Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Jobban megéri csokkal 3...

Jobban megéri csokkal 3 gyerekkel a nagyobb lakás vagy 2 gyerekkel csok nélkül egy kisebb?

Figyelt kérdés

Pár éven belül lakást szeretnénk venni, ezzel egy időben az is napirenden van, hogy lesz-e harmadik gyerekünk vagy sem. Csak a csok miatt biztos, hogy nem lesz, de azon agyaltunk, hogy lakásvásárlásnál melyikkel lehet jobban járni?

Ha csak 2 gyerek marad, akkor a 10 milliós csok nem téma, viszont egy szobával kisebb lakás is elég. Ha lesz 3. gyerek, akkor képbe jön a csok, viszont annyival nagyobb lakásra is lenne szükség. De vajon melyikhez kell kisebb hitelt felvenni?

Sajnos nálunk nincs örökölt lakás, mindenért magunknak dolgozunk, dolgoztunk meg. Saját lakást fogunk venni hamarosan, de csak hitellel fog menni.

2022. máj. 30. 15:11
1 2
 11/19 Derjaderja ***** válasza:
46%

Szerintem nem olyan könnyű egy házat fenntartani, ahhoz is kell egy jövedelem.

Én laktam fiatal koromban lakásban, gazdagnak éreztem magam a spórolt pénzekkel, direkt sem tudtam volna elkölteni.

Mi (csok nélkül) a párom házába költöztünk, csak az alap felújítás kb a 10x-eség vitte el annak, amim nekem volt (jó hogy ez tényleg egy romház volt kb).

Minden milliós tétel. Pl. Külső szigetelés 5 millió... meg ilyenek.

Házat és 3. Gyereket én akkor vállalnék helyzetekben, ha amellett, hogy szeretnétek is, még elég magas is a jövedelmetek pl 1,5 millió nettó vagy ilyesmi.

Különben megszívhatjátok, mert a ház meg q gyerekek eladósítanak. Hiába ér többet a ház, hiába kapsz több támogatást.

2022. máj. 30. 16:01
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Ez szerintem csak rosszel megfogalmazott kerdés ( mmint emiatt fogják szétszedni)

A saját esetünk:

3 gyerekre vàgyunk, ez mindig is így volt.

Jelenleg 2 van.

Nagy dilemma szintén a 3. ( a vágy ellenére)

Szintén az anyagiak, a szomszédos helyzet miatti bizonytalanság ( gazdaságilag)

Engem is a 15 -18 év múlva lévő idő izgat.

Szóval most bevállajuk a 3. Gyereket.

-Lesz csok a ház korszerűsîtésére ( amit 5-10 éven belül mindenképpen szükséges)

-Lesz plusz 3 milliónk a babaváróból

- nem kell az étkezésért, könyvekért fizetni

- 40 helyett 99e adóvissza amig a nagy annyi idős nem lesz, ha tanul még 18 évig(amennyiben nem változtatnak)

-csp( kb elhanyagolható)

-Ellenben én jó pár évig a munkaerőpiacról továbbra is kiesek.

Mindezek támogatnak-e annyira, hogy több marad a későbbiekben a kasszában?

( alsó hangon csak hirtelen 8m, amit így megkapunk amúgy mindenképpen ki kell fizetni)

Tudom, hogy egy gyerek többe kerül, nem ez a kérdés, hanem mondjuk mennyivel többe? Annyival, talán hogy mind a 3 gyereknek az elindulását és boldogulását tudjuk majd támogatni, vagy sem.

Vagy kifizetjük ezt a 8 pluszt mindenképpen és akkor vígan lubickolunk

De a vágyainkat félretesszük?

Tehát nem az van, hogy pénzért szülni, hanem hogy a jelen helyzetben hogyan jön ki jobban

2022. máj. 30. 16:02
 13/19 Derjaderja ***** válasza:
0%
És bizony, a másfél év gyed az 10-12 millió bevételkiesés.
2022. máj. 30. 16:09
 14/19 anonim ***** válasza:
81%
#13 Csak, ha nagyon magas a fizud. Nekem bónusszal és készenléttel kb. havi nettó 800 ezer+ túlórapótlék. Így kijön a 10 millió mínusz, ha nem csúszik bele a 2 évbe a kövi gyerek.
2022. máj. 30. 17:18
 15/19 anonim ***** válasza:

Mi ezért vállaltunk csak 2 gyereket és kölöztünk vidékre.

