Van értelme két keresztnévnek, vagy felesleges nyűg?
Nekem 2 van. Igaz, hogy csak az egyiket használom, én mégis örülök, hogy 2 van, a másik is "hozzám tartozik". Mivel ugye csak az egyiket használom, nem nyűg. Azt szokták felhozni, hogy aláírni szívás, de SOHA nem kérték, hogy írjam ki mindkét nevem aláíráskor (és a szüleimnek sem nekik is mindkettejüknek 2 nevük van, de csak az egyiket használják).
Nekem egyszer mondta egy ismerősöm, mennyire sajnálja, hogy neki csak 1 keresztneve van.
Én mindenképp 2 nevet adnék (legfeljebb az egyiket nem használja majd), kivéve, ha a vezetéknév eleve 2 tagból áll.
A névadás teljesen lutri úgy, ahogy van. Sose tudhatod, hogy a gyereked hogy fog majd viszonyulni a saját nevéhez, ha felnő. Vagy beválik, amit választottál neki, vagy nem.
Nekem azért adtak két keresztnevet, mert úgy voltak vele, hogy ha felnövök, és esetleg nem fog tetszeni az egyik, akkor még mindig ott lesz a másik. Nos, felnőttem és egyik nevem sem tetszett :D Nem azért, mert válogatós vagyok, nagyon sok olyan név van, ami tetszik, mégis pont sikerült két olyat kifogniuk a szüleimnek, amiktől a falra mászok. Mikor nagykorú lettem, megváltoztattam egy olyanra, ami tetszik. Így most két olyan helyett, amik nem tetszettek, van egy olyan nevem, ami tetszik. Akárhány keresztnevünk is van, személyes tapasztalatból mondom, nagyon sokat tud javítani az ember közérzetén és önértékelésén, ha nem olyan névvel kell élnie, amit utál.
#3 "a barátai között pedig van akinaz egyik, van aki q másik néven szolitja"
Jó, hogy ilyen is van, ilyet még nem is hallottam.
#7 Nekem volt olyan osztálytársam, aki mindkét nevét használta (névsornál, füzetein stb), de ugye csak az egyiken szólítottuk. Amikor kitalálta, hogy a másik neve jobban tetszik, senki nem tudott átszokni rá, a családja, a tanárok és az osztály nagy része számára megmaradt a régi névhasználat, így egy idő utánaz is kikopott, hogy pár barátnője a másik nevén hívta. Közösségváltásnál jobban van rá lehetőség persze, de ahogy a 9-es is írja, ott se feltétlenül zökkenőmentes.
Nálunk anyukámbak csak egy neve van: Irén. Ez a mama családjának a kérése volt, míg a papa családja Krisztinát szerette volna. Így bár nem az a neve, mégis a família egyik fele Krisztinek a másik Irénkének hívja.
A kislányunknak 2 neve van. Most lesz 2,5 éves és ha megkérdezed, hogy mi a neve, akkor mindig ezt mondja: Fanni vagyok és Jázmin is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!