Terhes táppénz alatt elküldhetnek a munkahelyemen, ha létszámcsökkentés lesz?
Első, az elég meredek, nem lehet, hogy határozott idejű voltál?
Ugyanis a Munka törvénykönyve szerint, ha a munkavállaló a csoportos létszámcsökkentésről szóló előzetes tájékoztatás közlésének időpontjában felmondási védelem alatt áll, akkor a rendes felmondás csak a védelem megszűnését követően közölhető. Vagyis ha határozatlan idejű a szerződésed, akkor a felmondási védelem létszámleépítés esetén is él! Nem építhetnek le, csak ha már megszűnt a védelem!
Első vagyok. Határozatlan idejű szerződésem volt.
Igen, most még védve vagyok, tehát állományban, de mikor visszamegyek, gyakorlatilag nem lesz hova visszamennem, mert nincs státuszom. Nesze semmi fogd meg jól, mert Tgyást meg gyedet kaptam mindenképpen, csak éppen gyed után vagyok meglőve.
Vagyis semmivel sem jártál rosszabbul, mintha nem mentél volna vissza. Ha otthon maradsz 3 éves koráig a kicsinek, akkor is védve vagy még 30 napig, utána indul a felmondási időd. Onnantól ugyanolyan munkavállaló vagy, mint bárki más, csak annyi az előnyöd, hogy a létszámleépítés jóval kitolódott, és legalább van időd új állást keresni. Akit csak kiraknak, annak a felmondási időn kívül semmije nincsen, vagyis rosszabbul jár, mint te.
Mindenesetre a helyes válasz a kérdésre az, hogy nem rúghatják ki a gyerek három éves koráig a kérdezőt, még létszámleépítés miatt sem, ahogy téged sem a szülés után két nappal küldenek el, hanem csak a gyerek 3 éves kora után. Így korrekt, hogy elkerüljük a félretájékoztatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!