Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » “Szülés utáni depresszió”...

“Szülés utáni depresszió” előjöhet később is?

Figyelt kérdés
Van egy 2,5 éves lányom. Az első két év jól telt, 2 hónapos kora óta alszik éjszaka, nem volt hasfájós és a fogzás is tünetmentes volt. Na de 2 éves kora után pokollá vált minden. Napi szinten hisztizik hányásig pl olyan dolgok miatt hogy nem sikerül felhúznia a cipzárt és azt sem engedi hogy én segítsek. Nem fogad szót a legkevésbé sem. Próbáltam már szépen (azt meg sem hallja) csúnyán és mégcsúnyábban de semmi hatása. Értem hogy most van a dackorszakban de ezt az állapotot ami most van nem lehet épp ésszel kibírni. Sajnos egész nap egyedül vagyok vele az apja csak este van itthon de az ő szava semmit nem ér a gyerek szemében mert kb egy szinten van vele. Már odáig fajultak a dolgok hogy egész nap sírok, nincs semmi de semmi türelmem a gyerekhez nem akarok vele foglalkozni és többet idegesít mint bármi más az életben eddig. Szeretnék elmenekülni de nem tudok. Nagyon bánom már hogy szültem. Soha nem ütöttem meg (párszor a kezére csaptam de csak jelzés értékűleg nem komolyan) viszont mostanaban annyira tele a padlás a hisztivel, olyan szintü agressziót vált ki belőlem amit nem tudok kezelni. Egyszerűen kiégtem tőle, semmilyen módszerrel nem tudok rá hatni pedig határozott vagyok. Szeptemberben ovi, de ha így halad ez tovább csak a gond lesz vele már látom. Adjatok tanácsot mit tegyek hogy ne a zárt osztályon kössek ki mert most épp jó úton haladok afelé
2023. jan. 14. 22:17
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
74%
És akkor mi van ha hisztizik? Hagynám hadd verje magát a földhöz. Hadd menjen kicipzározva. Majd ha rosszul érzi magát tőle, akkor szól. Bekapcsolnám a tévét és ott hagynám. Ez is jobb, mint hogy megüsd. Ne vegyél róla tudomást. Abba fogja hagyni.
2023. jan. 14. 22:29
 2/13 anonim ***** válasza:
18%

#1 Ez jutott nekem is eszembe.

Az én babám 11 hónapos és már ezt csinálja.

Ha majd 2 lesz és át fogja aludni az éjszakát, csak röhögni fogok a hisziken 😆😭

2023. jan. 14. 22:51
 3/13 anonim ***** válasza:
88%
Sajnálom,hogy így érzel. Szerintem és remélem igazam van ez a megbánás átmeneti. Hidd el nem fog örökké tartani ez az állapot. Azért ilyen mert nem tudja kezelni az érzéseit. Most fogja csak megtanulni. Azzal ha kiabálsz rontasz a helyzeten. Mindig próbálj meg nyugodt és higgadt maradni. Ezzel segítesz a legtöbbet. Ha nem akarja, hogy segíts neki ne segíts. De tudja,hogy ott vagy ha kell. Magadnak is adj időt,csinálj valamit ami feltölt kicsit. Kérj megvalakit anyóst,anyádat hogy vigyázzanak a gyerekre kicsit.
2023. jan. 14. 23:05
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Hát igen, most kéne megtanulnia kezelni a különféle érzelmeit. De kitől, basszus? Ne haragudj, nem akarlak megbántani, de nyilvánvaló, hogy te is hátrányos helyzetben vagy ilyen tekintetben. Azt nem tudom sajnos, hogy olyan gyorsan lehet-e ebben fejlődni, ahogy neked most szükséged lenne erre, de legalább valami indulatkezelési, stresszlevezetési technikát próbálj meg elsajátítani. (Autogen tréning például.) Meg van egy könyv, Békes dackorszak a címe. Abban vannak jó gondolatok. Sok sikert, kitartás.
2023. jan. 14. 23:59
 5/13 anonim ***** válasza:
84%
Szia, 2 èves fiam van. Igaz ő mèg nem hisztizik hányásig, nem ilyen durván vagyunk, de nála is jön ez, hogy mindent is Tòth (ez a vehetèkneve) akar csinálni :D Megkavarni a levest, vetkőzni stb. Sajnos èn is lobbanèkony termèszet vagyok, meg is bánom hamaf, de amire nagyon hamar rájöttem: amint anya kiborul, ideges lesz, kiabál, ott vège van. Valamelyik nap elfogott a düh engemis, na a gyerek onnantòl maga volt a Sátán. Lenyugodtam, mondtam, h ne haragudjon, ha a ya kiabált, adtunk egymásnak ölelèst ès szebb lett minden. Ha nem.lehet vele beszèlni sehogy, csak bőg, ott hagyom, nálunk bevált, hogy nem veszek ròla ilyenkor tudomást. Ha jön, onnantòl kìnálok alternatìvát, pròbálom kizökkenteni, mikor mi válik be. Sajnos szerintem az, hogy ilyen állapotban vagy a legrosszabb, ami csak lètezik a hisztis dackorszakra. Tudom, nagyon nehèz, de lazán kell ès elyő sorban magadban kell a változást elindìtani. Tènyleg nagyon igaz a dolog:boldog anya, boldog baba/gyerkőc. Magnerot, Sedacur Forte, citromfű 3s levendulatea segìthetnek. Önkontroll, tìzig számolás, mèly levegő, szoba elhagyása friss levegőre, gyerek lepasszolás. SPORT!! Mind csodákra kèpes!
2023. jan. 15. 01:06
 6/13 anonim ***** válasza:
58%

