Másfél éves kisgyereknek megengednétek ‘játszani’ a háztartási eszközökkel? (Részletek a leírásban)
A párommal felmerült egy neveléssel kapcsolatos elvi kérdés. (Nem lehet mindent megbeszélni, sem egyetérteni mindenen a gyerekszületés elött, ezért kérem ne ezen legyen a fókusz.) Másfél éves a kisfiam, mindent szeretne megfogdosni, kapcsolgatni. A párom szerint el kell venni töle a kapcsolgatható gépeket (mosógép, robotporszívó, semmi élesröl nincs szó). Nekem meg az az elvem, hogy ha nem sérül meg sem a gyerek, sem a gép, inkább megtanítom felügyelet mellett jól használni azokat. Ha elindítok egy mosást pl megengedem neki hogy ô nyomja meg a start gombot, vagy ha belépünk a sötét szobàba, ô kapcsolja fel a villanyt. Lefekvéskor már mutogatni szokott a kapcsoló felé amikor ideje lekapcsolni a lámpát. Én ezt játékos tanulásnak nevezem. A vitánk abból adódott hogy a párom szerint nem fogja emiatt megtanulni a “határokat”.
Mit gondoltok?
A fiam már 8 hónaposan odaállt a mosógéphez, tekergette a gombokat, amíg a szárítóból (ami felette van) kipakoltam. A ruhákat ő is válogatja (azaz kiszórja a ruháskosárból). A robotporszívót is be tudja kapcsolni, működés közben követi, rápakolja a játékait. 😄
A konyhában is hagyom rendezkedni. Veszélyeshez nem fér hozzá.
Én kifejezetten biztatom, hogy "segítsen". Vagy ő nyimja meg a gombot, keveri össze a tésztát, mosásnál adogatja a szennyest, kihúzza a porszívót a végén, vagy ha ez nem megoldható, akkor valami haszonlóval játszik. Pl. van egy tartalék porszívó csövünk, csak a merev rész. A végére tettem egy kis kefét és azzal "porszívózik" míg én is. Van gyerek seprűje, tűzhelye kartonpapírból (ahol igazi lábasban igazi fakanállal főz pomponokat), egy alacsony szárítókötél amire csipeszeket rak (sőt most már a zokniszárítóra fel tudja tenni a zoknikat). Én nem majrézom azon, hogy egyet-kettőt leejt és újra ki kell mosni őket.
Azt is engedem, hogy kapcsolgassa a villanyt, ahol eléri. Nagyon élvezte a játékot, és pár nap alatt megunta úgyis, vége lett a diszkónak. Nem éri meg beleállni a konfliktusba, ha nem muszáj, van elég anélkül is. Pl. a mi mosogatógépünkön nincs gyerekzár, azt tiltom neki.
Nem teljesen értem, mire gondolt a férjed a határok meghúzása címén. Attól még, hogy engeded, sőt biztatod, hogy segítsen a konyhában, nem fog meglepetésszerűen lefőzni egy vasárnapi menüt a jövő héten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!