Ha a férjemmel felvettük egymás nevét a babánknak lehet csak a férjem vezetékneve a vezetékneve?
Felvettük egymás nevét és így lettünk X-Y. A gyereknek viszont ha lehet csak X vezetéknevet szeretnénk adni. Ilyen opció is létezik?
Láttam, hogy rengeteg cikk van erről, de nem teljesen tiszta ez a része.
1: az igaz, de az még változtatható a gyerek születése utánig díjmentesen.
Szerintem lehet, de miért? Ha ti így döntöttetek, akkor legyen a kicsi neve is így szerintem
Hivatalosan nem lehet..
Csak ha nem egyezik a férjeddel a neved..
Csak azt a nevet kaphatja ami a házassagi anyakönyvi kivonatotokon meg van adva.
Mig meg nem születik, addig változtathattok rajta. De hogy csak a férjed nevét kaphatja-e, igy hogy mind a 2en felvettétek egymásét, nem tudom csak az apai név önállóan szerepelhet-e.
Menjetek el egy anyakönyv vezetőhöz, ő elmond mindent.
Hiatalosan ha ti mindketten Szabó-Varga családnevűek vagytok, akkor a gyerek is mindenképp Szabó-Varga lesz.
"A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb két tagú lehet."
Tehát akkor lehetne csak Szabó, ha az apja is megmaradt volna csak Szabó. Ha mindketten kötőjelesek vagytok, akkor a gyerek is az lesz, mert ez a közös családnév.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!