Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Miért sajnálja itt le mindenki...

Miért sajnálja itt le mindenki azokat a gyerekeket, akik különlegesebb, ritkább neveket kaptak?

Figyelt kérdés

19 éves vagyok. Melissza a második nevem, és az első nevem olyan ritka, hogy nem is hallottam még mástól, és sokan nem is hallottak róla. Ha véleményt kérdeznék, akkor sokan fognák a fejüket, hogy hogy lehetett ilyen nevet adni nekem, és biztos szivattak vele, pedig tök jól megvagyok már 19 éve mindkét keresztnevemmel (bemutatkozásnál is mondom mind a kettőt).

De van Melissza, Gila, Gina, Nella, Ninett, Nikolász, Dáriusz, Tifani és Xénia nevű ismerősöm is, és egyiket se szivattuk sose a neve miatt. Jó, mondjuk egy Lina vagy egy Gina kapta az ívet az ina végzése miatt, meg a Karolina l betűjét is előszereretettel helyettesítettek be p betűt (Karopi..), de úgy összességében sosem voltak csúfolva, sosem nézték ki a tanárok se őket emiatt, és c-nak se voltak sose bélyegezve. Viszont Dániel, (ami Magyarországon egy tök elfogadott név) simám volt Daniellának csúfolva, vagy a Viktor Viktóriának, a Petra Petinek.

Egy Roxánára is fogja mindenki a fejét, pedig semmi baja nem volt senkinek a Roxi névvel.

2022. júl. 3. 17:26
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
43%

Én leginkább azért, mert szerintem a felsoroltak nagyrésze simán ronda név. Meg van ami határozottan előnytelen, pl Nikolász, Tifani. Szociológiai kutatások vannak arról, hogy az ilyen nevek viselőit hátrányosan megkülönböztetik. Akár egy állásajánlatnál, akár olyan apró dolgoknál, mint egy asztalfoglalás, vagy egy hivatali ügyintézés. Ennek leginkább ahhoz van köze, hogy a kisebbségre, alacsonyabb iskolázottságra asszociálnak ezekről a nevekről, ami miatt alacsonyabb státuszt kötnek hozzájuk. Nyilván ez nem direktben történik, az egyénnek esetleg fel sem tűnik. De nekem volt olyan szaktársam, akit Dzsesszikának hívtak, és többször tesztelték ezt, hogy megpróbált pl ő asztalt foglalni a saját nevén, máskor meg az átlag nevű barátja nevére foglaltak. Állította, hogy az ő nevén mindig rosszabb helyet kaptak, mint mikor a barátja foglalt.

Persze manapság már sokkal több fajta név van, valószínűleg mérséklődni fog ez a jelenség. De az ember alapvető evolúciós ösztöne, hogy ami más, furcsa, ismeretlen, azt nem szereti. A gyerekeknek ugye nincs olyan nagy tapasztalatuk, nem tudják, hogy melyik név számít furcsának. Nekem is volt pl Zsaklin nevű óvodás társam. Én nem tudtam, hogy ez egy ritka név, nem is volt bajom vele. De mikor anyámnak említettem, hogy egy lányt így hívnak, akkor emlékszem, hogy ő visítva röhögött, hogy hogy lehet ilyen hülye nevet adni egy gyereknek. Nem a gyerekek a baj, hanem a felnőttek, akiknek vannak előítéleteik. Amiket szépen tovább is adnak a gyerekeiknek.

Az már magánvéleményem, hogy ami népszerű, az általában nem hiába az. Egyszerűen hiába "tucatnév" mondjuk egy mezei Lilla, a közízlés sokkal szebb hangzású, mint pl egy Roxi vagy ilyesmi. Nyilván ez is csak kulturális dolog, de egyszerűen a népszerű nevek azért népszerűek, mert sokaknak tetszenek, kellemes hangzásúnak találják őket. Egy ritka név valószínűleg azért ritka, mert az emberek jelentős része rondának találja. Ez látszik abból is, hogy a semmiből tudnak felemelkedni új nevek a lista élére. Tehát alapvetően ha egy név beleillik egy adott területen élők ízlésvilágába, akkor nem zavarja őket, hogy ritka, simán elkezdik sokan adni, és így gyakori lesz. Pláne manapság, mikor mindenki különleges nevet akar. Az a név, ami ritka marad, azért marad az, mert a többség szerint gáz.

2022. júl. 3. 22:54
 12/31 anonim ***** válasza:
11%
#8, telepi amigo ✋✋😊 köszi, feldobtad a délelőttöm.
2022. júl. 4. 09:58
 13/31 anonim ***** válasza:
27%

Én utálom a saját “különleges” nevemet. Csúfoltak is vele, és szerintem simán ronda. Még a jelentése se szép.

Egyszer megszavaztattam itt, kinek mi a véleménye róla. Közel 100 szavazat jött, ami alapján az emberek 60%-a szerint csúnya, 10% szerint semleges és csak 30% szerint szép.

A ritka nevek azért ritkák, mert a többség szerint nem szépek. És nem öröm olyan névvel élni, amit a többség kimondva vagy kimondatlanul csúnyának tart, pláne ha te magad is ehhez a többséghez tartozol. Amire statisztikailag nagyobb esély van ugyebár, hiszen ugyanaz a nyelvi és kultúrkörnyezet formálja az én ízlésemet is, mint a környezetemét.

2022. júl. 5. 02:42
 14/31 anonim ***** válasza:
64%
A lányomnak direkt ritka nevet adtuk,mert a vezeték neve gyakori.Nagyon szép név.Én szrmély szerint le arom kinek tetszik és kinek nem!
2022. júl. 5. 15:48
 15/31 anonim ***** válasza:
25%
De nem is neked személy szerint kell a névvel élned, hanem a lányodnak.
2022. júl. 6. 13:18
 16/31 anonim ***** válasza:
15%
Az egy dolog, hogy te lesz@rod, mert nem te égsz vele egy életen át.
2022. júl. 6. 14:14
 17/31 anonim ***** válasza:
22%
Megkerdezhetem, mi az a név?
2022. júl. 6. 14:30
 18/31 anonim ***** válasza:
81%

Miért hiszitek azt, hogy egy ritkább, különlegesebb név csak vállalhatatlan lehet?

Az én lányom az Aurélia nevet kapta, hosszú, ritka, idegen hangzású vezetéknévhez. Tökéletesen passzol hozzá, imádja a nevét, sosem volt vele problémája.

Komolyan, kezdem azt hinni, hogy ti valami putri telep közepén éltek, és automatikusan a dzsesszika névre gondoltak, amikor azt halljátok, különleges név.

Vagy irigyek vagytok, mert ti elvesztek a Kovács Mariskák között?

A háziorvosunk neve dr Fehér Amarillys, köszöni szépen, nem vágott még eret miatta.

2022. júl. 6. 14:35
 19/31 anonim ***** válasza:
13%
18as, Én egy Auréliát ismerek és hát...nem idén barnult. Mondjuk annyira nem rettenetes mind egy Evolet, de azért na...
2022. júl. 6. 14:39
 20/31 anonim ***** válasza:
77%

És? Tudod én mennyi cigány Katalint ismerek? Vagy Lakatos Erzsikét?

Kit érdekel, hogy te cigány barátaidat hogy hívják?

2022. júl. 6. 14:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!