Egy 1-től 10-es skálán mennyire sínyli(k) meg a gyerek(ek), hogyha beteg testvére van?
Ennyi alapján lehetetlen válaszolni.
Milyen betegség, fogyaték? Mennyi időt vesz el? Gyógyítható, fejleszthető?
Nem mindegy, hogy milyen betegségről van szó, mennyi időt köt le az ápolása a beteg testvérnek, mennyi segítsége van a családnak stb stb.
Egyik gyermekünk halmozottan sérült. Nem egyszerű a testvérei dolga, de sok szempontból szerencsések vagyunk. Egyrészt sok segítségünk van (család, rokonok, barátok£, ismerősök mind mellettünk állnak), a beteg gyermekünk nagyon nyugodt természetű, nem kell kórházban lenni vele, nincs szondaja, nincs lélegeztetőgépre kötve és anyagilag is stabil a helyzetünk. Így tudunk minden gyermekünkre minőségi időt szánni, van lehetőségünk kirándulni stb... Fárasztó számunkra is, de tudatosan figyelünk arra, hogy senki ne szoruljon háttérbe.
Nagyon nem mindegy, hogy egy otthoni apolasra szoruló gyerekről beszélünk, vagy simán tartósan beteg gyerekről, aki amúgy jár közösségbe, csak valami miatt jobban kell rá vigyázni orvosilag, vagy egy egy gyógyíthatatlan betegről, vagy olyanról, aki átmenetileg, de súlyos beteg, és akár hónapokat tölt kórházban. Tök más mindegyik.
Olyat ismerek, ahol a nagyobbik értelmi sérült, testileg egészséges, spec iskolába jár, értelmileg kb az ovis tesojaval van egy szinten. Nem rosszabb a kicsinek se náluk, mint más gyereknek, jut rá is annyi figyelem, mint a testverere, szeretik is egymást a gyerekek, csak hát majd eljon az az idő, amikor a kicsi lesz értelmileg az érettebb, azt majd meg kell tanulnia kezelni.
Távolabbról ismertem olyan családot, ahol a nagyobbik testvér daganatos beteg volt, sajnos már meg is halt 12 éves korában, ő értelmileg is leépült az utolsó pár évben, nagyon sok időt és figyelmet igényelt a szülőktől az ő ápolása, de azért a kisebb testverrel is sikerült a szülőknek törődni, mondjuk az emberfeletti volt tőlük, nem tudom, hogy csinálták.
Olyan családdal is találkoztam, ahol a kisebbik testvér súlyos szivbeteg volt, transzplantációra várt, kb egy évig volt kórházban egyhuzamban. Ezalatt a nagynak kb nem voltak szülei, vagy óvodában volt, vagy a nagyszulokkel, ez mondjuk szerintem borzalmas felállás, hiszen a testvérével nonstop ott volt valamelyik szülő, a másikkal meg jóformán soha, egyáltalán. Ő láthatóan megsinylette, már iskolás azóta mindkét gyerek, de a nagy eléggé problémás lett, persze nem állítható, hogy csak emiatt, de ő azóta is nagyon kilóg abból a családból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!