Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Jelezhet problémát, ha egy...

Jelezhet problémát, ha egy baba/kisgyerek lassabban fejlődik?

Figyelt kérdés
Kisfiam a kezdetektől fogva mindent lassabban csinált, mint a többség. 8 hónaposan kúszott, 10 hónaposan mászott és 14 hónaposan indult el önállóan. Később kezdett mutogatni, gagyarászni is. Most 22 hónapos és még egyáltalán nem beszél, nem eszik önállóan, nagyon nem is érdekli a dolog. Egyedül a finommotorikájában jár elől, épít, kirakózik, rajzolgat (firkál). Ebben a védőnő szerint is nagyon ügyes, de egyébként lassabban halad, mint a társai. Elég kis nyugodt, megfontolt kisfiú amúgy is. Ebből származhat hátránya később? Jelezhet problémát? Később behozzák a lassabb kisgyerekek a lemaradást?
márc. 17. 13:41
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Ezek valóban nem utalnak késésre. 14 hónaposan elindulni teljesen jó, az én gyerekeim 18 hónaposan indultak el és még az is belefért. A fiam sem beszélt egyáltalán 2 évesen, csak hangutánzó szavakat mondott. Előtte voltunk a nevelési tanácsadóban, ott is mondták, hogy ez rendben van. Amúgy inkább én azon aggódnék, ha túl korán csinálna vmit, mert az is jelenthet problémát. Szóval akár az is lehetséges, hogy a többi gyereknél nem oké vmi. De más ütemben fejlődnek, nincs két egyforma gyerek.
márc. 17. 16:25
 12/19 anonim ***** válasza:
70%
Igen, jelezhet, de az nem késői szerintem sem, amit írtál. Beszédben kell 2 évesen minimum 20 szó, de az lehet állathang utánzása is, vagy olyan szó amit ő talál ki és mindig ugyanarra használja. Nálunk a beszéd késett és lett is problémája a lányomnak, de ismerek olyat is, akinek szintén késett, de semmi baja nem volt.
márc. 17. 16:34
 13/19 Derjaderja ***** válasza:
34%

7. Szerintem kimeríti a kimaxolás fogalmát, amit csinált.

Fejét későn emelte, majdnem 7 hónapos volt, mire visszafordult.

Értem én, hogy még a normál tartomány végén vannak ezek, de a vele egyidòsek már jártak, amikor ő még nem is kutyázott.

márc. 17. 18:18
 14/19 anonim ***** válasza:
72%

"Értem én, hogy még a normál tartomány végén vannak ezek"

Ez az, hogy nincsenek a végén.

A mozgásfejlődés szakirodalma nem a környékeden élő Jucika és Mucika mozgásfejlődéséhez viszonyít, hanem nagyobb merítést használ, így kúszásnál 10, mászásnál 13 hónap a határ (lásd Lóczy). A 8 és a 10 hónap pont az ideális, átlagos idő.

márc. 17. 18:26
 15/19 Derjaderja ***** válasza:
19%

Kálmánchey Rozália Gyermekneurológia útmutató c. könyve szerint

- 8 hetes: fejét képes felemelni a test síkja felé

- 9 hónapos: mászik

- 11 hónapos stabilan megül, hatra tud fordulni a játékért anélkül, hogy felborulna

- 9 hónapos: felállásba nyomja magát, bútorokba kapaszkodva megáll

- 12 hónapos kapaszkodva jár

- 2,5 eves: két lábon ugrál stb.

Értem én, hogy ez az átlag lehet, és van normál tartomány az átlagon túl is, az is lehet, hogy ma lazábban állnak ehhez és szélesebb tartományt fogadnak el, de cseppet sem a 8-9 hónaposan kúszás az átlagos. A gyerekorvos neurológus is, ő is nézegette a felemelés miatt.

márc. 17. 19:57
 16/19 Derjaderja ***** válasza:
Mondjuk a mászást lehet h félre fordították, mert az fura itt.
márc. 17. 20:06
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
15, Gyermekgyógyászati kézikönyv, cirka 3000 oldallal jelenti a mozgásfejlődéssel (is) foglalkozó fejlődésneurológusok és rehabilitációs szakorvosok bibliáját, ahol olvashatsz az optimális és reális határokról.
márc. 17. 20:43
 18/19 Derjaderja ***** válasza:

Szakmailag Neked ebben biztos igazad van.

A gyerekem mozgásfejlődése viszont sajnos problémás volt, ezt nem is csodálom, a terhesség meg a szülés is egy problémahalmaz volt.

De jelenleg nem látni a mozgásában eltérést, nyilván nem lesz táncos belőle, de az én szememnek nem tér el más gyerekektől és az óvodában sem jeleztek bajt eddig.

márc. 17. 21:14
 19/19 anonim ***** válasza:
62%

Hogy itt mennyi maximalista szülő van, akinek az átlagos mozgásfejlődés se elég jó...

Én, aki a fél életét gyógytornán töltöttem az elsővel és saját magam tapasztaltam, hogy mennyi problémát tud okozni nem csak a megkésett mozgásfejlődés, de ugyanannyit a túl korai mozgásfejlődés is,

leírhatatlanul hálás voltam, amikor a kisebb a nagykönyvi középértéket hozta.

Amikor 8,5 hónaposan a mászás előtt felállt, így is megállt bennem az ütő, hogy "jaj, nehogy átugorj valamit, nem kell sietni!". Szerencsére nem tette.

márc. 18. 06:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!