Mindent elmagyarázol a gyerekednek, ha nem ért egyet, vitázol vele?
Menj pisilni! -Miért? (elmondod miért) nekem később se fog kelleni!
Egyél! -Miért? (később nem leszek éhes)
Öltözz fel! - Miért? (nem fogok fázni)
Őt nem érdekli mit illik, ő jobban tudja, ő nem fog elesni/megfázni, nem fog kelleni wcre mennie később, szerintem nem így van, szerinte nem úgy van, ő jobban tudja, nem fog belelépni semmibe, neki nem forró a talaj, ő jobban tudja, hogy mit kell ennie és mit nem az egészségért, ő elég jól megmossa a fogát, majd ő jobban tudja, ki mitől lesz szomorú, ha rendetlenkedik, neki mitől lesz/nem lesz rossz érzése, ő majd megtartja magát, ha nincs bekötve, meg ilyen hülyeségek a végletekig. Előbbi párbeszéd: "xy, gyere ide!" -miért?
Kibuktam, neki nyilván ezt is jobban kell tudnia, hogy megérje-e odajönni, ha hívom, vagy sem. Jól rá is kiabáltam, hogy "azért, mert ezt kértem és azt kell csinálnod, amit mondok!"
Te magyarázol a gyerekednek, vagy a tekintélyelvűségben hiszel?(azért mert én azt mondtam és én vagyok a felnőtt, jobban tudom)
Ha magyarázol, és ő nem ért veled egyet, leállsz vele vitázni, vagy ragaszkodsz a tekintélyelvűséghez, hogy te jobban tudod és nem kell kérned az egyetértését? Ugye a csapból is az folyik, hogy a tekintélyelvűség káros, de..
Helikoptekedsz. Fejezd be. Ha nyafog ne érdekeljen, nem is kell mondani hogy te megmondtad, hogy menjen el pisilni, ezég csak annyit, hogy majd pisil amikor legközelebb megtudtok állni. Ha éhes marad akkor mondd meg neki, hogy majd eszik ebédre. Ha nyafog kicsit vond meg a vállad, és ne érdekeljen.
Azért életképtelen mert nem adod meg neki a lehetőséget hogy hibázzon.
Ja elsőre éhen marad, lehet másodikra is, de sokadjára már megjegyzi, hogy egyen valamit mert srnki se nyalja kia valagát többé.
Ez nem 1 éjszaka alatt fog megoldódni, és az hogy helikopterkedsz ront a helyzeten.
De miért nem hagysz neki döntési lehetőséget?
Ha rosszul dönt, hát majd helyrehozza vagy helyrehozzátok, de másként nem fogja megtanulni.
Egy 10 éves már azért pont el tudja dönteni hogy fázik e vagy sem, éhes e vagy sem.
Nem tudja mit vegyen föl??-kb 2,5-3 éves kora óta egyedül öltözik a lányom.
Mikor indulunk valahova annyit szoktam már csak kérdezni hogy mindent bepakoltál amit hozni akarsz? Ha pl tudom hogy estig maradunk akkor annyit mondok hogy szerintem hozzál egy pulcsit mert este már lehet hidegebb lesz.
Legyen már egy kis türelmed az ég szerelmére. Nem evett, hisztizett? Minek idegeskedsz ezen? Pár napig szivatja magát és MEGTANULJA. De odáig nem juttok el, mert nem bírsz elviselni egy kis hisztit.
Már most panaszkodsz.
Most vagy a te fejedben van nagy baj, vagy a gyereked klinikai eset. Egy ennyi idős gyerek (sőt, normális esetben az ennél sokkal fiatalabb is), nem hisztizik, ha éhes, hanem eszik... Még a legszerencsétlenebb is képes arra, hogy felbontson egy joghurtot, vagy meghámozzon egy banánt, a kicsit talpraesettebb pedig vajas kenyeret ken, vagy szed az ebéd maradékából, és megmelegíti a mikróban. Az "éhes vagyok, ezért sírok", ne haragudj, de csecsemő szint.
Más területen minden rendben van a gyerekkel? Osztálytársakhoz képest milyen? Az iskolában elboldogul? Szerintem érdemes lenne az osztályfőnökkel beszélgetned arról, hogy ő hogy látja. Ha az iskolában is ugyanilyen elveszett, akkor komolyan el kéne gondolkodni azon, hogy elvidd szakemberhez, mert ez nem normális. De ha ott képes feltalálni magát, csak otthon adja elő magát, akkor neked kell változtatni.
"Még a legszerencsétlenebb is képes arra, hogy felbontson egy joghurtot, "
Az enyém ugyanilyen, mint a kérdezőé. Nem nevelési hiba, de valóban nincs vele minden rendben. 5 hetes kora óta fejlesztésre járunk. Ép értelmű gyerek megkésett fejlődéssel.
De aki nincs ilyenben benne nem értheti, hogy mekkora fejfájás is ez.
Nem érzi sem az éhséget, sem a szomjúságot. Száraz, cserepes a szája, mégse töltene magának egy pohár vizet. Nem ezen a világon jár.
3 évvel fiatalabb testvére önállóbb, pedig ugyanaz a nevelés.
Nem helikopterkedem, abszolút következetes a nevelésünk, támogatjuk az önállóságot, mindent megteszünk, mégse javul.
Igaz, így eszembe sem jutott, azt gondoltam, hogy sokszor felnőttek sem ismerik fel, ha éhesek, és azért ingerültek. Még reklám is épült rá, a sportszeletes. Szerintem van ilyen, hogy az ember játszik, elfoglalt, dolga van, és elfelejt enni, inni, pláne gyerekeknél. Még alkalmazás is épült az ivós példára, mert az embereknek nem tűnik fel, ha szomjasak. Szóval nem az a bajom, hogy elfelejt enni, tudnia kellene, hogy napi 3 étkezés kell, és olyankor kell enni. Ezt 9 évesek is tudják, meg 4 évesek is(bár nekik még 5 van). Az enyém úgy érzi kihagyhatja, ha úgy gondolja és semmi baja nem lesz tőle.
Szerintem ez "presztízskérdés", és ez nem nevelési hiba, inkább a tanult dolgokat nézem, hogy alkalmazza-e, észreveszi-e, ha nem tartja be a tanult szabályokat, mi lesz a következménye. Tökre nem veszi észre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!