Ha nem jogi, hanem erkölcsi szempontból nézzük, akkor nem az lenne a természetes, hogy az apa a tartásdíjon felül is támogatná a gyerekét? (folyt. lent)
Nyilván minden normálisan gondolkodó ember támogatja a gyerekét, ahogy csak tudja. Válásnál derül ki, kihez mentünk.
Hidd el, legtöbbünknek nincs szerencséje és még a gyerektartást is hajkurászni kell.
Csak azért fogalmazódott meg bennem ez a kérdés, mert itt rendszeresen oltogatják azokat a nőket, akik kimondják, hogy nem tartják korrektnek, hogy apuka megtehetné, mégsem teszi oda magát, hogy megkönnyítse anyagilag legalább az életüket.
Nálunk is így van egyébként... Nekünk kb 130 ezer forint jut/fő, és ebben minden benne van, adókedvezmény, családi, tartásdíj, és a fizetésem. Az exférjem meg ki van akadva, hogy miért zavar engem, hogy nekem spórolnom kell mindenen, amíg ő külföldre utazgat, drónokat meg mindenféle kütyüket vásárol, de a gyerekeknek pl egy cipőt, egy kabátot nem vesz, hogy ne csak egy-egy legyen nekik mindenből.
Utolsó vagyok, nem küldtem el sikeresen az egészet.
Szóval én azt mondanám, összegtől függ. Az apának erkölcsi és jogi kötelessége, hogy a gyerekeit egy normális életszínvonalhoz hozzásegítse. Hogy mi számít annak, relatív. Tegyük fel, hogy fizet gyerekenként 50-60 e tartásdíjat, emellé kapsz szintén fejenként kb 40 állami támogatást. Ha ehhez saját zsebből hozzáteszel 20-30-at (fele annyit mint az apa), akkor máris megvan a 130 fejenként a gyerekekre. Ez azért elég korrekt összeg, amiből bőven lehet jó életszínvonalon nevelni egy gyereket. Az hogy rád is 130 ezer jut, az irreleváns, nem a volt férjed dolga, ő a gyerekekről egy ilyen összegnél megfelelően gondoskodik. Együtt élő szülőknél sem feltétlen költ többet a gyerekekre az, akinek magasabb a jövedelme (nálunk is fele-fele, pedig jóval többet keres a párom, de én ezt így tartom korrektnek). Külön élő szülőknél nyilván nem korrekt ha fele-fele, mert többnyire csak az egyik viseli gondját, de ez egy átlagos (50-60 ezres) tartásdíjban tükröződik is. De attól még, hogy külön élnek, nem várható erkölcsileg sem, hogy az anyagi javakat szinte kizárólag apuka biztosítsa, jövedelemtől függetlenül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!