor vagyok, fujj fujj. :D

2024. júl. 26. 08:56
 6/8 anonim ***** válasza:

5: az a vicc, hogy amit írsz, az meg erőltetés - ha nem is közvetlenül.

Férjem kisebbik fia volt ilyen.

Ami segített, hogy hasonló, de lightosabb szitukba kellett belevinni, ahol elkezdtek jönni a sikerélmények. Illetve ha nem levettük, hanem mutattuk, hogy hova lépjen, pl ha felmászott valahova - bár ilyen nem igen történt vele, mert ő már fel se mászott.

Egyébként biciklizni ő sem szeretett volna (8-9 éves volt mire megtanult) és a magasban is bátortalan volt. Kiderült, hogy egy csecsemőkori reflexe nem épült le, ami akadályozta az ilyen egyensúlyi szitukban. "Terápiás falmászásra" járt Sterczer Hildához (de több helyen van ilyen az országban, ha érdekel, nézz utána). Szóval lehet, hogy nem bátortalan, hanem fizikai korlátai vannak számára a hasonló szituációknak. És közben rossz, mert szeretné csinálni, de az agya nem képes úgy irányítani a testét, hogy az biztonságos legyen, ezért blokkol.

Biciklihez még annyit, hogy nem tudom, hogy pótkerékkel megy-e még vagy anélkül?

Ollóból veszel olyan ollót, amivel - meg is mutatod neki, demonstrálod a saját kezeden - nem tudja elvágni magát. És ne egyből vonal mentén vágjon, hanem csak úgy kaszaboljon. Találj ki valamit, hogy miért kellenek apro pici fecnik, és azt együtt felkaszaboljátok. Te a saját ollóddal, ő is a magáéval. Ne azt csináld, hogy adsz neki ollót és most vágj, hanem együtt csináljátok. Ez igaz mindenre. Ha mindent együtt csináltok, akkor sokkal könnyebb, mintha csak anya parancsnok lenne, és a gyerek a végrehajtó.

Még egy dolog jutott eszembe. Lányom 4 év körül volt, amikor korcsolyázni szeretett volna. Először mentünk jégre, persze nem ment elsőre, túl csúszós, túl szoros, túl, túl. Hiszti. De azért tetszett neki, így amikor a nagyszüleinél voltunk karácsonykor, akkor is korcsolyázni akart. Viszont ott nem volt tanuló-pingvin. Első fél órában ment a hiszti, hogy neki ez nem megy, menjünk haza. Nem hagytam. Ahelyett hogy fogtam volna, amit annyira akart. Elé álltam 2 lépésre és oda kellett jönnie és ott elkaptam. Nem telt bele egy kör és szép lassan 5-10 lépésre tudtam tőle állni és olyan büszkén mutatta a papának, hogy nézd, hogy tudok menni! És ez a sikerélmény motiválta - még akkoris ha elesett. Nagyon jó volt látni és megélni a feljődését, és hogy ezt magának küzdötte meg. Az én szerepem annyi volt, hogy nem hagytam, hogy feladja (ezt mondtam is neki, hogy a mi családunkban nem szoktuk feladni a dolgokat), és olyan apró lépésekre bontottam a tanulást, amiben fokról fokra lehetett sikerélménye.

2024. júl. 26. 09:39
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

6# Én is erről beszéltem. Motiválni. Igen, ez bizonyos fokig erőltetés, hiszen nem csinálom meg helyette első, de második szóra sem. Viszont ha motiváció ide, vagy oda, nem hajlandó elindulni lefelé a mászókáról, akkor nyilván nem fogom otthagyni a játszótéren... :) Én erre mondom, hogy azért (ilyen szinten) erőltetni nem kell.

Szerintem azt látni egy ekkora gyereken már, hogy szeretné, csak valamilyen okból nem tudja/meri, vagy csak kényelmes kvázi, ha más megcsinálja helyette.

2024. júl. 26. 09:50
 8/8 anonim ***** válasza:
76%

Huh ismerős, a fiam is hasonló (volt). A biciklizést leszámítva, mert azt mindig is imádta, szóval a kezdeti félelem meg bizonytalanság után simán váltott már 4 évesen futóbicóról kétkerekűre (pótkerék nélkül), de nagyjából ez volt az egyetlen dolog, amiben nem húzta le már 1 sikertelen próbálkozás után a rolót akkoriban.

Főleg az idő segített. Erőltetni nem akartam semmit én sem. Ő soha nem volt az a hűbelebalázs, "fejjel a falnak, oszt majd valami lesz" gyerek. Sosem kellett magas/veszélyes helyekről leszednem, vagy attól félnem, hogy majd játszik a késsel, ollóval, magára ránt valamit, stb. Mindig is óvatos volt és megfontolt. Mászókára, fára, ha magasnak ítélte, nem mászott fel. Vagy csak a feléig, ha addig érezte magát biztonságban. Víz alá nem dugta le a fejét, úszni meg se próbált, felfeküdni se mert a víz tetejére úgy se, hogy fogtuk. Csúszdáról szigorúan csak úgy csúszott le, hogy vártuk alul, de ha túl magas volt, akkor úgy se...stb stb.

Aztán 6 évesen elment suliba és azóta rengeteget változott.

Beírattuk judora, játékosan tartják nekik az edzéseket és nagyon megszerette. Összehaverkodott a többi fiúval az osztályából, vannak köztük igazi kis vagány fickók is, róluk is sok minden "ráragadt". Fociznak, kergetőznek, birkóznak egymással, szóval mindent, amit a fiúk szoktak csinálni ennyi idősen... most ott tartunk, hogy a judos csoportban ő a 2. legjobb, bárki ellen kiáll, és nem nyavalyog akkor se, ha lenyomják. Közben megtanult úszni, seggest ugrál a mély vízbe egész magasról is, rajta van az úszószemüveg és többet van a víz alatt, mint felette... Hajtja a hintát, mint az őrült, nincs csúszda, amiről ne akarna lecsúszni, tekeri a biciklit úgy, hogy alig érem utol a sajátommal, gokartozásnál is tövig nyomja a gázt, előzget. Egyedül az maradt meg, hogy a magasságtól még mindig tart egy kicsit. Szóval tök belevaló gyerek lett, pedig nem csináltunk semmit, egyszerűen csak megnőtt és megjött a bátorsága is. Most 8 éves.

2024. júl. 26. 12:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!