Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mikor jönnek ki egy gyerek...

Mikor jönnek ki egy gyerek nevelésének a következményei?

Figyelt kérdés

Mint sok más szülő, én is rájöttem, hogy a gyereknevelés nem egyszerű. A fő baj az, hogy mire kiderül, hogy jól nevelted-e már sokszor késő változtatni.

Pont ezért is olvasok rengeteg könyvet a témában. A gyerekeim még viszonylag kicsik (8 hónap illetve 5 év). Alapvetően a legtöbb könyv ma már a kevésbe tekintélyelvű nevelést preferálja. (Kötődő nevelés, pozitív fegyelmezés, Vekerdi könyveit olvasom még sokat).

Van egy barátunk, akinek a gyereke már 12 éves ès aki a kezdetek óta teljesen máshogy nevelte, mint, ahogy mi tesszük: náluk lényegében egyszemélyes diktatúra van vas fegyelemmel. A gyerek azt csinálja, amit anya mond és nincs visszabeszélés. Anyuka meg kénye kedve (de leginkább aszerint, hogy neki épp mi kényelmes) osztogatja a parancsokat. Emellett a szülők korán elváltak, apuka a gyerek életében alig van jelen.

Na de mindezek ellenére a 12 éves gyerek alapvetően nagyon kedves, udvarias, értelmes gyerek.

Néha elgondolkodtat, hogy lehet a mi életünk is egyszerűbb lenne hasonló nevelés mellett.

2023. júl. 20. 23:26
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ez érdekes téma.
2023. júl. 21. 02:50
 2/9 hosszúhajú ***** válasza:
56%
szerintem tinédzser korban leginkább amikor kezd saját személyes élete lenni. akkor kezdi keresni az útját, akkor szoktak jönni a kritikus mondatok és a visszavágások, hogy rosszul csináltad ezt meg azt. - de ezt a legjobb szülők is megkapják. viszont a szülök ilyenkor szoktak leginkább nem ráismerni a gyerekükre, ebből is gondolom hogy addigra formálódik ki bennük. a 12 kevés, majd 15-16. én úgy gondolom - és a történelemből is látjuk - hogy a diktatúra soha az életbe nem vezetett jóra, abból egy idő után lázadás lesz. majd ha jönnek a hormonok. és akkor majd nem fognak ráismerni. egyébként én még azt is el tudom képzelni, hogy az ő nevelésének negatív következményei úgymond sose jönnek majd ki, hanem csak adja tovább - az meg még rosszabb... vekerdy és popper péter - zsenik! rájuk hallgass!
2023. júl. 21. 04:04
 3/9 hosszúhajú ***** válasza:
73%
egyébként tudom hogy nem kértél könyvajánlót, de látom szívesen olvasol, írok egyet: orvos-tóth noémi: örökölt sors. arról szól hogyan adod tovább azokat a mintákat amiket te kaptál. igaz, nem gyereknevelés, de nincs messze a témától.
2023. júl. 21. 04:11
 4/9 anonim ***** válasza:
82%

Volt egy barátom, akit szintén nagyon szigorúan fogtak a szülei. Pl. Kitaposták belőle a színötöst, mindenhol csúcson kellett teljesítenie. Elengedték budapesti középsuliba kollégistának. Azóta a srác 33 éves és még érettségije, szakmája sincs. Ahogy megszüntek az ellenőrzések, kicsúszott a lába alól a talaj. (Táncos és fotósként definiálja magát, de csak egy apró társulatban "alternatív balettozik" Szlovéniában. Az édesapja finanszíroz neki mindent.)

Magamból kiindulva pedig szerintem nagyjából 18 éves koromra derült ki, hogy anyuék munkája beért. Éppen még 16-17 évesen lázadtam, de aztán a fősuli, önállósodás közeledtével benőtt a fejem lágya.

Felnőtt gyerekes ismerőseim váltig állítják, hogy a gyerekeik formálását legfeljebb 30%-ban tudják befolyásolni. Minden más a gyerek személyisége.

