Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nem vitte túlzásba az anyuka?

Nem vitte túlzásba az anyuka?

Figyelt kérdés
A játszótéren voltam a húgommal (5 éves). Volt egy kb ugyanakkora fiú, meghúzgálta a haját. Nem tépte, de igenis nem finoman vagy játékosan húzgálta, sírva is fakadt. A fiú nevetett a hajhúzáson. Én odamentem, hogy ilyet nem szép dolog csinálni, közben nyugtatgattam a húgomat. Hirtelen előtűnt a fiú anyukája, lehajolt hozzá, majd beletúrt a hajába és meghúzta, mire a fiú is sírva fakadt. Nem mondom, hogy tépte, de annál erősebben tette, mint amit a gyerek a húgomnak adott. Teljesen nyugodtan, az anyuka a már-már hisztisen síró fiának azt mondta, "Lám-lám, neked is fáj, és nem nevetsz rajta. Akkor te miért csináltad a kislánnyal és miért nevettél rajta?" A fiú, miután nyugodtabb lett, mormolt elnézést a húgomnak, majd mindketten mentünk a magunk dolgára. Értem én, hogy nem volt szép, de ez nem volt túlzás? Tőlem értem, miért nem érdekelte, amit mondok, de az anyjától egy erélyesebb rászólás nem lett volna elég?
2022. júl. 13. 18:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
65%

Jaj, nekem erről az óvodai büntetések jutnak az eszembe. Amikor mindig vissza kellett adnunk amit a másik adott és ha nem csináltuk az óvónő tette meg helyettünk.

Ezt mindig is utáltam.

2022. júl. 13. 18:04
 2/11 A kérdező kommentje:
Minket anno csak sarokba állítottak, sosem volt ilyen "add vissza a másiknak a xart".
2022. júl. 13. 18:06
 3/11 anonim ***** válasza:
99%

Pengeélen lehet azzal táncolni, hogy állást foglalunk ilyen kérdésekben, de én mégis talán azon az oldalon állok, hogy szocializáció kapcsán ez a fajta "okítás" talán rendjén is lehet. Lássuk be, az emberek legtöbbje olyan buta, hogy nem képes belátni tetteinek következményeit és/vagy nem képes átérezni, hogy tettei másokat hogy érintenek.

Ebben az esetben ez utóbbi tanítására láttunk egy példát. Minthogy ezek a tanítások (empátia) egyre inkább hiányzik a szülői nevelésből, ezért nem tartom túlzásnak, főleg, hogy komoly bántalma senkinek nem esett - esetleg a fiú is tanult valamit...

2022. júl. 13. 18:12
 4/11 anonim ***** válasza:
99%
3. teljesen egyet értek
2022. júl. 13. 18:14
 5/11 anonim ***** válasza:
92%

És milyen eredményes volt: "A fiú, miután nyugodtabb lett, mormolt elnézést a húgomnak"

Bár nem derül ki, hogy ezt szülői felszólításra tette e.

2022. júl. 13. 18:25
 6/11 anonim ***** válasza:
93%
Szerintem jól tette.
2022. júl. 13. 18:28
 7/11 anonim ***** válasza:
90%
Szerintem is jól tette.
2022. júl. 13. 20:18
 8/11 anonim ***** válasza:
85%
Hát nálunk, ha ilyesmit csinált a fiam, az volt a következmény, hogy haza vittem. Biztos nem tépem volna meg a haját. Nem is csinált ilyet sokszor, mert hamar megtanulta, ha nem viselkedik megfelelően, akkor vége a játéknak. Most (6 éves) elég csak emlekeztetnem rá, hogy kezd vadulni, rögtön visszavesz, mielőtt akár másnak, akár saját magának baja esne. De általában nem is kell szólnom, tudja magától.
2022. júl. 13. 21:02
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem ismerem az előzményeket, így nehéz megmondani. Ha életében először csinálta, nem így reagáltam volna, de ha már sokadjára és rongyosra pofáztam volna a számat arról, hogy nem szabad ilyet csinálni, miért és úgyse érdekli, akkor lehet nálam is elpattan a cérna és megtépem a haját, hogy érezze, miért ne. Jó tudom, ez biztos szembemegy valami gyerekneveléssel, de néha szerintem egyszerűen nem értik, hogy mit csinálnak, amíg nem tapasztalják meg, és ahhoz túl picik, hogy ilyenkor az érvelés elég legyen.
2022. júl. 13. 21:39
 10/11 anonim ***** válasza:
Szerintem is jol tette. Gondolom nem ez volt az elso huzasa mar a kishapsinak.
2022. júl. 15. 20:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!