Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Meg lehet kérni erre az...

Meg lehet kérni erre az anyát, vagy bírjuk ki évi egy-kétszer?

Figyelt kérdés

Egy régi barátnőm évente egyszer jön haza, otthonléte alatt 1-2x találkozunk. 4 éves kisfia van. Egy közös séta úgy zajlik, hogy átlagban tízszer mond el valamit a gyerekének, minden mondat eleje az, hogy mit NE csináljon, a vége meg valami baljós katasztrófát vetít elő, hogy mit kellene elkerülni a helyes viselkedéssel. Én már ettől falramászom, de kislányom 2 éves, legközelebbi találkozásainknál már érteni fogja az eseményeket.

Nem tudom, okozhat-e benne zavart egy ilyen tapasztalás. Én máshogy próbálok vele kommunikálni, inkább arra fókuszálva, hogy mit hogyan érdemes csinálni, az esetleges veszélyeket max. átbeszélve. Szeretném, ha a reális kapcsolatokat látná ahelyett, hogy a világ egy életveszélyes hely, ahol ha kicsit máshogy csinálsz valamit: globális katasztrófa. Szeretném, ha nem valami rettenet elkerülése motiválná a “helyes” viselkedésre, már csak azért is, mert a stressz pont aláássa a figyelmet és ügyességet.

Hogyan kellene kezelnem ezeket a találkozásokat?

2022. jún. 29. 11:00
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
90%

Szerintem is tapintatlanság és nem illik, ráadásul hülyeség is. A tiéd 2 éves, alig fog valamit, az övé négy éves. Már megvan a "miért?" korszak, a logikus gondolkodás, ok-okozati összefüggések ideje, ahol meg kell tanulnia, hogyha ezt csinálom-ez lesz, ha azt csinálom meg amaz lesz.

Ezért hülyeség a módszer, de kétévesknél még oké, akkor kb minden oké, nehéz elrontani. De amúgy is csak kétéves a tiéd, alig fog fel hosszabb gondolatmeneteket, ráadásul mindenhol jár a világban, sokan sokfélén gondolkoznak, a barátnőd nevelés nagyon enyhe, kicsit sem szélsőséges.

Ilyen: "Ne fuss a vizes kövön, mert elesel és megütöd magad", vagy "ne ugorj fejest sekély vízbe, mert kitöröd a nyakad" szerintem tök hasznosak, és végülis jó az is, hogy "szépen ereszkedj a vízbe ugrás helyett", meg "sétálj lassan a vizes kövön", de szerintem nem túl jó, ha megmondod mit hogyan csináljon, leszűkíted a szabad gondolkodás lehetőségeit és a problémamegoldást..

Mindegy, szóval minden módszernek van hátulütője, ne felejtsd el, hogy a tiéd 2 éves, az övé meg 4, más fejlődési szakaszban vannak, a 4 évesnek fontos a "miért", a kétéves még nem ért el idáig.

2022. jún. 29. 11:51
 12/26 A kérdező kommentje:
Tisztázzuk. Ez nem beleszólás a nevelésbe. Ha ez beleszólás, akkor sajnos az is, hogy ő ilyen példát mutat az én gyerekemnek. De szerintem beleszólás az, ha valaki megmondja a másiknak, hogy valamit tartósan változtatnia kellene. Esetünkben erről szó sincs. Egyszeri alkalom kezelésére kértem tanácsot.
2022. jún. 29. 11:55
 13/26 anonim ***** válasza:
82%
Ezt kb úgy fogná fel, hogy rossz anyának tartod. A gyereked millió olyan dologgal fog találkozni ami melletted nem volt meg, ellent mond annak amit te mondtál, nem tudod minden ilyentől megóvni. Évi egy alkalom nem változtat meg benne semmit, viszont a barátnőd egy életre megjegyzi a dolgot. Amúgy egy 2 éves és egy kicsit nagyobb gyerek nevelése már teljesen más, könnyen lehet, hogy később te is mondasz majd olyat amit korábban full hülyeségnek gondoltál
2022. jún. 29. 11:58
 14/26 anonim ***** válasza:
94%

Ha te komolyan attól félsz, hogy évente egyetlen alkalom egy olyan emberrel, akinek a nevelési módszereivel nem értesz egyet, már visszafordíthatatlan károkat okoz, akkor hamarosan nagyon pofára fogsz esni. A kislányod egy éven belül közösségbe kerül, és ott napi szinten fog olyanokkal találkozni, akiket nem a te elveidnek megfelelően neveltek.

De persze ha nem akarsz, ne találkozz a barátnőddel. Olyan kapcsolatot nem kell fenntartani, ami már kifulladt. Csak ne fogd a gyerekedre, mert az indokolatlan.

2022. jún. 29. 12:06
 15/26 anonim ***** válasza:
72%
Pfú bammeg.. Mi lesz veled oviban?
2022. jún. 29. 12:17
 16/26 anonim ***** válasza:
68%
Na és akkor mi van, ha neki meg a te cukormazas xarsagod nem tetszik?
2022. jún. 29. 12:28
 17/26 anonim ***** válasza:
81%
Én sem értem, miért pont ezen az évi egy alkalmon vagy fennakadva. Minden gyerektől el fogod tiltani, akit nem pont úgy nevelnek, mint te a tiédet? Szegény, nagyon magányos lesz, mert abba kb.mindenki beleesik. Te nem adsz édességet a gyerekednek, a másik meg gumicukorral tömi a játszótéren. Nehogy meglássa, mert akkor ő is azt akar! Ha tiéd a saját ágyában alszik, ne találkozzon Pistikével, mert bármikor megtudhatja, hogy ő meg anyával. Hogy fogja feldolgozni? Stb. Szóval legbiztosabb, ha otthon tartod bezárva.
2022. jún. 29. 13:20
 18/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm azoknak, akik nem szalmabáb érveléssel válaszoltak, azaz nem saját félelmeik szerint kisarkítva és félremagyarázva a felvetésem (mint “beleszólás” vagy a paráztatás helyett a realitásra nevelést mézes-mázos ferdítésnek magyarázva…) töltötték ki rajta dühüket. Akkor a későbbiekben megpróbálom ignorálni a barátnőm állandó tragédia-előrejelzéseit, bár a mi gyermekkori barátságaink elég sokat kibírnak még, de az is igaz, hogy minek foglalkozzunk ilyenekkel évente egyszer.
2022. jún. 29. 14:13
 19/26 anonim ***** válasza:
72%
14-es válasza mindent visz. Minden szavával egyetértek.
2022. jún. 29. 14:13
 20/26 anonim ***** válasza:
41%

Jaa, egyszeri alkalom? tökre aláássa a következetességet, pl gyerek szalad a folyóhoz, anyuka nem mondja neki, hogy "ne szaladj a szélére, mert megcsúszol és beleesel".. egyszer fordul elő, aztán nagyon hiányozna..

Ilyet nem lehet. Még, ha verné, akkor oké, de ilyenre? De, ez a nevelése, igyekszünk ugyanúgy viselkedni legtöbbször.. Nem te voltál az, aki úgy gondolta rossz példát mutatnak a nagyobb gyerekek a kicsijének, ha felmásznak a csúszdán visszafelé, vagy állva hintáznak, mert ezt a kétévesnek nem szabad?

2022. jún. 29. 14:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!