Mit tegyek, hogyha a párommal nem értünk egyet a gyereknevelésben?
Három kamaszlányt nevelünk (az egyik kiskamasz még.
Eddig is volt, amikben nem értettünk egyet, de azt még tudtuk beszélni. Viszont mióta nagyok a lányok, nem értünk egyet semmiben, és sokszor ki kell játszani őt, mert mindent tiltana a lányoknak. Főleg mióta a legidősebbnek barátja van (16 eves).
Nem vagyok rá büszke, mert ketten vállaltuk a lányokat, de amit már csinál, az mindenen túlmegy sokszor, és indokolatlanul szigorú velük kapcsolatban.
Amikben nem értünk egyet:
- én megengedném a középső lányunknak a géllakot, ő nem (14 éves)
- én megengedném a nagyobbik lánynak, hogy együtt aludjon a fiujával, felőlem még itt is aludhatnának, vittem nőgyógyászhoz is, nem tegnap jöttek ossze, de az apja nem engedné
- én megengedném a nagyobbik lánynak a bulizást, ő nem
Én anya vagyok és van két 14 éves lányom. Mégis a férjed felé húz az igazságerzetem.
Pedig nálunk is eljon ez nemsokára... (gellak már van, de maguknak csináljak itthon, van hozzá minden, körmöshoz majd ha 18 elmúlnak, addig biztos hogy nem. Nem letszukseglet nálunk).
Nekünk egy kislányunk van, aki most lesz 2 éves, de már most tudom, hogy nálunk is ez lesz a helyzet!
Mondd el a párodnak, hogy ha ennyire tilt valamit, akkor már csak azért is, titokba a lányok meg fogják csinálni. Gondolom, a férjednek nehéz elfogadni, hogy a kislányai kezdenek felnőni, ezt is megértem.
És ezek nem annyira vészes dolgok, a gél lakk se, egyébként az ott alvás se, mert anélkül is meg tudják oldani a szexet, ezt a férjed is tudja, csak nem akarja elfogadni.
Bulizni gondolom a barátjával menne, ha meg nem, akkor interneten lehet kapni, önvédelmi eszközöket, önvédelmi oktatásra eljárni stb.
Pár tény, ami segíthet megoldani a problémát:
1. a f@$z nappal is feláll
2. nem a géllaktól lesz qrva a gyerekből
3. sokféle buli van, nem mindegy a társaság sem
4. ebben a korban fontos a gyerekeknek, hogy ne maradjanak ki a közösségük dolgaiból
5. minden kérdésben létezik kompromisszum
6. a túlzott tiltás úgyis csak lázadó hozzáállást eredményez
7. ha a gyerek azt látja, hogy nagyon nem értetek egyet, akkor egyikőtök sem lesz komolyan véve
8. valamennyit neked is kell engedned ezekben a kérdésekben, különben tőle sem várhatod el, hogy valamiben veled egyetértsen
5-os, tonkremegy a korme, meg gyerek.
Kerdezo, a 3-as mindent leirt.
Én ezeket nem tartom eget rengető különbségnek.
Én pl. apaként azt mondom: alapesetben a következőket engedném:
- Géllak: 14 évesen túl korainak tartanám, 16 évesen már valószínű engedném.
- Együtt alvás a barátjával: 16 évesen már engedném.
- Bulizás: ez tág fogalom. Tudni akarnám kikkel, milyen hangulatú buliba akar menni és ott várhatóan ki mennyire lesz részeg, ill. kábítószer előkerülése várható-e.
Ha
- osztálytársaival, iskolatársaival, edzőtársaival lenne együtt,
- lakáson lenne, nem szórakozóhelyre mennek,
- a kábítószer ki lenne zárva és
- várhatóan nem totál részegre isszák magukat, saját lábán haza tud jönni a lányom, nem hányja össze magát,
akkor engedném.
Elmondanám, hogy a bizalmamat egyszer lehet eljátszani, ha pl. egy alkalommal tökrészegen kerül haza, vagy megtudom, hogy szórakozóhelyre járnak, akkor a bulizás le lesz tiltva.
Tehát a véleményem közelebb áll a tiédhez, mint a férjedéhez. Ugyanakkor, ha a feleségem úgy vélekedne, mint a férjed, akkor maximum a bulizás mellett lobbiznék (az előbb felsorolt feltételek megléte esetén). A többinél simán elfogadnám, hogy én ugyan engedném, de a feleségem nem, hát akkor nincs megengedve és kész.
Viszont - és ezt most nagyon nyomatékosan mondom - rendkívül rossz néven venném, ha a feleségem a hátam mögött engedne olyat, amit én nem engednék. Nemcsak a lányomban nem bíznék onnantól, de a feleségemben sem. És nemcsak a gyereknevelésben, hanem másban sem. Ezzel nagyon veszélyes útra léptél, én azt gondolom.
Szerintem ezek nem akkora dolgok, amik miatt a férjed háta mögött kellene segítened a lányokat, még akkor sem, ha amúgy egyértelműen túlaggódja.
14 évesen nem lesz géllakja, na bumm, majd lesz 15-16-17 évesen, semmi nem történik. Addig meg lakkozza magának.
16 évesen nem alszik ott a srác, na bumm, majd 18 évesen alszik ott.
16 évesen nem megy buliba, ez lehet gond, mert elszigetelődhet. De szerintem biztos ki tudtok találni valami kompromisszumot a férjeddel, korán érte mentek valami hasonló.
A férjed ugyanúgy szülő, mint te. Semmi komoly baja nem lesz a gyerekeknek attól, hogy ezek nincsenek megengedve, viszont elég rossz párkapcsolati mintát tanulnak, ha te a férjed háta mögött adsz engedélyt ezekre.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!