Van bűntudatotok, mikor mirelit vagy kevèsbe egèszsèges dolgokat kap a gyerek?
Nem, mivel alapvetően egészségesen eszünk, ezért nem csinálok belőle problémát, ha néha mirelitet meg kevésbé egészségeset kap.
Nyilván a mérték a lényeg, amúgy sok anyuka napi szinten adja a péksütit, virslit, párizsit, lisztes főzelékeket meg csupa szénhidràt kajákat, cukros reggeliket, dörmit, kakaót, hát elhiheted, nem csinálnak belöle lelkiismereti problémàt. Mivel mi nem így étkezünk, nem is zavar, ha néha becsúszik valami.
Semmi baj nincs azzal, amiket eszik. A mirelittel sem. A rántott ételek nem a legjobbak, de heti néhány alkalommal simán belefér és tökmindegy, hogy mirelit vagy te készítetted (maximum a pénztárcád bánja a dinóhusit).
Azt már írta valaki, hogy az édesség jutalomként adását kerüld. És a "szépen evés" - ha ez alatt a megfelelő mennyiség elfogyasztását érted - jutalmazását is kerüld. Elvileg - legalábbis amit pszichológiai cikkekben olvastam - azt sugallod neki ezzel, hogy az egészséges ételt olyan rossz megenni, hogy csak jutalom fejében érdemes. Pedig ez nem így van, az egészséges, zöldséges stb. ételek is lehetnek finomak.
Ezért én azt javaslom, hogy az édességet "csak úgy" add, minden étkezés végén megfelelő adagban amikor amúgy adnál édességet, és ne attól függjön, hogy megette-e előtte a főételt. Nyugodtan bízd a gyerekre, hogy annyit egyen a rendes főételből, amennyi neki jól esik, és utána kaphat egy normál adag édességet, függetlenül attól, hogy mennyi főételt evett.
Ha a szépen evést arra érted, hogy pl. nem dobálta szét az ételt, azért szerintem adhatsz jutalmat, de inkább pl. matricát adnék (vagy csillagot és 5 csillag egy matrica stb.)
Figyi, túltolod.
A gyerekem 2 évig!! konkrétan csak vajaskenyeret evett.Most sem eszik a rántotthusin kívül semmi főttet(de nem úgy nem mint általában az anyukák gondolják 2-3 kanálétel után, hogy ajaj nem eszik a gyerek,hanem konkrétan meg sem kóstolja!)DE!! mostmár magához képest eszik,mert megeszi a szalámikat,sonkákat,szárazkolbászt,parizert,sajtos/tepertős pogácsát,bundáskenyeret, almát banánt,áfonyát,meggyet málnát.ÉS!! kóstol/megnyal dolgokat,múltkor BELEHARAPOTT a pizza szélébe és megette és én sírtam örömömbe.
Tegnap ezt az aprógolyós fagyit ette,ami hatalmas előrelépés!!
Csinálj mindent így ahogy eddig csináltad, a gyereked eszik, semmi baj sincs sem veled sem a gyerekkel,és ne agyald túl.
Ismerősöm gyereke(6 éves), most van azon a határon,hogyha a tápszert sem fogadja el, akkor gyomorszondát kap.
“Hanem arra, hogy nálunk az a szabály, hogy ha nem eszik rendes ètelt, hiába kèri a nasit, nem kaphat, de ha megeszi ès kèr valami nasit, ezeket adom “
Épp ez a baj. Ezzel a nasit felértékeled, a rendes ételt pedig leminősíted a szemében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!