Mit bántál meg a gyereknevelés során?
Amit nem úgy csináltál, mint ahogy akartad volna eredetileg - vagy épp "úgy jött ki", de megbántad? Min változtatnál utólag?
(És most alapvetően nem arra gondolok. hogy a szülőség, a nevelés egy folyamat, amiben szülő is, gyermek is alakul, változik - hiszen ez alap. Hanem ha volt valami konkrét pillanat vagy eset.)
A kiabálást, hogy sokszor nem tudtam önkontrollt gyakorolni magam fölött (de a gyerekektől bezzeg elvárom). Mostanra sokkal jobban megy, megtanultam, hogyan legyek türelmesebb, de szinte mindenegyes kiabálást, ami nem életet mentett, hanem a feszültség nőtt nagyra bennem, azt bánom.
A nagyobbik gyerekem esetében bánom, hogy nem vettem Adamot-hintát. Illetve azt is bánom, hogy azt gondoltam, hogy én tudom a legjobban, hogy mi a jó neki, az apjánál is jobban, pedig ő is teljes értékű szülő. A nagyszülőkkel is közöltem, hogy nekik már volt lehetőségük felnevelni a sajátjukat, a mi nevelésünkbe ne szóljanak bele, pedig csak jót akartak. Szerencsére még talán időben észbekaptam, és a nagyobbik gyerekem 2,5-3 éves kora óta egészen máshogy állok mindenki máshoz, aki a gyerekeink életében aktívan részt vesz.
A nagyobbik gyerekemnél az alvást is hagytam elharapódzni. Sokkal előbb határozottabbnak kellett volna lennem vele, és nem kicsinálni magam mellette a 6-8 ébredésével. De akkor azt gondoltam, hogy ezzel teszek jót mindannyiunknak.
Sokszor sajnálom hogy nem írtam babanaplót.
És azt hogy sokszor türelmetlen voltam/vagyok.
Hogy nem voltam szigorúbb velük, hanem a most divatos liberális gyereknevelési elvet követtem és gyakorlatilag a fejemre nőttek.
Ha vissza tudnám csinálni, biztos nem így tennék!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!