Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Hogyan tanulnak a gyerekeid?

Hogyan tanulnak a gyerekeid?

Figyelt kérdés

Melyik tantárgynál milyen módszer vált be otthoni tanuláshoz?

Együtt tanulsz velük, vagy segítesz nekik? Ha igen, hogyan?

2023. máj. 15. 17:55
 1/2 anonim ***** válasza:
60%
Önállóan.
2023. máj. 15. 18:16
 2/2 anonim ***** válasza:
47%

Matekot együtt tanulunk, amit megold helyesen átnézem, ahol elakad szól, átbeszéljük, felfogja és megoldja helyesen. Amit magolni kell(szorzótábla), azt leírattam vele, és időre kellett mutogatnia, hogy rögzüljön, gondolkoznia se kelljen rajta, villámkérdések módra. Rávettem másokat is, hogy kérdezgessék, illetve összemérték tudásukat a barátaival is. Ha valami nem megy, külön matekfüzetben old meg ugyanolyan típust, hogy rögzüljön. Térlátása szerencsére jó, de volt, hogy dobókockára rajzoltam, hogy megmutassak valamit, illetve testeket készített geomagból. Vonalzót, körzőt régóta használ csak úgy, suliban nem kellett még körző, mérni már oviban tudott, mértékegységeket megmutattam, mért velük.

Olvasás simán ment, kimondtam a hangok nevét és elsőre összekapcsolta, kb 2 perc volt, aztán ment az elején kicsit döcögve, egy-két hónap után folyékonyan, olvas mindent szívesen, imádja. Verset soronként, mondatonként, az elejét majd mindig hozzácsapva az új mondatot az előzőhöz. Ha nem megy, le is rajzoljuk. Minden verstanulás előtt el kell mondania a saját szavaival, hogy fel is fogja a verset. Szövegértésben magától jó, sosem tanultuk. Egy két érzelem néha félremegy, beszélgetünk arról, amit olvasott és felfogja.

Írással csak másolás és gyakorlás ment, szerencsére az is könnyen, van táblája, elvileg nagyról kellene kicsire, de neki kicsibe jobban ment, mint nagyban, tök jól megy. Már tollbamondok, a tempója kicsit lassú/átlagos, ilyenkor lemarad vagy kapkod és lehagy ékezeteket, betűket, de majd belejön. Normál/lassú tempóban hibátlanul ír.

Környezetismerethez mutogatok mindent, meg már oviban is beszéltünk róla, teljesen képben van.

Nyelvet hallgat, duolingózik és olvas/videójátékozik idegen nyelven, illetve van számolós füzete is, ezeket szereti, meg tanárnál is van, memorizálni meg ugyanúgy, mint a szorzót szoktuk a szavakat.

Zenét, dalokat, hangszert ismétléssel, dalokat kb minden közben.

Mozgásos játékokat labdázás, játszóház, különóra, otthoni tevékenységekbe beépítve. Kézműveskedést szintén így, mindenbe igyekszem bevonni, segíthet.

Egy részét magától csinálja, egy részét(amelyik nem megy/erőbefektetéssel jár) azt szokta kerülni, olyankor én is kellek, de inkább hajcsár vagyok, mint "tanár", mert viszonylag keveset kell magyaráznom.

Ha nagyobb lesz a hosszabb tanulás menete pl törinél: Elolvas. Elolvas még egyszer és közben kiemeli a lényeget. Leírja a lényeget. Leírja a lényeg lényegét címszavakban. Elmondja címszavak alapján a sztorit másnak nézve a szavakat. Kikérdezem a sztorit, mikor nincsenek nála címszavak. Elmondja a sztorit címszavak nélkül másnak-és tádám, megvan. Reggel elmondja még egyszer. Ja és mikor ír, minden alkalommal mondja el hangosan, ne csendben írjon!

2023. máj. 15. 19:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!