Miért nem ez a természetes? Miért nem adnak többen régi magyar nevet a gyereküknek?
Más országokban adnak bárkinek is Csengét vagy mondjuk Bíbort? Akkor Magyarországon miért adják a nem magyar eredetűeket?
Meg kellene becsülni saját, különleges és gyönyörű szép neveinket. És az lenne a jó és természetes, ha nálunk ezek a régi magyar nevek lennének a tömeg nevek.
Kérdezö: milyen nevek azok, amik szerinted magyarok? (A Csengét meg a Bíborkát kivéve, ami mindkettö borzalmas)
Mert az, hogy bedobsz egy ilyen eléggé provokáló kérdést, utána meg eltünsz, nem igazán van rendben.
Nem attól lesz magyar valaki hogy ősmagyar a neve. Mi sem élünk már jurtában és nem nyilazzuk a nyulat az ebédhez.
A férjem neve németes, ha akartam volna sem adtam volna ahhoz egy Bejkét vagy Büvellőt.
Dr Szabó Csermely Üdvöske ugyanolyan idegen mint a Kovács Sánel Briell.
Környezetemben lévő gyerekek/felnőttek nevei (lehet nem mind magyar eredetű, előre is elnézést):
Alma, Ida, Édua, Réta, Bíborka, Piroska, Barka, Zselyke, Csanád, Hargita, Huba, Etele, Lehel, Csenge, Bátony, Bátor, Sólyom, Bese, Csenger...
A legtöbbnél volt "magyarság tudat" a névválasztás mögött. Bár a fent említett nevek még egész jók, az "igazi" ezer éves nevekhez képest.
Szerintem a legtöbb ilyen név számunkra idegen(ebb) és azért nem adjuk mint pl.: Büvellő. Amik kevésbé kacifántosak, azokat könnyebb adni, mint a Zselyke, Villő. De a névadás is sokmindentől függ.
Én hangzás és becézési lehetőség alapján valasztok, választottam neveket, eredet nem érdekelt.
"Mert az, hogy bedobsz egy ilyen eléggé provokáló kérdést, utána meg eltünsz, nem igazán van rendben."
Nem tűnt el, egy másik kérdésnél is láttam. Ott meg még le is tagadta, hogy kiírt kérdést. Gondolom nem tetszettek neki a válaszok :)
Tegnap láttam egy kérdést valahol a névadás kategóriában és valami olyasmiről volt szó, hogy ritka vagy gyakori nevet jobb adni a gyereknek. És ott jött szóba ez a dolog, és egy kommentelő szóról szóra ezt írta ott is mint a kérdező. Valakikkel vitázott de ugyanez volt.
Innen feltételezem, hogy ő lehetett, mert pont abban az időtájban is lett kiírva a kérdés.
Ha nem is ő volt, bár elég gyanús, akkor valakivel nagyon egy követ fújnak. Vagy passz..
Most tényleg vannak, akik ILYEN neveket adnak a gyereküknek?
"Alma, Réta, Bíborka, Barka, Zselyke, Csanád, Hargita, Etele, Lehel, Csenge, Bátony, Bátor, Sólyom, Bese, Csenger."
Ezek igen betegesen hangzanak, semmi esetre sem neveznék így egy gyereket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!