Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » A 30 év alatti anyák SZJA...

A 30 év alatti anyák SZJA kedvezménye meglévő gyermeknél is érvényesíthető? Itt olvastam olyan kérdést az adózás kategóriában, ahol azt írták, hogy csak új gyermek születése esetén vehető igénybe a kedvezmény.

Figyelt kérdés

E rendelet alkalmazásában fiatal anya az, akinek családi kedvezményre való jogosultsága magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére

tekintettel a 30. életéve betöltését megelőző napig megnyílik.

Ez található a rendeletben, nekem ez úgy tűnik, hogy meglévő gyerekre is jár, ha 30 éves kor előtt születik.

2022. dec. 29. 10:27
1 2 3
 11/22 babyboom567 ***** válasza:
7%

Szerintem meg mindenki aki 30 év alatti és van gyereke, annak januáér elsejétől fog ez járni.Nem csak új gyerekre.

Ugyanúgy ,ahogy a 4 gyerekes anyák adómentessége is, a hatályba lépéstől járt minden 4 gyerekes anyának.

Nem olvastam a rendeletet, de ha nem járna minden 30 év alatti gyerekes nőnek,ez az új adómentesség, akkor valahogy úgy lenne megfogalmazva, hogy minden január elseje után született gyermek anyja, 25 és 30 éves kora között adómentes.Ha nincs konkrétan leírva, hogy január elseje után kell születnia a gyereknek, akkor minden 30 év alatti gyerekes nő megkapja.

2022. dec. 29. 12:22
 12/22 anonim ***** válasza:
100%

“Az e rendelet szerinti kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

Eleg egyertelmu. 2023 utan szuletettekre.

2022. dec. 29. 12:52
 13/22 anonim ***** válasza:
91%

J. Krisztián. Azaz Jézus Krisztus. Tűnjön már fel nektek, emberek, hogy ez egy troll, ne etessétek ennyit, mert soha nem unja meg.

Amúgy csak 2023-ban született gyerekek utan jár valóban.

2022. dec. 29. 13:10
 14/22 anonim ***** válasza:
8%
Pedig nem látszik trollnak, ha elolvasod a válaszait egész hasznosakat ír és a kérdésre válaszol, aztán mégis le van pontozva pedig jobb választ ad mint egyesek.
2022. dec. 29. 16:21
 15/22 anonim ***** válasza:
83%
Valóban nagyon hasznos volt itt is a téves információ, amit adott.
2022. dec. 29. 16:23
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Miért mit írt a kérdéshez? Letudnád írni, mert én nem látom a válaszát itt.

De ha megnézel egy másik kérdést amihez írt, ott full le van pontozva aztán a kérdésekre ad választ és nem téves információt ha végig olvasod azokat amiket ír, csak olvasd el 1-2 kérdés alatt a válaszát

2022. dec. 29. 16:27
 17/22 anonim ***** válasza:
54%
Látom már törölték. Azt írta, hogy a meglévő gyerekek után is jár az SZJA kedvezmény, holott ez nem igaz.
2022. dec. 29. 16:29
 18/22 anonim ***** válasza:
0%

De attól még más kérdés alá normálisat írt és ott is le lett pontozva:

https://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__egyeb..

Aki meg ezeknél a kérdéseknél nem is a kérdésre válaszolt az meg fel lett pontozva.

Amúgy most rákerestem erre az SZJA-ra, de én is azt találtam a neten, hogy jár a meglévő gyerek után, vagy ez elavult információ?

"Az adózás rendjéről szóló törvény (Art. 6. § (1) bekezdés a) értelmében Magyarországon a gyereket nevelő szülőknek joguk van SZJA kedvezmény igénybevételére a gyerekek után. A kedvezmény mértéke a gyerekek számától függ, és a gyerekenkénti kedvezmény összege évente változhat.

A kedvezmény igénybevételéhez a szülőnek be kell nyújtania a gyerekek után járó adókedvezményre vonatkozó nyilatkozatot az adóhatóságnak. A nyilatkozatot általában az adóbevallás benyújtásakor kell benyújtani, de lehetőség van az adóévben bármikor benyújtani a nyilatkozatot, ha például az adózó állapota megváltozik (pl. új gyermek születik).

Fontos megjegyezni, hogy az SZJA kedvezmény csak akkor jogosult a szülőkre, ha az adózó a gyereket maga neveli, vagyis ha a gyerek általában az adózó lakóhelyén tartózkodik. Ha a gyerek általában más lakóhelyen tartózkodik (például másik szülőnél), akkor az adókedvezményt az a szülő igényelheti, aki a gyereket neveli."

2022. dec. 29. 16:34
 19/22 anonim ***** válasza:

A közlönyben nem ùgy jelent meg, tùloldalt bemàsoltam…

Amùgy valahol logikus, hogy nem a “mùltat” ösztönzik..

Krisztiàn meg.. szerintem sok helyen a stílusa miatt pontozzàk le.. olusz sokszor olyan èrtelmetlen vèlemènye van, hogy làtszik, csak valahonnan összekaparta a vàlaszt..

2022. dec. 29. 17:02
 20/22 anonim ***** válasza:
0%

Értem. Szerintem inkább csak azért mert pontozzák le, mert megjegyezték a nevét a sok kiírt kérdésből. És hát valakin le kell vezetni a feszkót.

A stílusával szerintem semmi gond nincs, max annyi hogy hosszan szokott válaszolni, de ha elolvasom, akkor főleg értelmes jó válaszokat ad, csak kicsit hosszú, de ez még mindig jobb azoknál akik nem válaszolnak a kérdésre és általában ezek vannak felpontozva

2022. dec. 29. 17:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!