Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Különóra választás: német...

Különóra választás: német szakkör vagy énekkar, hogyan döntsek?

Figyelt kérdés
Van egy 11 éves könnyen,egyedül tanuló lányom. Művészeteket kedveli. Művészeti iskola is vagyunk, évek óta jár helyben képzőművészetre, zongorára, szolfézsra. Imádja. Angol tagozatos. Felsőben bejött a lehetőség, hogy ingyen járjon német szakkörre. A szakkör egybeesik az énekkar időpontjával, melyet tavaly év végén alapítottak egy szupi tanàrnővel, aki jövőre màr nyugdíjba megy. Nincs kedve a némethez, később, gimiben franciát akar tanulni, már bújja a francia nyelvkönyveket lopott időben. Én kértem, mivel nagy lehetőség ingyen nyelvet tanulni, járjon a németre. Elment 4 órára, nem érdekli, nem ül le szavakat tanulni, nem ír leckét. Engedjem át a kórusra? Felesleges így a német szakkör? Biztosítottam eddig a vágyait zongora, rajz, vettem francia könyvet, és cserébe kértem egyet én is, a német tanulását. Nem akarom belázítani, de elkényeztetni sem. Nem létkérdés, tudom, de jól akarok dönteni. Pénzért nem fogom tudni németre taníttatni, ha később mégis rájön, kéne. (Ahogy én 20 évesen.) Mit tegyek, német vagy kórus?

#kórus #Német szakkör
2023. okt. 6. 09:54
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
10.🤣🤣🤣köszi. Na, hát néha.nekem is lehetnek hülyeségeim...
2023. okt. 6. 11:13
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Én is a kórusra szavazok. Egy okos, szorgalmas, életképes gyereknek tűnik, aki biztos tanul a suliban így is elég olyan dolgot, ami nem érdekli. Semmit nem profitál abból, ha ráerőlteted a németet. Egyrészt, az angol kb. mindenre elég, ha nem kifejezetten egy adott országba készülsz dolgozni, másrészt tanulja, érdekli a francia, azt csinálja. Szerintem ez több mint elég.

És valóban, felnőttként is bármikor tanulhat németet. Én most 29 évesen kezdtem franciát tanulni, és ugyanolyan jól ragad rám, mint kamaszként az angol. Nyilván az időm kevesebb rá, de tanulni felnőttként sem késő soha. De úgy tűnik, elég jól kihasználja a lehetőségeit így is.

És ha hagyod, hogy azt tanuljon és abban képezze magát, amit szeret és amiben jó, az nem elkényeztetés! Hanem támogatás abban, hogy egy kiegyensúlyozott, boldog felnőtt legyen, aki azt csinálhatja, amit szeret. Szerintem ez klassz dolog.

2023. okt. 6. 11:14
 13/18 anonim ***** válasza:
82%
Te sehogy ne dönts, mert a 11 éves lányodnak kell dönteni ebben. Ő pedig már döntött: énekkarra akar menni. Ezt tartsd tiszteletben.
2023. okt. 6. 11:22
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen fölösleges 11 évesen még a második nyelv, akár német, akár francia is legyen. Bőven elég még az angol, majd középiskolában választ második nyelvet.
2023. okt. 6. 11:31
 15/18 harebell ***** válasza:
100%
Ez az ingyenes nyelvszakkör egy szuper lehetőség - azoknak, akik szeretnék tanulni az adott nyelvet :D Akik nem, azoknak csak szenvedés, és eredménye sem lesz, mert motiváció nélkül nincs tanulás. Legalább nem kidobott pénz, viszont kidobott idő... ha meg még van is helyette más, ami érdekli, végképp felesleges erőltetni.
2023. okt. 6. 13:06
 16/18 anonim ***** válasza:
23%
magyarorszågon csak akkor jó németet tanulni ha eleve egy némettagozatos általános iskolába jár a gyerek vagy a német-magyar alapitványi suliba jár . különben nem ér semmit tapasztalat fiam németet tanult gimináziumban 2 évet de kiderült semmit nem ért mikor ki költöztünk németnyelvterületre.
2023. okt. 6. 18:28
 17/18 anonim ***** válasza:
14%
lányom jelenleg 3. nyelvet tanulja 7 osztályos igaz nem magyarorszågon élünk már itt felsötagozatban angol és franciát is tanitanak nekik
2023. okt. 6. 18:33
 18/18 anonim ***** válasza:
100%
Egyértelműen kórus. Nem is akar németet tanulni, maximum csak megutáltatod vele, saját példából mondom, mert nekem is olyan nyelvet kellett tanulnom (már gimiben), amit eleve nem akartam, aztán végképp megutáltam. (Mondjuk nálam ezt nem szülő kényszerítette.) Totál felesleges rákényszeríteni a gyereket, pláne ha még le is kell mondania pluszban valami olyanról, amit szeret (én is imádtam az énekkart). Majd tanul franciát később, ha neki az a szimpatikus nyelve, vagy tanul felnőttként németet, ha valamiért egyszer szüksége lesz rá, az sem a világ. Ismerőseink pl. most tanultak felnőttként spanyolt, aztán kiköltöztek Spanyolországba. De az is lehet, hogy a lányodnak az életben nem lesz szüksége németre, angolul ma már kb. mindenhol megértetheti magát az ember.
2023. okt. 7. 14:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!