Nárcisztikus szülőtárssal milyen tapasztalataitok vannak? Mi működik, hogy lehet békében együttműködni, hogy a gyerekek a legkevésbé sérüljenek?
Tudom, sajnos már a csapból is ez folyik, és sok emberre ráfogják, akire haragszanak, ahol konfliktus van. De van olyan valóban, amikor a nárcizmus az egészséges mértéket bőven meghaladja és igazán nehéz fárasztó, stresszes mindennapokat okoz. Például a gyakori nárcisztikus dühkitörések bármiért, az állandó drámák, a nagy érzelmi jelenetek stb..
Van aki ezt időben észleli, és hamar elválnak van aki túl későn, és már a diszfunkcionális családminták a gyerekeknél is láthatóak..
Bármelyik is a helyzet, akár pár marad a szülő akár szétválnak korán vagy későn, de a pár szülő-pár marad, azaz a gyerekek érdekében együtt kellene működni, lehetőleg békében. Ehhez érdekelnének tapasztalatok, tanácsok, konfliktuskezelési ötletek.
A nárcisztikus düh
Ezek a korai tapasztalatok okozzák a "nárcisztikus szégyenérzet" kialakulását mely a "nárcisztikus düh" kiváltója, valahányszor úgy érzik, hogy nem tisztelik őket eléggé, vagy valaki viselkedése rossz fényt vet rájuk, s ezzel felszakítja a régi sebeket. Bárminemű kritikára, tiszteletlenségre túlérzékenyen, időnként dühkitöréssel reagálnak. Leginkább azok lesznek ezeknek a kitöréseknek a szenvedő alanyai, akik a legközelebb állnak hozzájuk, együtt élnek velük..
Ha az égvilágon bármit tiszteletlenségnek vesz,
-indulnak valahová és adok egy flakon vizet- kritikának veszi, hogy ő nem tett
-ha a gyerek jelzi, hogy túl szorosra kötötte a sálat
-ha megkérdezed, hogy a töltőre szüksége van e még-
az égvilágon mindent beszólásnak, kritikának célzásnak vesz- tehát kb akármikor akármiből lehet hatalmas dráma- ha kérdez valami infot és mondom nem tudom, de szerintem az email csatolmányában lehet az a részlet-
és mindezekre toporzékol, ajtót csapkod, gyerek arcába dob, elvonul, vagy úgy kezd vezetni hogy mindenki halálra rémül tőle-
én erről beszélek. Nem manipulációról vagy mosolyogva terrorban tartásról.
Úgy látom, mindenki csak a saját élethelyzetéhez hasonlókat tud elképzelni..
Mikor már úgy élsz, hogy próbálod ezeket kikerülni hogy ne legyen nagyjelenet- de nem lehet, mert tényleg bármit képes annak venni, és a leghétköznapibb dolgokat, mi legyen az ebéd vagy kinőtte a gyerek az ágyát ki kellene cserélni- se lehet megbeszélni ezek miatt, hidd el, hogy ez nagyon rossz.
"úgy kezd vezetni hogy mindenki halálra rémül tőle-"
Na ez gáz. Ez a leggázabb, bár a gyerek arcába dob se semmi.
Ezek már igazából büntetendőek, tök veszélyesek.
Borzalmasak azok akik a kocsiban a volánnál dühöngenek és terrorizálják az utasokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!