CsED, GYED kérdés, működik ez a kiskapu?
Sziasztok!
Nem teljesen vagyok képben, de ha jól tudom, a csedet, gyedet a szülés előtti fél év jövedelméből számolják. Két éve itthon vagyok a gyermekemmel, és most úgy tűnik, jön a második baba. Most nagyon kevés pénzt kapok, időközben pedig ugye volt fizetésemelés. A férjem szerint papíron most vissza kéne mennem dolgozni, kivenném a szabikat, utána pedig eljönnék táppénzre (sajnos veszélyeztetett terhes vagyok), és akkor már ebből az új bérből számolnák a következő babára járó összeget. Nekem ezzel kapcsolatban nagyon rossz érzésem van, mert ez csalás, és azt se tudom, hogy meg lehet-e egyáltalán csinálni. Viszont az a kis plusz pénz meg nagyon jól jönne, ami nyilván nem olyan nagy különbség, de azért 6+x hónap alatt már látványos.
Ha a a vérsedet kompenzálták akkor a szerződésesbőp fognak számolni..
Ha nem kompenzáltak, akkor kell visszamenni papíron szabira is, mert akkor kénytelenek felhúzni a béredet.
Hiába mész vissza szabira valójában abból nem fognak szàmolni semmit, mert nem lesz 120-180 nap bérezésed, hiszen ennyi szabid biztosan nincs.
De az ideális ilyen esetben a pár nap szabi,és utàna tp.
( ez akkor nem igaz, ha a korábbi jövedelmed, amiből számoltak magasabb, mint a mostani szüléskor a szerződéses béred- pl jutalékos rendszer vagy műszakpótlékok miatt vagy bónuszok miatt lehet ilyen… a kedvezményszabály lép ilyenkor életbe… de ahogy îrod, nálad a mostani lenne a magasabb)
1 nem csalás
Ahol a munkáltató nem alarja munkaügyi bíróságon is a kismama nyer
( ha valóban veszélyeztetett, amit a szakorvos hivatott megerősîteni, papîrral igazolni)
Nem feltétlenül csalás, de nem túl etikus a munkáltatóval szemben, így én azt mondanám, hogy ilyesmit az játszon, aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy ugyanehhez a munkáltatóhoz szeretne jó szájízzel visszamenni később dolgozni.
Ha a munkáltató balhézik, akkor viszont nem baj, ha abszolút megalapozott és nem csak mondvacsinált veszélyeztetett terhes az ember. Ha elfajul odáig a helyzet, hogy táppénzcsalás gyanúját jelentik, abból lehetnek malőrök. Mivel te feltételezem ténylegesen veszélyeztetett vagy, ezért ez nálad nem probléma.
A juttatásaid nem emelkednének, amit nyersz, az a magasabb táppénz összege.
4 ha magasabb a mostani bére akkor a juttatásai is emelkednek
( tapasztalat)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!