Meleg karakterek kicsiknek való mesékben?
Miért kéne hogy a mesék csak feketék és fehérek legyenek? Már egy faék egyszerű Bogyó és Babócában sem így van ez. Pont ma olvastam a kislányomnak. Bogyóék elültetik a napraforgómagokat, azok szépen kikelnek. De jön egy hörcsög aki mindig megrágja a szárukat. Bogyóék felelősségre akarják vonni, ám mikor kiderül hogy a hörcsög nem direkt árt nekik csak éhes, akkor inkább adnak neki enni. Így mindenki jól jár. Már itt sem fekete-fehér semmi, a mese szociális érzékenységre nevel. A hörcsög kártékony karakterből segítségre szorulóvá válik.
Vagy akár a modern Disney mesék sem ilyenek. Talán még az Aladdinnal indult ez, ahol a tolvaj, hazug főhőst teszik szerethetővé, a hercegnőt pedig nem a szépsége teszi különlegessé hanem az önállósága. De a Jégvarázs, a Merdia, a Moana, az Aranyhaj, az Encanto mind arra tanítanak hogy minden éremnek két oldala van és nem feltétlen az a gonosz aki elsőre annak tűnik. Teljesen felesleges ezen fennakadni és görcsösen hülyének nézni a gyerekeket. (Ha meg csak a család kontextusát nézzük, anyja soha nem volt szinte egy Disney hercegnőnek sem.)
Szerintem irreleváns, a gyerek elsősorban nem azt fogja meg a meséből, hogy melyik karakter meleg, vagy bármi, hanem a körítést, ami a történet. Saját életemből két példa van. Az első másodikban történt, kaptunk egy házifeladatot. Mesét kellett "írni"(igazából sok illusztráció kellett bele) arról, hogy a hercegnőt megmentik a toronyból, vagy valami ilyesmi. A lányoknak a hercegnő nézőpontjából, a fiúknak a herceg nézőpontjából. Én akkor, mint 8 év körüli kislány, aki életében nem találkozott a homoszexualitás témájával 2009-10 körül, ráadásul falun, erre írtam egy olyan történetet, hogy a hercegnő megmenti a másik hercegnőt, szimplán azért mert rohadt unalmasnak véltem azt, hogy arról írjak, hogy ülök a kastélyba oszt megmentenek. Aztán, hát a tanítónak nem jött be, mondta, hogy írjam újra, és maradjak a normális herceg-hercegnő felállásnál. Ebből született meg, hogy oké, akkor a hercegnő menti meg a herceget.
Magával a homoszexualitással meg harmadikosan "találkoztam". Egy barátnőmnek szülinapi bulija volt, ott volt egy csomó gyerek, pár rokon, meg a család barátja. Volt ott egy feminin, akkor 30-as pasi, jófej volt, a barátnőm családjának egy barátja volt, sokszor találkoztam vele, kedveltem, mert mindig gitározgatott nekünk, meg énekel. Nekem meg nem fordult a fejembe, hogy ő meleg, a párjáról, aki szintén ott volt az ominózus bulin, pedig most se gondolnám, ha nem tudnám. Emlékszem mentünk volna a közeli fagyizóba, előtte én el akartam menni mosdóba. Keresztül kellett mennem ahhoz a konyhán, és hát arra nyitottam be, hogy a két pasi ad egymásnak egy szájrapuszit. Semmi extra, csak puszi. Nekem így voltak kérdéseim, hogy hát ezt miért, én olyat addig életembe nem láttam. Amikor megmondták nekem, hogy hát azért puszilkodik a két bácsi, mert ők melegek. Hát én ezen úgy kiborultam! XD Én azt hittem, hogy ha valaki meleg az azt jelenti, hogy nem ehet fagyit, mert elolvad a közelükben, és rendesen sajnáltam, hogy ők kimaradnak. XD Aztán úgy megkapam a magyarázatot, hogy a meleg nem azt jelenti, hogy nem ehet fagyit, aztán úgy nem is foglalkoztatott a téma.
Lehet meglepő lesz annak, aki szerint az, ha a gyerek lát melegeket, akkor ő maga is meleg lesz, de... *dobpergés* NEM vagyok meleg, még csak maszkulin nő se lett belőlem.
Amúgy a történetek arra is jók, hogy hosszútávon arra hasson, hogy elfogadjon dolgokat. Találkozik a helyzettel, tudomásul veszi, hogy van ilyen, és ennyi. A trauma ott kezdődik, hogy a) rossz élményed van valamivel b) belédbeszélik, hogy az neked rossz.
Egyébként régen is voltak lmbtq karakterek a mesékben. Hirtelen a Shrek jutott eszembe, abból például Doris, tudjátok, a kocsmáros nő, elég egyértelmű, hogy transz. Gyerekként észre se vettem.
Szerintem amúgy ez a “szomorú, hogy egyedül neveli a szülő a gyereket” mondatot kicsit kontextusba kellene tenni.
Családi vonal miatt beleláttam sajnos egyes politikusaink házasságaiba és a “tökéletes címlap család” mögött általános, majdnem elvárt a szerető tartás. Az anya otthon van a gyerekekkel és több családnál külön kasszából finanszírozza a gyerekek szükségleteit a 240.000-es gyedből, miközben mennyi mondjuk egy államtitkári nettó fizetés? 1.5 millió nettó vagy már több? Miközben a szeretőre nem sajnálják a budai várban az ingatlan bérlését.
Vagy a te nagyszüleid boldogtalanabbak voltak, mint ezek a gyerekek? Az enyémeknél 3 szülő élte meg, hogy a gyereke felnőjön a 8-ból.
Persze szomorú, hogy ennyire tragikus a helyzet, hogy neki két apja van, akik nem tudnak menni az anyák napi előadásra (bár nyilván azért ilyen helyzetben az óvónők valamit kitalálnak jobb ovikban), de azért remélem érezhető, hogy milyen nagyot léptünk előre, hogy egy óvodai műsor az, amivel mi meg a gyerekeink pszichológushoz járunk, nem pedig az, hogy xy szülő így meg úgy halt meg.
"azért micimackót ne keverjük ide,csak nekem volt egyértelmű,hogy fiú? :) piros pólóba volt és férfihangja.malackának női hangja volt."
Füles rózsaszín masnija?
Tényleg az alapján gondolsz valakit melegnek mert vannak rózsaszín kiegészítői pedig férfi?
Gondolom akkor neked nőként nincs semmid ami kék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!