Mindent elmagyarázol a gyerekednek, ha nem ért egyet, vitázol vele?
Menj pisilni! -Miért? (elmondod miért) nekem később se fog kelleni!
Egyél! -Miért? (később nem leszek éhes)
Öltözz fel! - Miért? (nem fogok fázni)
Őt nem érdekli mit illik, ő jobban tudja, ő nem fog elesni/megfázni, nem fog kelleni wcre mennie később, szerintem nem így van, szerinte nem úgy van, ő jobban tudja, nem fog belelépni semmibe, neki nem forró a talaj, ő jobban tudja, hogy mit kell ennie és mit nem az egészségért, ő elég jól megmossa a fogát, majd ő jobban tudja, ki mitől lesz szomorú, ha rendetlenkedik, neki mitől lesz/nem lesz rossz érzése, ő majd megtartja magát, ha nincs bekötve, meg ilyen hülyeségek a végletekig. Előbbi párbeszéd: "xy, gyere ide!" -miért?
Kibuktam, neki nyilván ezt is jobban kell tudnia, hogy megérje-e odajönni, ha hívom, vagy sem. Jól rá is kiabáltam, hogy "azért, mert ezt kértem és azt kell csinálnod, amit mondok!"
Te magyarázol a gyerekednek, vagy a tekintélyelvűségben hiszel?(azért mert én azt mondtam és én vagyok a felnőtt, jobban tudom)
Ha magyarázol, és ő nem ért veled egyet, leállsz vele vitázni, vagy ragaszkodsz a tekintélyelvűséghez, hogy te jobban tudod és nem kell kérned az egyetértését? Ugye a csapból is az folyik, hogy a tekintélyelvűség káros, de..
Abszolút a kötődő nevelésben hiszek, nem a tekintélyelvűben. A határok itt is jól meghúzottak, és igyekszem mindig következetes maradni.
Ha nincs pisi, nincs indulás. Válaszolok mindenre, legyen a kérdés bármi, az ő kis szintjén elmagyarázom, sok esetben lehet is beleszólása, figyelembe veszem a véleményét, érzéseit, de a szabályokat én diktálom.
Ha hívom, és nem szeretne jönni, akkor elmondom, hogy én meg szeretném, mert szeretnék mondani valamit. Pulcsinál meg se kérdezem már, akar-e felvenni, hanem inkább, hogy melyiket akarja felvenni. Ez némiképp tereli a figyelmét, választhat pulcsit ő, de nélküle menni nem opció.
Főleg a következetesség az, ami nekem sokat segít. Vannak ugyan kivételes esetek, pl. vihar van, velem akar aludni, ilyesmi, de ez ritka. Ha nincs ilyen, nem engedek, hozzászokik. Úgy látom, azért a gyerekek jól alkalmazkodnak, ha a szabályok világosak.
Ha hívom, és nem szeretne jönni, akkor elmondom, hogy én meg szeretném, mert szeretnék mondani valamit. És ha erre azt mondja, hogy "de nekem ez fontosabb"(amit most csinál). Szóval keresi a kibúvót, magyarázatot, hogy miért neki legyen igaza, vitatkozna, hogy igaza legyen. Nem kérdeztem, hogy akar e felvenni, mondom neki, mire megkérdezi miért, mire ő nem fázik, nem fog fázni, neki nem kell, szerinte nem fog esni, meg ilyenek. Utálom, hogy mindent magyaráznom kell, és ahelyett, hogy elfogadná a rövid magyarázatot, belemegy a részletekbe, és általában az az érve, hogy "az én testem, én jobban tudom"(nem tudja jobban), "szerintem meg nem úgy lesz".
Borzalmas más, csupa vita, pedig nem érzem, hogy bármit meg kellene vitatnom valakivel, aki 10 éves sincs, a belátási képességeihez meg ehhez mértek. Ja, ráhagyhatnék dolgokat, nagyon ritkán szoktam, de általában nem megy, ezeknél meg nem nagyon van kompromisszum. Pl hozz egy könyvet/játékot, mert unatkozni fogsz. Mi a kompromisszum, ha ragaszkodik ahhoz, hogy nem fog unatkozni, de én szenvedek majd a vinnyogásától, hogy unatkozik a 3 órás vonatúton és nekiáll rendetlenkedni unalmában? Ő ragaszkodik ahhoz, hogy jobban tudja, mert róla van szó.. Evésnél is, ha nem esik ebédet, következő étkezés a vacsora, nyilván nincs nasi, és én szívok, hogy nyafog, hogy éhes, és én vagyok a szemét, hoyg nem adok neki semmit. És nem elég neki egy alkalom, hogy tanuljon belőle, és ha magyarázatnál felhívom a figyelmét, hogy múltkor is így szerinte "most nem így lesz", ha meg mondom, hogy sokszor volt így, kapásból tagadja, hoyg nem is..
Szóval ilyenek vannak, vitatkozik, és a legtöbb helyzetben nincs kompromisszum, mert vagy csinál valamit, vagy nem. Vagy pl nem mos fogaat, mondom neki szúvas lesz, azt mondja nem, mondom egytől tényleg nem, de ki fogod hagyni legközelebb is, azt mondja dehogy, hát másnap se akar, és akkor az "csak" két nap fogmosás nélkül, majd harmadikon mos, csak most ne kelljen, két napból nem lesz gond.