Megyeszékhelyen laktunk, albérletben.

Aztán mikor meglett a fiunk, elkezdtünk házakat nézni. Lakashitellel. Utólag belegondolva, hál isten nem kaptuk meg a hitelt (en a gyed miatt, férjem mert egyéni vállalkozó).

Majd bejött a babaváró. 10millióból találtunk egy egész lakható házat. Igaz öregesvolt, de megvettük, a mienk. Csak a babavárót kell fizetnünk így.

2 szoba van, azóta 2 gyerek.

Fizetjük az 50ezret, ami jóval kevesebb mint az albérlet. A többiből felújítunk, és majd építünk egy 3.szobát.

Inkább kisebb lakás (mondjuk a mienk pont 120m2). De a 2 gyereket tisztességgel felneveljük, amit kell megteremtünk, mint egy nagyobb lakás (vehettünk volna 3 szobasat is, de az mégtöbbe lett volna), de akkor 3 gyerekre költeni. Ami meg igencsak több, mint a hitel.

2022. máj. 30. 17:20
 16/19 Derjaderja ***** válasza:
55%

Igen. Így számoltam én is. De akinek meg alacsonyabb, annak meg arányában jelent sokat a különbség.

Kivéve azt a kombinációt, ahol a férfi fizetése nagyon sokkal magasabb, mint az asszonyt, mert ott ez valóban nem szempont.

Viszont szerintem pont az átlagosan vagy kicsit magasabban keresők az a réteg, akinek néhány millió plusz vagy mínusz az relatíve nagy különbség. Mert pl gyűjt az ember a meglevő gyerekeinek. Aki simán rájuk irat egy csomó pénzt vagy aki amúgy sem tud semmit, annak nem akkora a különbség, mint aki mondjuk fejenként 4 vagy fejenként 10 millióval indítja majd őket vagy 10/16 stb.

Emellett az autó, ház stb pont a közèposztálynak relatíve nagy terhelés. Azért van ez kitalálva (csok, babaváró), hogy egy csomó ember kiszolgáltatott, güriző rabszolga legyen.

Elenyésző azok száma, akik tényleg jól járnak ezzel szerintem.

2022. máj. 30. 17:25
 17/19 anonim ***** válasza:
81%

Kérdező, ahogy itt finomabban vagy durvábban, de többen is mondtá, hogy a jelenlegi támogatási rendszerben hosszú távon PÉNZÜGYILEG nem éri meg gyereket vállani a támogatások miatt, mert a gyereknevelés költsége jóval magasabb.

Rövid távon megérheti a lakásvételnél, mert esetleg nagyobb házat tudtok venni.

Ha tényleg akartok 3 gyereket, csak akkor vágjatok bele. Mi nagyon szerettünk volna 3 gyereket, de egészségügyi probléma miatt meg kellett állnunk kettőnél sajnos. De kiszámoltunk mindent. Aki CSOK meg hasonlók miatt vállal gyereket, az nem normális.

2022. máj. 30. 23:41
 18/19 anonim ***** válasza:
64%
Javítsatok ki, de én úgy tudom, hogy a 3 gyerekes csokos 10+10 millió, csak új ház építésére vonatkozik. Ha használt házat vásárol, akkor jóval kevesebb, talán 2,5 millió.
2022. máj. 31. 07:08
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Ne a CSOK-ban gondolkozzatok, hanem abban, hogy akartok-e harmadik gyereket. Mi kettőt szerettünk volna, pedig jól jött volna az a plusz 7,5 millió. (Csak zárójelben: azóta ezt felszívta az ingatlanpiac. Nem pluszt jelent a CSOK, hanem nullát a mínusz helyett.)
2023. febr. 10. 14:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!