Ha pl. Születik egy dr. Úrnak gyereke a gyerek neve elé kerülhet a dr.?
Igazatok van ezt jobban át kellet volna gondolnom tényleg soha nem hallodtam még egy gyerek neve előtt hogy doktor…
#9 pontosan tudom hogy az ügyvédek is rendelkeznek doktori címmel pl. Ezt is írhattam volna igazából bárkit írhattam volna aki doktori címmel rendelkezik.
De épp az orvos jutott az eszembe.
Egyébként 16 éves lány vagyok.
De lehet ha az illető családneve az hogy:Doktor.
És akkor a Doktorúr felesége lesza Doktornő.
En meg annyit hozza irnek segitseg keppen, Hogy ne legyen fura,ha ilyennel talalkozo,Hogy ha az asszony a Dr , de ferjezett Neve van,akkor a Dr a Neve utan kerul.
Pl Csipke Rozsa a matematika doktora es mondjuk professor egy egyetemen, es ferjhez megy Buga Jakab szobafestohoz, es O Buga Jakabne szeretne lenni, es felveszi a ferje nevet, akkor O Buga Jakabne dr lesz. Igy a megszokitasa pl Buga Jakabne dr professzor asszony lesz.
Sot,ha nem Buga Jakabhoz megy,hanem mondjuk Gomboc Artur vegyesz doktorhoz, akkor Dr Gomboc Arturne Dr Csipke Rozsa lesz.
Az a legviccesebb, mikor egy doktornak a születéskori nevét is a dr előtaggal írják be az erre szolgáló rubrikába.
Ha pedig valakinek az édesanyja doktor, még az "anyja neve" rubrikába is dr nélkül kell beírni a nevet, még akkor is, ha már doktor volt, amikor ő született!
16/16-osnak
1. A születési név rubrikába a "dr./Dr." titulus nélkül kell beírni a nevet. De ha az olvasható a rubrikában, hogy "Név:", akkor az előnevet (dr./Dr.) is oda kell írni.
2. Ez is érthető, hiszen az van ott, hogy: Anyja születési neve.
A kérdezőnek:
Én egyáltalán nem orvosra gondoltam, amikor a kérdésed olvastam. Doktor úrnak szokás az ügyvédet is szólítani. (Riportokban is gyakran hallani.)
A kérdésedre megkaptad a választ.
Tehát valamilyen orvosi egyetemet végzett kaphat orvos-doktori (orvos, fogorvos, állatorvos) és a jogi egyetemet végzett elvégzése után jogász- doktori címet. (Utóbbi később a szakvizsgák letétele után lehet bíró, ügyvéd, ügyész, közjegyző, jogtanácsos.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!