Mi a véleményetek arról, ha egy újszülött az édesanya vezetéknevét kapja?
Nekem a testvéremnek van gyereke és az ő nevét kapta
Bár az apa és a testvérem nem voltak összeházasodva
Igen, ha házasok a házasságkötés előtt az anyakönyvvezetővel kell egyeztetni ez ügyben, mert amúgy az apa vezetéknevét kapja meg a baba!
Ha nem házasok, akkor más a helyzet!
van egy ismerős pár, nem házasok. az apa roma származású, a vezetékneve Kolompár. az anya nem roma. a kislányuk az anya vezetéknevét kapta, ami egy teljesen közönséges magyar vezetéknév, nem Kovács vagy Szabó, de majdnem. én teljesen megértem őket, mert bár nem kell, hogy szégyellje a lány a származását, de valószínű, hogy Kolompár vezetéknévvel nem kevés negatívumban lett volna része.
egyébként sincs vele bajom, csak kicsit furcsa nekem. Magyarországon ez a hagyomány, csak úgy ok nélkül én nem rúgnám fel.
utolsó válaszoló vagyok
én így biztos nem adnám az anya vezetéknevét. ha neki már vasn kettő a saját nevén, miért ne lehetne a 3.-nak is ugyanaz a vezetékneve? szegény kisgyerek mit fog majd gondolni, ő miért nem kaphatta az apukája nevét?
ráadásul úgy tudom, egy nő és egy férfi minden közös gyerekének ugyanaz kell, hogy legyen a vezetékneve. tehát ha vér szerinti édestestvérekről van szó, nem lehet egyikük Kovács, a másik meg Tóth. de ha jól értem az első 2 gyerek nem ebből a házasságból származik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!