Jol tudom hogy a 2009-ben szült anyukák GYED alapja a szülés elötte 180 nap?
Nem egészen jól tudod. A gyed alapja a jogosultság évét megelőző év átlag keresete. Ha ez az év esetedben a 2009. év, akkor sem mindegy, hogy abban az évben volt-e 180 napnyi átlag kereseted vagy sem. Ha nem volt akkor lép érvénybe az általad említett visszafele számítás.
A 180 nap, az más. És ugye 2009-ben változott a jogszabály is, attól függ, mikor szültél, mikor mentél tp-re.
Olvasd el itt a gyed-et és a tp-t is, abban van leírva, hogy számolják az átlagkeresetet:
De ha bemész, személyesen is szívesen adnak infót, nekem jó tapasztalatom van velük, telefonon is készségesek.
Neked hol mondták neked, amit mondtak?
180 napod kell hogy legyen bedolgozva, és az előző évi átlagkereseted 70%-át kapod!
Mennyit kaptàl 2008- ban havonta kb? Mennyi a gyeded?
Ezt találtam neked:
"Ki jogosult terhességi-gyermekágyi segélyre?
2010. május 1-jével jelentősen megváltozott a tgys-re jogosultság feltétele. Ez alapján a 2010. május 1-
jét követően született gyermekekre tekintettel igényelt ellátás vonatkozásában a terhességigyermekágyi
segély annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és
• a biztosítás fennállása alatt, vagy
• a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül szül, vagy"
Szóval Te a 42 napban benne voltál, ugye??? Akkor jár!!! De volt 365 napod 2 évre visszamenőleg?
2009- ben szültél, a 2008- as évet veszik alapul, mert a szülés évét megelőző év az alapja a tgyás és a gyesnek is!
A 180 nap arra vonatkozik, hogy a szülést megelőző 2 évben legyen 180 bedolgozott napod és mikor szülni mész munkaviszonyod legyen!
A 2008- as fizud add ösdze, oszd el 340-el ha ők annyival osztanak, majd annak a 70%-a az egy napra jutó gyeded!
A 36- ezres fizud leviszi az átlagod, ezért kevés!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!