14 évesre rabiznatok egy 8 hónapost?
Miért mennyi időre?
Én rábíznám bizonyos körülmények között, masok között meg kizárt.
Pl nem mennék el masik városba 4-6 óra hosszara de a faluba egy 30 perces temetésre pl igen.
Mennyi időre? Míg lemegyek a futárhoz, simán. Míg megmosom a hajam, persze. Napközben 5-10-20-30 percre úgy, hogy elérhető közelségben vagyok (másik szoba, emelet), oké.
De nem bíznám rá pl: úgy hogy elmegyek 1-2 órára vagy többre.
Testvérre, unokatestvérre természetesen. Idegenre nem. Bár a lányom 14 évesen rendszeresen bébiszitterkedett a tanárának, ott a kisfiú 1 éves volt.
Én 11, a nővérem 13 éves volt, mikor az öcsénk ennyi idős volt, természetesen egy csómót vigyáztunk rá, imádtuk.
A körülmények függvénye.
Mennyi időre, és én hol tartózkodom. Illetve mennyire ismerik egymást.
Pl a tesója és én elszaladok a kisboltba Akkor igen.
Rengeteg mindentől függ, pl hogy milyen rokonságban állnak ha állnak hogy mennyire ismerik egymást, hogy mennyire megbízható a 14 éves, hogy mennyi időre stb.
Ha van egy nyugodt, megbízható 14 éves gyerekem, és láthatóan szeretne vigyázni a tesójára, akkor rábíznám hosszabban is akár, persze telefonon ellenőrizném mindig, hogy mizu. De egy kelekótya, elalszik nap közben, belemerül a számítógépbe/telefonba féle 14 évesre, aki csak tessék lássék módon vigyázna a tesójára arra max 10 percre, hogy életben tartsa.
Idegenre nem, ott még felnőtteket is nagyon apró lukú szűrőn rostálok át.
Ez nagyon-nagyon sok mindentől függ. Amerikában szokás ennyi idősen babysitterkedéssel pénzt keresni; nyilvánvalóan ilyenkor megbízható, tényleg odafigyelő és gyerekeket szerető/felelősségteljes fiatalokat fogadnak fel, akik komolyan veszik a feladatukat.
Általában véleményem szerint azért idősebb (mondjuk óvodáskorú) gyerekekre vigyáznak a kistinik, és nem hosszú időre. Soha sem olyan környezetben, ahol nagy odafigyelés nélkül súlyos gond lehet (pl. forgalmas úton átkelés, stb.)
Magyarul mondjuk az ovis gyerek délutáni alvása alatt a szülő elugrik a boltba és addig egy 14 éves van a gyerekkel, hogy az, ha felébred esetleg, ne legyen egyedül, ne ijedjen meg? Gond nélkül.
Testvérek esetében szintén: szülőnek le kell ugrani a postáshoz/boltba, meg kell mosnia a haját... nyilvánvalóan, ha ott a 14 éves és megkéri, hogy maradjon a pici mellett, addig ne zárkózzon be a szobájába, és az megteszi, akkor teljesen oké.
Éjszakára nem hagynék még 14 évessel ilyen picit alapesetben.
Napokra, sok órára szintén nem.
Idegen környezetben, közlekedéssel szintén nem.
14 éves a fiam, ilyen picit nem bíznék rá, max 5-10 percre. A hateves occsere szívesen vigyáz néha, ha mondjuk boltba megyek, vagy ha elmegyek edzésre (az fél óra, utána már az apjuk hazaér), de ugye itt a kicsi semg olyan kicsi. Egy babával a fiam nem sokat tudna kezdeni, pelenkát pl biztos nem cserélne, és azzal is meg lenne lőve, ha elkezdene sírni, és neki kéne járkálni vele, hogy abbahagyja.
Más 14 éves lehet, hogy szívesen pótmamáskodik egy babával, de rájuk meg akkor is annyira nagyon kell figyelni, hogy nem tennék ekkora felelősséget egy ekkora gyerekre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!