Jelezhet problémát, ha egy baba/kisgyerek lassabban fejlődik?
7. Szerintem kimeríti a kimaxolás fogalmát, amit csinált.
Fejét későn emelte, majdnem 7 hónapos volt, mire visszafordult.
Értem én, hogy még a normál tartomány végén vannak ezek, de a vele egyidòsek már jártak, amikor ő még nem is kutyázott.
"Értem én, hogy még a normál tartomány végén vannak ezek"
Ez az, hogy nincsenek a végén.
A mozgásfejlődés szakirodalma nem a környékeden élő Jucika és Mucika mozgásfejlődéséhez viszonyít, hanem nagyobb merítést használ, így kúszásnál 10, mászásnál 13 hónap a határ (lásd Lóczy). A 8 és a 10 hónap pont az ideális, átlagos idő.
Kálmánchey Rozália Gyermekneurológia útmutató c. könyve szerint
- 8 hetes: fejét képes felemelni a test síkja felé
- 9 hónapos: mászik
- 11 hónapos stabilan megül, hatra tud fordulni a játékért anélkül, hogy felborulna
- 9 hónapos: felállásba nyomja magát, bútorokba kapaszkodva megáll
- 12 hónapos kapaszkodva jár
- 2,5 eves: két lábon ugrál stb.
Értem én, hogy ez az átlag lehet, és van normál tartomány az átlagon túl is, az is lehet, hogy ma lazábban állnak ehhez és szélesebb tartományt fogadnak el, de cseppet sem a 8-9 hónaposan kúszás az átlagos. A gyerekorvos neurológus is, ő is nézegette a felemelés miatt.
Szakmailag Neked ebben biztos igazad van.
A gyerekem mozgásfejlődése viszont sajnos problémás volt, ezt nem is csodálom, a terhesség meg a szülés is egy problémahalmaz volt.
De jelenleg nem látni a mozgásában eltérést, nyilván nem lesz táncos belőle, de az én szememnek nem tér el más gyerekektől és az óvodában sem jeleztek bajt eddig.
Hogy itt mennyi maximalista szülő van, akinek az átlagos mozgásfejlődés se elég jó...
Én, aki a fél életét gyógytornán töltöttem az elsővel és saját magam tapasztaltam, hogy mennyi problémát tud okozni nem csak a megkésett mozgásfejlődés, de ugyanannyit a túl korai mozgásfejlődés is,
leírhatatlanul hálás voltam, amikor a kisebb a nagykönyvi középértéket hozta.
Amikor 8,5 hónaposan a mászás előtt felállt, így is megállt bennem az ütő, hogy "jaj, nehogy átugorj valamit, nem kell sietni!". Szerencsére nem tette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!