Béremelés TGYÁS, GYED alatt?
Szia!
Amikor a szabidat töltöd már az új, emelt bér szerint kell, hogy kapd a pénzedet. Viszont a következő tgyásod, gyeded számfejtésénél ez az emelt bér nem fog játszani, mert mivel nem mentél vissza a két gyerek között legalább 180 bérezett napra, így a korábbi ellátásod (gyed) alapja lesz az új ellátás(ok) alapja(i) (tgyás, gyed), azzal, hogy ebben az esetben a tgyásnak is van maximuma.
azért nem a szerződés szerinti béred lesz a köv. tgyás /gyed alapja, mert nem lesz meg a 180 bérezett napod a szülést megelőző év elejétől számítva. Bérezett napnak pedig csak az számít ha dolgozol vagy szabin vagy!
Nekem ezért kellett visszamennem a következő gyerek előtt dolgoznom, mert tavalyról csak 78 napom volt! Így szerencsére újra a magas bérem lesz a tgyás/gyed alapja.
Köszi! Viszont most találtam ezt: "A kistestvér után járó GYED számításánál viszont, ha a GYED/GYES folyósítása alatt születik meg a baba, akkor vizsgálni kell, hogy nagyobb részben miért nem volt meg a 180 napi jövedelem.
* Ha azért, mert a kismama az irányadó időszakban táppénzben, TGYÁS-ban vagy GYED-ben részesült, akkor a GYED-nél az előző ellátás alapja lesz a következő GYED alapja is.
* Ha viszont a kismamának azért nincs 180 napi rendszeres jövedelme, mert javarészt GYES-ben részesült, akkor az új GYED alapja a minimálbér lesz (kivéve, ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelem kevesebb, mint a mindenkori minimálbér, ebben az esetben a GYED alapja a kevesebb összeg lesz)
Megfontolandó a GYED vagy GYES folyósítása alatti újabb terhességkor a táppénz (betegszabadság) igénybe vétele, mert ha a kismamának kizárólag ez lesz a figyelembe vehető jövedelme a második baba születésekor, nem mindegy, hogy a szerződés szerinti jövedelme vagy a betegszabadság lesz a következő ellátások alapja, mely a szerződés szerinti jövedelem 70%-át fogja jelenteni ekkor."
Ezek szerint mivel azért nem dolgoztam, mert gyeden voltam emellett meg ugye nem lehet, így a következő gyedemet, tgyásomat is a szerződés szerinti béremmel kell számolni. Szerinted? ÁÁááááá, kezd belefájdulni a fejem ebbe az egészbe, így vállaljon valaki gyerkőcöt, na mindegy ezen már nem kell gondolkoznom, meg nem is ez a lényeg, a lényeg, hogy itt van a pocakban, és egészséges legyen, ha szülés napjáig mennék vissza dolgozni, már akkor sem lenne meg a 180 napom, meg egyébként is Levi október 21-én lesz kétéves, még gyeden vagyok, ezt meg nem mondanám le. Szép napot!
én ennyire nem merültem bele, egy multi cég TB ügyintézőjének szaktudása szerint döntöttem a visszamenetel mellett, Ő is tudta, hogy GYEDen voltam az elsővel és nekem egyértelműen azt mondta, hogy ha nem megyek vissza, hogy meglegyen a 180 napom, akkor a minimálbér kétszerese lesz a kövi tgyásom/gyedem alapja. Az meg jóval kevesebb mint a bruttó bérem. Miért nem kéred ki a céged TB ügyintézőjének véleményét?
És igen, rohadt nagy szemétségnek tartom, hogy azért mert a gyerek születése előtt inkább egzisztenciát teremtettem, nyelveket tanultam, diplomáztam és jó bérem lett, még nekem kel szívnom, mert 2 éven belül szülök 2 gyereket..:S:S:S bezzeg én is választhatnám a segélyből való megélést - ha idióta lennék... borzasztó ez a rendszer úgy ahogy van. Aki dolgozik és tolja a sok adót a közösbe, annak semmi sem jár pluszban...
ááá... mind1, csak morgok egyet:))))
kellemes babázást, Ti sem vártatok sokat a következővel! :)))
Magad is idézted az esetedben helyes választ:
Ha azért (nincs 180 napod), mert a kismama az irányadó időszakban táppénzben, TGYÁS-ban vagy GYED-ben részesült, akkor a GYED-nél az előző ellátás alapja lesz a következő GYED alapja is.
Magyarán neked a vizsgált 180 napban javarészt gyed-ed volt, ezért a következő tgyás és gyed alapja a régi béred lesz.
Ennyi. Mindent jól elgondoltál: kiveheted a szabikat (az emelt bért kapod rá már) és aztán elmehetsz tgyásra és gyedre ismét, ezeket a régi béred után kapod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!