Hogyan kell megoldani a testvérgondokat? Tenni kell valamit vagy azt mondod intézzék egymás közt? Hány éves kortól vonnád ki magad? Egyáltalán ki kell vonódni?
Az egyik testvér akaratos, hangos, erőszakos, határozott, a másik elnyomható, félős, szorongó, gátlásos aztàn néha bekattan, nem hagyja magát és verekedés lesz.
Pl kinél legyen a játék, hova menjetek, ki eheti meg az utolsó dolgot, ki üljön a géphez, mit nézzenek a tvben, mit játsszanak, hogy beszélnek egymással, ki pakol el maga után, ki menjen be először az ajtón.. stb
Hagynád, hogy az egyik mindig el legyen nyomva, vagy döntőbírót játszanál? Ha balhé van a csendest is letolnád vagy megértenéd, hogy a sok nyelés után felveszi a kesztyűt?
Az erőszakos dirigál, lökdösi, bosszantja, piszkálja, fenyegeti, gúnyolja, ha nem az van, amit ő akar.
A kisebb az erőszakos, a nagy a csendes. Kis korkülönbség(2 év)
Semmiképp se hagynám, hogy bármelyik elnyomja a másikat. Ha konfliktus van, mindkettőt meghallgatnám, próbálnék igazságos döntőbíró lenni.
Tudom, sokan azt mondanák, tanulja meg megvédeni magát, az igazát, a játékait stb., de én hiszek abban, hogy nem az ököljog társadalmára kéne fölkészítenem a gyerekeimet.
"Az erőszakos dirigál, lökdösi, bosszantja, piszkálja, fenyegeti, gúnyolja, ha nem az van, amit ő akar."
Nem tudom, hány évesek, de nagyon keményen föllépnék az ellen, hogyha valamelyik a másikat fizikailag vagy érzelmileg bántalmazza. Mert amiket leírtál, ezek bántalmazások.
Sőt! Senkivel se viselkedjen így. Ha megtudnám, hogy óvodás/iskolás társával teszi ezt, azon is rettenetesen fölháborodnék!
Sőt! Magamba néznék, miért lett ilyen erőszakos a gyerekem. Én nem ilyennek akarnám nevelni...
Én próbálok nem igazat adni egyiknek sem. Nálunk kb ugyanez volt, a kicsi volt az akaratos. Neki pl hiába mondtam míg kicsi volt, hogy a másik is szeretne a játékkal játszani az életkorából adódott h nem értette még meg. Persze oda kellett adja a másiknak, nem lehetett csak nála, de az ő igazát is elfogadtam, hogy ő abban a pillanatban nagyon azzal akart játszni.
Ez most is így van. Szándékosan ügyelek arra, hogy igazat ne adjak egyiknek sem, vagy mind a kettőnek. A kicsiknél is igaz, higy mindennek két oldala van. Mi látunk egy kis szeletef abból ami sokszor köztük meg. Nem minden úgy van ám ahogyan gondoljuk. A kis elnyomható, félősek is olyakor előadják magukat, vagy pont azt használják ki hogyha sírok "jön" anya. Vigyázni kell, hogy azért mert az egyik hangosabb, erősebb jellemnek tűnik azért ne mindig ő legyen a hibás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!