Az én gyerekeim még kicsik (3 és 5 éves), eredetileg én is Vekerdy mintára neveltem őket, de hamar kiderült (pszichológusnál), hogy sokkal nagyobb szigornál érzi magát komfortosan a nagyobbik.

Szerintem a legtöbben sötétben tapogatózva keressük az arany középutat imádkozva, hogy jól csináljuk.

2023. júl. 21. 04:29
 5/9 anonim ***** válasza:
88%

Felnőttként és rázós szituációkban. Azonban már jóval korábban vannak jelek, szerintem már 2-3 éves kortól. Szerintem bajok vannak a mai nevelési hozzáállással, megpróbálja mindenki a saját gyerekére ráhúzni a saját nevelési elveit anélkül, hogy a gyerek habitusát figyelembe venné. Van érzékeny, tejbetök gyerek, akire kb rá se kell szólni, de igenis vannak tűzről pattant gyerekek, akiknél nem fog bejönni a halkan meg tudunk beszélni mindent a köldökcsonk leesése utántól.

Saját gyerekeimmel kapcsolatban is bizonytalan vagyok. Az egyik a dackorszak közepén van, és pokol. Úgy érzem hogy az összeolvasott modern nevelési maszlagot majomszeretetté konvertáltam, ami miatt semmilyen utasítást (kérést) nem fogad el. Na, ő klasszikusan az az erős akaratú gyerek, aki már most a számba szarik, ha teheti. Annyira, hogy egyáltalán nem láttam hogy ez majd később változik. Nála muszáj voltam behozni a pozitív megerősítésen túl a negatívat is, mert egyszerűen nem ért a szép szóból. (Nem verem, nyugi.) Azóta jobb a helyzet, de messze nem tökéletes. Már bánom hogy össze vissza olvastam minden hülyeséget, és nem az ösztöneimre hallgattam. Engem is felneveltek gyakorlatilag abúzus nélkül, de messze nem ezzel a léleksimizős hozzáállással. A mai napig a határozott, szigorú szabályokkal és következetességgel kialakított környezetet szeretem.

2023. júl. 21. 05:26
 6/9 anonim ***** válasza:
60%
nárcisztikus szülők inkább toxic emberek. a gyereknek csak káros.
2023. júl. 21. 06:03
 7/9 anonim ***** válasza:

Nagyon nehez. Az en lanyom csak 3 eves viszont azt vettem eszre hogy nyugodtabb ha vannak szabalyok. Ritkan ajanlok fel neki opciokat hogy ez vagy az melyiket szeretne. Csak arprosagokban valaszthat egyebkent en dontok. Ja es barmiben segithet. Osszeszoritom a fogam es vegigszenvedem a fozest vele vagy a felmosast ablakpucolast stb 😅

Nemreg lattam egy yt videot amiben kovacsovics fruzsi volt sokat foglalkozik gyerekekkel meg asszem ovono vegzettsege van. A lenyeg hogy sok szulo gyerek kapcsolatot lat es az utobbi idoben elszaporodott hogy a szuloket iranyitjak a gyerekek meg ha nem is tudatosan. Es ezek a gyerekek frusztraltak hisztisek. Erre egy tok jo peldat mondott. Ha elmegy az ember fogorvoshoz azert megy mert bizik a tudasaban es rabizza magat. Ha a doki megkerdezne hogy kedves paciens On szerint mit kene csinalnom a fogaval? Kihuzzam vagy betomjem? Mit gondol? Melyik eszkoz lenne jo?

