Anyukák, akiknek gyakran megy a háttèrben mese,
tapasztaltatok valamit a gyereknèl?
Figyelt kérdés
Nem úgy kell èrtelmezni, hogy minden nap nonstop megy. De pl. ilyne esős, szr napokon, amikor nem tudunk 2x 2 òrára is kimenni a kertbe, programra vagy mikor migrènem van/menzi görcsöm vagy a gyerek beteg hát èn bekapcsolom a TV-t, Caillu megy rajta vagy ilyen autòs mesèk.. Kisfiam nèzi egy ideig, de aztán közben játszik, játszunk, elvagyunk, èpìtünk, de nem olyan jò bent...neki is hiányzik a kintlèt ilyenkor ès ìgy jobban telik az idő, mint sìri csendben. Ha apa hazaèr már olyankor együtt játszunk vagy ők legoznak stb. Most annyit hallani, hogy TV mellett fogyatèkossá, autistává meg mittudomèn mivè válnak a gyerekek, de most komolyan olyan rossz ez? 1 èves koráig totál nem TV-ztünk, de utána fokozatosan megengedtük. Úgy veszem èszre egy idő után nem is èrdekli, átmegyünk a szobájába, vagy főzünk együtt stb de azèrt nèha nèzi is.
Nálunk sosem volt alapzaj, mert mi meg attól zakkannánk meg. Vannak napok, amikor egyáltalán nem kapcsolunk tévét, de ilyen esős, vagy beteges napokon bizony szokott nézni mesét, de akkor látszik is rajta, hogy teljesen lefárasztja az idegrendszerét, ezért nem szeretem. De néha muszáj. De tény, hogy sokkal jobban viselkedik azokon a napokon, amikor egyáltalán nincs tévé. Mi rádiót sem hallgatunk, szeretjük a csendet. Lányom is szeret csendben elvonulni a szobájába könyvet lapozgatni. 3 éves egyébként.
2023. máj. 15. 20:43
12/20 anonim válasza:
Na a híradóval még többet ártasz, mint a mesével. "Megölte, felnégyelte, vízbefojtotta, kútba esett, felgyújtotta..." - tényleg remek háttérzajnak. 🤦
Egyébként akkor tévézett a nagy, amikor született a kicsi (3 év van köztük). Nem egész nap, de nem háttérként ment, amikor ment, hanem célzottan: amikor altattam volna, de nem hagyta, ilyen végszükség jelleggel, nem sokat. De neki az is sok volt. Amíg nézte "lekötötte", de utána sokkal kevésbé kötötte le más, hisztizett. Felpörgette, így inkább találtunk mást helyette. Előny: a kicsi se találkozott így ideje korán a mesékkel.
2023. máj. 15. 21:14
13/20 anonim válasza:
Nálunk hétköznap 2 mesét nézhet este vacsora után. Ezek általában rövidebbek, a jimjam tv-t szokta, vagy mancs őrjárat, vagy valami játék autós a YouTubeon. Ez 20perc kb fürdés előtt. Amikor hétvégén itthon vagyunk akkor reggel ébredés után átjön az ágyamba és akkor is nézhet kettőt, de ez csak hétvégén vagy ha betegség miatt vagyunk itthon. Mikor borzalmas idő van vagy beteg, akkor néha rakok be ezen kívül is napközben de egymás után 2 résznél többet sosem nézhet egyszerre. 1,5 éves koráig nem nézett egyáltalán. 3 éves fiú.
2023. máj. 15. 21:15
14/20 A kérdező kommentje:
Az M1 hìradò szokott menni, nem valami krimi hìradò, de nagyon halkan az is, nem figyel rá. Este már nálunk nincs mese. De akkor mindenkèpp megpròbálom a max fèl òrára korlátozni napközben is. Ha jò idő van, ez nem is gond, de ha bent vagyunk ès egèsz nap engem semmi inger nem èr, megzakkannèk. Nagyon sokat dolgozik a fèrjem, egyedül vagyok estig ès megvisel már ez a sok monotonitás. Ha az idő jò, az más, akkor kimegyünk, emberek közt vagyunk, rengeteget vagyunk kint. Kisfiam egèsz jòl elvan, most is vonatpályázunk, nem megy a TV, èn ilyenkor szoktam bekapcsolni, dèlelőtt.
2023. máj. 16. 08:21
15/20 A kérdező kommentje:
Fejlődèsèvel egyèbkènt nincs gond, nappalra már szobatiszta, szèpen jár egyedül bilizni, illetve játèkos, èrdeklődő, önállò szemèlyisèg, aki szereti a gyerekekety nem sìròs. Ám a viselkedèse az utòbbi hetekben/egy hònapban aggaszt, mert elkezdett engem/minket csapkodni a kezèvely ha valamit megtiltok, felemelem a hangom rá. Illetve 2.napja csinálja, hogy ha valami felmèrgeli, torka szakadtábòl ordìt, sikìt. Ezèrt merült fel ez bennemy nem lehet e a TV hatása
Tudom, dackorszak, de nagyon nehezen viselem ezeket ....
2023. máj. 16. 08:28
16/20 A kérdező kommentje:
Úgy látom nem tudja kifejezni az èrzelmeit. De hiába mondjuk, hogy nem szabad, bocsánatot kèr, aztán ha újra csalòdott/frusztrált lesz ismèt kiabál, csapkod. Valami megoldás lètezik erre ? A TV korlátozásán kìvül..
2023. máj. 16. 08:32
17/20 anonim válasza:
Alternatívákat lehet neki mutatni, hogy hogyan mutassa ki más módon az érzelmeit, illetve hogyan vezesse le. Nyilván nem a legnagyobb őrjöngés közepén, de utána pl mi megbeszéljük, hogy értem, hogy mérges/fáradt/feszült/akármi(érzelem megnevezése, együttérzés), de nem szép dolog csapkodni/rugdosni/dobálni(nemkívánt cselekvés). Helyette ha úgy érzi, rugdosni akar, akkor rúgja meg a labdát, valami puha párnát, a kanapéra csapjon, kiabálja ki a feszültségét, mint egy oroszlán, gyűrje össze az ööööösszes haragját egy nagy gombócba és dobja ki az ablakon (ez utóbbi a kedvenc jelenleg, nagyon jól beválik a kistesóval szembeni frusztrációnál), dobbantson a lábával, stbstbstb. Szóval nem csak tiltom, amit nem szabad, hanem mutatok alternatívát, amivel ugyanazt éri el, csak sokkal békésebb módon.
#9 (? ahol nincs mesekorlátozás) vagyok, nálunk a fentiek működnek érzelemkifejezésre.
2023. máj. 16. 08:50
18/20 A kérdező kommentje:
Ezek de jò ötletek, köszönöm, kipròbálom. Eddig egy tök jòl kezelhető kissrác volt, most meg annyit makacskodik, dacol...
2023. máj. 16. 12:56
19/20 anonim válasza:
Az M1 pont krimi (meg sci-fi) kategória
2023. máj. 16. 14:37
20/20 A kérdező kommentje:
Okè, nem szándèkozom ezen vitázni. Amikor èn belehallgatok unalmas politikai hìrek, projektek meg időjárás megy rajta :D
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!