Amíg te ilyen idegállapotban vagyy ne várj a gyerektől változást.

Ne ülj otthon egész nap egyedül-nézz körül, biztosan van a közelben babaklub, babatorna, könyvtár, játszóház, ha jó idő van séta, motorozás, sarazás stb, az neked is neki is társaság, új ingerek.

2023. jan. 15. 02:36
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem. A szülés utáni depresszió klinikai értelemben az első hónapban, leginkább az első 4-ben, legfeljebb az első évben jelenik meg. És rendszerint nincs külső oka, teljesen hormonális, idegrendszeri probléma.

Ami neked van, az inkább a totál kiborulás egy dackorszakos gyerekkel, hiszen pontos oka is van. Ezt leginkább nem pszichiátrián, hanem családon belül kéne kezelni. Van bármi segítséged? Nagyszülő, nagynéni, esetleg bébiszitter? 2,5 év otthon, különösen egyedül bárkit bedarál.

Én 14 hónapig bírtam, amikor hasonló jeleket vettem észre magamon, és húztam vissza dolgozni, mint a vadliba. Azóta a dackorszakot is simán bírom, mivel tudom hogy van gyerekmentes "szabadidőm".

2023. jan. 15. 05:12
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Hidd el ha visszamesz dolgozni (már ha nem utalod a munkádat), ezerszer jobb lesz, a kevesebb együtt töltött időben sokkal több türelmed lesz. Ha van férőhely a bölcsiben érdemes lehet átgondolni, vagy ha szobatiszta a gyereked, akkor az oviban is lehet évközben kezdeni, esetleg ezt is meg lehet fontolni.
2023. jan. 15. 08:11
 9/13 anonim ***** válasza:
53%

Uhum... Szóval mindig is tudtál aludni mellette,gondolom ezer éve nem szoptatod, nem kellett a fogzas miatti borzalmat atelned, ami sokszor 3 éves korig tart minden egyes fognal, se a hasfajast, elvolt a gyerek magának, semmi gond vele. Most viszont jött egy akadály amihez nem vagy hozzaszokva. Megkerdezném, miért szerettél volna gyereket ha nem azért, hogy foglalkozz vele, alakitsd, neveld, tanitsd és örülj az elert eredmenynek?

Ennyire a kisujjadat se akarod mozditani? Vagy ideggyenge vagy hogy egy kisgyerek hisztije ekkora agressziót vált ki? Ötleted sincs hogy kéne kezelni? Utana olvastál? Megertetted hogy miért csinalja?

2023. jan. 15. 08:34
 10/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítségeteket. Sajnos még nem szobatiszta és a környékbeli bölcsik mind várólistásak, a faluban pedig most nyit majd a bölcsi de csak az ősszel akkor meg már oviba megy. Dolgozni pedig dolgozok mert vállalkozásom van, tulajdonképpen a csapatomat irányítom de itthonról, de azt a gyerek előtt is így csináltam. Mindig is heves természetű voltam de amikor megszületett a lányom lecsillapodtam de szerintem ez annak a kémiai folyamatnak tudható be ami 2 évig kitart (nem tudom a neve egyszer olvastam hogy az anyak agya megvaltozik 2 évre) na most ugy tünik visszaállt az agyam az anyasag elotti allapotra. Nagyon nem szeretek vele kiabálni és rosszul érzem magam tőle nem akarok neki lelki sebeket és baromi bűntudatom van. Tegnap este az apja altatta és mintha a sátán bújt volna bele úgy üvöltött órákon keresztül pedig az apjanal nyugodtabb ember nem létezik a földön kiabálni sosem hallottam. Tegnap is halal nyugodt volt a gyerek meg csak megallas nélkül nyomta a hisztit amit 3 szobaval arrébb is hallottam a kádban ülve. Egyszerűen el sem tudom képzelni hogy lehet épp ésszel kibíni pl az ikreket vagy azt ahol van 4-5 gyerek. Ja es mindemellett itt van ez az ellentmondásos érzés bennem hogy akarok még egy babát. Miert van ez??? Miert vagyom még egyre ha ez az egy is kicsinál?
2023. jan. 15. 08:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!