Nekem ez a pelda annyira tetszett hogy ezen gondolat menten kedvesen de hatarozottan "iranyitok". Egyebkent azzal az altalanos tevhittel sem ertek egyet hogy azok a szulok akik engedekenyek lustabbak. A feneket! Aki kiszolgalja s gyereket meg "egyenlo felkent" kezeli sokkal farasztobb es tobb munkat igenyel. Latom baratnomon belecsuszott ebbe a korforgasba amibol nehez kikecmeregni sokszor eszre se veszi az ember hogy benne van. Rettento hangon visit a gyereke hogy "anyaaaaaa" ha epp eszebe jut valami. Barmi. Sokszor nem is kell neki semmi csak eszebe jutott -anya. Baratnom kapkod fut kiszolgal nezni is rossz szegenyt. Van az a super nanny sorozat amiben szethullott csaladokhoz jar ki a no. Ott is ez a szitu mindig hogy nincsenek szabalyok emiatt mindenki ideges vitatkoznak a gyerekek a szulok feszulnek. Ezek mind extrem peldak nalatok biztos nincs ilyen szelsoseg. Esetleg arra lehet meg gondolni (magambol kiindulva) hogy milyen jo a lakasban lenni hogy rend van tisztasag illat megvan a helye mindennek egy kellemes tavaszi napon kinyitod az ablakot nem szol a tv sorba vannak rendezve a spajzban a konzervek, a ruhak kiteregetve. Szerintem a gyerekek lelke is igy mukodik. Szerintem ugyis mindenki olyan szabalyokat hoz amik a gyerek erdekeit szogaljak. Pl kiszoktam mondani neki hogy mar faradt vagy, gyere doljunk le az agyba. Latom dorzsoli a szemet fetreng a szonyegen de csak azert is meg jonne menne. Regen kerdezgettem hogy faradt vagy? Nem vagy faradt? Miota kijelentem hogy latom faradt vagy gyere bujj hozzam (nyilvan eleinte kozolte hogy nem faradt😅) azota mar magatol mondja hogy anya faradt vagyok.

2023. júl. 21. 11:54
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

7 vagyok meg😅 szoval a szabalyok nalunk nyugodtabb hangulatot eredmenyeznek. Nem tudom a baratnod milyen szabalyokat oszt a fianak de ha olyanokat amik mindkettejuk napjat elorebb viszik es kiegyensulyozottabbak ettol akkor megeri. Irtad hogy az apuka lelecelt szoval eleve az apuka resze amit kivenne a csalad eletebol kiesik. Egy emberkent apanak anyanak takaritononek szakacsnak fuvarozonak dolgozo embernek lenni nagyon nehez lehet. Ott meg nagyobb szukseg van a szabalyokra. A masik hogy sok olelgetes es puszi kell. Amikor elkezdtem en is "bekemenyiteni" eleinte erre nem figyeltem. Ha ragaszkodsz egy szabalyhoz nem duhbol kell tenni vagy idegbol. Ha sir hisztizik is ki kell tartani utana utana oleles puszi vagy bevacko oledbe egyutt tvzes stb. Ha hozhatok sajat statisztikat 😅 egy uj bevezetese kb 5 nap utana megszokja. Sztem fontos hogy erezze nem buntetes hanem hogy jobb lesz neki. En meg ki is mondom. Ha adhatok meg otletet az a levendula illoolaj hideg parasitoba. Lanyom ekcemara hajlamos borgyogyasz tanacsara hasznalom. Az ekcema eteltol is kijon de stressztol is. Miota levendulat parologtatok sokkal

Ritkabban jon elo. Nyugtatja az idegeket es a legjobb hogy az enyemet is 😅 remelem tudtam segiteni nem akarok okoskodni felre ne erts de az utobbi idoben ugy erzem "raereztem" a szulosegre. Ahogy irta valaki feljebb, osztonbol kezdtem nevelni. Nalunk nezhet tvt is ehet edesseget is a lanyom megis el tud aludni idoben szoval nem vagyok vaskalapos de ha kerek valamit meg kell csinalnia azonnal (osszepakolas cipofelhuzas oltozes furdes elindulas szemet kidobasa jatszohazbol/jatszoterrol hazaindulas stb).

2023. júl. 21. 12:19
 9/9 anonim ***** válasza:
Összetett dolog , az iskola nem életre tanít , a szülők adottsága felvilagosultsága sokat ad . A gyerek fajtája is mert szolgalelkű málé serült az kiszolgaltatottabb a szüleinek mint egy talpraesett őntörvenyű vagy tipikus link sittes . Létezik született tehetség és alja tróger . Sportok jobb környezet változtathat mint a két véglet a terror büntetés vagy ráhagyás .
jan. 13. 19:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!