Miért baj, ha úgy beszélek a gyerekeimről, hogy lány, kislány és kisfiú?
Nem a nevük szerint emlegetem őket, ha valakivel beszélek róluk. Például "Biankának tegnap parkettába befontam a haját hajmosás után" helyettazt mondom, hogy "a kislánynak tegnap parkettába befontam a haját". De szoktam még kicsiként, nagyként is emlegetni őket. Az öcsémet kölyökként emlegetem, a párom férj vagy ember.
Ez miért lenne baj?
Személytelen nagyon az baj mintha nem szeretnéd a saját gyerekedet.
Én a gyerekeimet másoknak ha nem nevükön emlitem akkor kislányom, kisebbik fiam és nagyobbik fiam emlegetem.
Én nem is értem, hogy nem jön természetesen a szádra, hogy kislànyom, kisfiam.
Kislány, kisfiú az utcabeli gyerek, akit nem ismerek, csak tudom hogy lakik ott egy kislány/kisfiú. Vagy mondom a sajàt gyerekemnek a jàtszón, hogy mostmàr a kislány is hadd hintàzzon. Ilyesmik...
Tök személytelen.
Felénk, Borsodban a cigányok használják így.
Amikor megyünk tanácsadásra, ott hallom gyakran, hogy a karjában levő gyerekre úgy hivatkozik, hogy a kislány így, az otthon levő kisfiú amúgy, stb.
Se a keresztnevét nem mondja, se egy birtokos jelzőt nem tesz hozzá.
Ez errefelé megszokott.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!