Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ahol 3 vagy 3+ gyerek van,...

Ahol 3 vagy 3+ gyerek van, ott szinte biztos hogy nem fog jutni ugyanannyi idő, pénz, figyelem az összes gyerekre?

Figyelt kérdés

Az ismeretségi körömben van egy pár többgyerekes család, (ahol 3 vagy annál több gyerek van) és vannak közöttük olyanok, akik már felnőttek, és közülük szoktak panaszkodni, hogy az egyik gyerek valahogy mindig háttérbe szorult, azaz nem tudtak neki mindent megadni, nem jutott rá annyi figyelem, idő, foglalkozás, stb.

Ilyenekre azok a szülők nem gondolnak, akik ennyi gyereket szeretnének?

2023. aug. 12. 09:15
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
84%
Idő és figyelem biztos nem; pénz juthat, ha van belőle elég.
2023. aug. 12. 09:18
 2/20 anonim ***** válasza:
81%

Vaj olyan család, ahol jut mindkettő, mert anyuka otthon van, és kiterjedt a család, így a több gyereket többen tudják nevelgetni. De van ahol kevesebb gyerek van, és így sem kapnak elegendő figyelmet...

Ugyanakkor igen, nagyon sok nagycsaládban nevelodo gyerek anyagi és érzelmi szempontból nem kapja meg azt a figyelmet, amit kevesebb gyereknél meg lehet adni.

Nálunk csak két gyerek van, a kisebbik most még nagyon pici emiatt sok időt szánok rá, és látom hogy a nagyobbik mennyire igényli hogy legyen vele közös, privát időm. 4-5 gyereknél ez tuti sérül. Sőt ennyi gyereknél már bejön a nagyobb gyerekek gyereknevelésbe történő intenzív bevonása is. Nem én mondom, hanem ötgyermekes ismerős...

2023. aug. 12. 09:24
 3/20 anonim ***** válasza:
51%
Ez marhaság. Simán juthat mindenkire ugyanannyi (bár nyilván nem kizárólagos) figyelem. Mindent megadni nem lehet sok gyereknek, de szerintem ez kifejezetten az előnyükre is válik később. Megtanulnak osztozkodni, várni, és megtanulják, hogy hiába jogosak az igényeik, néha mások jogos igényei jönnek előbb. Aztán persze majd fordul a kocka.
2023. aug. 12. 09:26
 4/20 anonim ***** válasza:
87%
Harman voltunk testverek. Nem jut mindenkire ugyanannyi, raadasul a nagyobb ingyen bebiszitter.
2023. aug. 12. 09:56
 5/20 anonim ***** válasza:
75%
2 gyereknel is serul a nagyobb alt.a kicsi miatt. Nalunk legalabbis allando harc van 3 eve. Feltekenyek, a kutyaszart is megennek egymas elol. Bocs. 1 gyereknel lehet megadni mindent. 2nel mar vmelyik hatrabb szorul.
2023. aug. 12. 10:18
 6/20 anonim ***** válasza:
84%

Lehet, hogy ott a 2.több figyelmet kap, mint máshol az egyke, csak van kivel összehasonlítani. Van, akinek ez fontos és folyton méregetik, pedig nem is mérhető. Ő akkor is azt fogja érezni, hogy ő kevesebbet kap, ha ez nem igaz. 3+gyereknél a nagy számok törvénye alapján van legalább 1 ilyen.

Amúgy nem lehet pontosan ugyanannyi figyelmet adni. Nem tudod lemérni. Illetve a gyerekek se egyformák, van, aki többet igényel, van, aki kevesebbet.

Mi hárman voltunk. Nem éreztem azt, hogy kevesebbet kaptam összességében, de voltak olyan időszakok, amikor többen is úgy éreztük, mert akkor épp többen igényeltünk kizárólagosságot, ami nyilvan nincs, ha nem vagyunk egykék. De persze olyan is volt, hogy azt kívántam, foglalkozna inkább tesómmal. Nekem más tervem van😁

2023. aug. 12. 10:23
 7/20 anonim ***** válasza:
100%

Pénz juthat, ez a család anyagi helyzetétől függ.

Idő és figyelem nyilvánvalóan kevesebb fog jutni.

2023. aug. 12. 10:58
 8/20 A kérdező kommentje:

Hát szerintem vannak előnyei annak, ha valakinek van testvére, egy vagy akár több is, mert megtanulja, hogy nem csak és kizárólag körülötte forog a világ, megtanul alkalmazkodni, osztozkodni, és még sorolhatnám.

Viszont szerintem azért nem törvényszerű, hogy egyik nagycsaládban sem tudnak elegendő figyelmet bocsátani a gyerekeknek, mert egykét is baromira el lehet hanyagolni, ráadásul az egykék általában önzőek, maguknakvalók, azt hiszik, ők a világ közepe, stb - tudom magamról, mert én is az vagyok.

Persze egy idő után lehet elegük egymásból a testvéreknek, mivel mindennap össze vannak zárva, de igenis előnyükre válik, hogy sokmindent megtanulnak kezelni.

2023. aug. 12. 11:16
 9/20 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk anyáék 7-en vannak testvérek,mondanom se kell a nagyobbaknak miből állt a napjuk. Esélytelen volt mindenkire figyelnie mamámnak. Elég rossz gyerekkorról számolnak be egymástól függetlenül mindannyian. Férjemék 3-an vannak,szintén ezt mesélik,pedig ott az anyja oda tette magát,de nem bírt 3 fele szakadni,ez van. Apukám egyke és hülyeség,hogy a több testvéres egyébként megtanul mennyi értékrendet,meg hogy várnia kell,stb. Sokkal több értékrendet kapott,sokkal jobb gyerekkora volt és ugyanúgy megtanult várni,osztozkodni is. Sokkal több értékrendet hozott,mint anyukám,akinek ennyi testvére van,akikkel a mai napig utálják egymást,megy a vita minden héten,az anyjuk pedig a mai napig csak max kettő gyerekét keresi meg egy unokáját,mert nem bír ennyi fele figyelni...meg nem is akar. Ezen is megy a harc náluk. Én ezt látom magam körül. Mi tesómmal ketten vagyunk,de mindkettőnkre figyeltek,mindketten külön programot is csináltunk. Most is így van felnőttként.

Viszont ez csak egy meglátás,ezt nem lehet ráhúzni mindenkire,mert van aki egynek se tudja megadni,más meg háromnak is. De mondjuk annál többnek nem hinném,aztán kitudja.

2023. aug. 12. 11:20
 10/20 anonim ***** válasza:
100%
Kérdező,azért mert te ilyen lettél,hidd el nem az egykeségtől függ...nevelési dolog volt ez nálad,sajnos. Én írtam apukám egyke és sokkalta normálisabb mintát tanult,mint akinek több van. Mamám szintén egyke volt,de még idős korába se volt önző meg ilyenek. Az egyik barátnőm szintén,felnőtt már,teljesen normális,mai napig se bánja,hogy nincs testvére. Akinek van,meg sokszor az ajtót nem nyitják egymásra. 9# vagyok.
2023. aug. 12. 11:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!