Szóval ilyen gyerek. Értem én, hogy értelmes de ennek úgy kéne működnie, hogy mondok valamit az ő érdekében, ő meg megcsinálja, mert még kicsi ahhoz, hogy felfogja a hosszútávú ok-okozati összefüggéseket.
Tipikus ilyen még a ne ugorj ki a hintából, ha gyorsan mész. Ugrott ki, jól be is verte a fejét, üvöltés volt, nem tanult belőle, most majd ügyesebb lesz és nem üti meg magát.. Mindig azt akarja kihozni, hogy ő jobban tudja. Magyarázattal ezekből csak vita van, nem tudom miért nem tudja, hogy én jobban tudom, mikor már annyiszor bebizonyosodott. Az ő érdekében mondok mindent.. mert én jobban tudom, mi az érdeke, mint ő.
Várj, ez egy 10 év körüli gyerek? Én azt hittem, kisebb.
A legjobb indulattal mondom, hogy a hülyeségekkel hagyd békén. Ennyi idősen ne küldd pisilni, ne magyarázd meg neki, hogy fázik, ha egyszer nem (a gyerekek jóval kevésbé fázósak, mint a felnőttek), de rugózz a kaján. A leírásodból az jön le, hogy gyakorlatilag egész nap cseszteted, és így a fontos dolgokkal kapcsolatban is zsigerből ellenkezik, mint a biztonsági öv.
Ha nem azt kéne hallgatnia egész álló nap, hogy mit csináljon és mit ne, akkor az igazán fontos dolgok nem okoznának problémát.
Nekem is 10 éves a lányom (a fiam 12), már rég leszoktam a csesztetésről. Vannak alap dolgok, mint a biztonsági öv, a fürdés és fogmosás, de már évek óta eszembe se jut, hogy a pulóveren meg a pisilésen rugózzak. A belátási képességeik pedig sokkal jobbak, mint hinnéd, csak egy kicsit jobban kéne bízni benne.
16os, nem jók a belátási képességei, azért mondom neki, mit kell csinálnia, mert magától nem csinálja, és én hallgatam a nyafogást, mint ahogy írtam is, hogy "unatkozom, mit csináljak" ha pl nem hozott könyvet. Ha meg megmondom, hogy javasoltam, hogy hozzon, legközelebb eszébe juthatna magától, na akkor szól, hogy ne csesztessem. Pont az a bajom, hogy nem csinálja, ami jó neki, ezért elmondom, és ha elmondom, nem akarja csinálni/mérges miatta.
De végülis lehet, hogy hagyhatnék megint neki ilyen lehetőséget "előre gondolkozni", nyár eleje óta nem hagytam szabad döntést. Most megnézzük, úgyis be kell menni a városba, kíváncsi vagyok hoz-e valamit az útra, elmegy-e mosdóba, mert én nem fogok éttermet keresgetni, hogy bemehessen valahova pisilni.. Most reggelizni nem akart megint, mert nem volt éhes, pedig megcsináltam, amit kért.. most kíváncsi leszek meddig húzza ebédig kaja nélkül.
Amúgy mióta 3-4 éves volt, azóta ilyen, kicsinek is ez volt, és most is. Szerintem is önállóságot akar, dehát nem képes jól dönteni, és a döntései rám is hatással vannak. Pl öltözzön fel, halogatja, nem tudja mit vegyen fel, segítség nem kell, aztán az utolsó 5 percben oldjam meg én helyette.. Ilyen még néha most is van.
Vegyél erőt magadon és hagyd békén. Olyan szinten támogatod, ami már fullasztó. Ráadásul tökéletesen önnállótlan lesz így (már így is az).
Igen, lehet, hogy mondjuk éhes lesz, túl fogja élni. Ilyen idős gyereknek reggelit készíteni... Szépen kimegy és megcsinálja maga. Ennyi idősen az enyémeket boltba lehet küldeni, melegszendvicset és rántottát tudnak többek között készíteni. A szobáját is te takarítod helyette?
Az a baj, hogy ez egy öngerjesztő folyamat. Minél hülyébbnek nézed, annál hülyébb lesz (bocs), ez pedig csak még jobban ráerősít arra a véleményedre, hogy a gyereknek mindent a szájába kell rágni, mert életképtelen. És lehet, hogy tényleg az. Annak neveled.
A 12 éves fiam legjobb barátja 10 éves. Most megy negyedikbe. A szülei egész nyári szünet alatt dolgoztak. A két gyerek közben bejárta a kisvárosunkat biciklivel, rollerrel, ha éhesek voltak, vettek valamit valami kifőzdében. Amikor a városra ráuntak, rákaptak a vonatozásra. Megvették maguknak a jegyet, a biciklinek külön a kerékpárjegyet, kinézték a menetrendből, mikor megy a vonat, és utazgattak. Pedig egyik se zseni. Nem hiszem el, hogy ha egy egyébként átlagos 10 évesnek megy, akkor a tied ugyanebben a korban arra se lenne képes, hogy eldöntse, fázik-e, és hogy kell-e pisilnie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!