Miért nem 'elfogadott' a szülők/nagyszülők keresztnevén szólítás?
Szerintetek.
Miért kell a rokoni kapcsolatra utaló megnevezést használni? Miért nem jobb ha a gyerek a keresztneveden szólít meg, mint hogy "anya/apa/mama/papa" vagy?
Csak elmélkedem, fejtsd ki kérlek erről a véleményed :)
/Neked milyen érzés volt megtudni a szülőd valódi nevet?/
Nem emlékszem mikor tudtam meg a nevüket :D Szerintem mindigis tudtam, hiszen voltunk emberek között, akik nem anyának szólították őket.
Számomra az anya/apa..stb azt jelzi, hogy egy család vagyunk. Rosszul esne, ha a gyerekem mindig csak a keresztnevem szólítana, ahogy bármelyik másik gyerek vagy szimpla ismerős. Ahogy sok esetben mikor valaki mérges a gyerekre átvált a "kislányom" megnevezésről a keresztnévre. Egyből érzik a gyerekek is, hogy ajajj. A nevemet csak úgy kaptam én is, anyává viszont általa váltam.
2-es mondja jól!
A két nagymama vagy nagypapa között pl. így lehet különbséget tenni. De én pl. két keresztmamámat is így különböztettem meg: Eszti keresztmama, Zsuzsa keresztmama. A keresztapáimnál ez nem volt alkalmazható, mivel teljesen véletlenül ugyanaz volt a keresztnevük. Így őket meg a vezetéknevükkel együtt emlegettem: M. keresztpapa, S. keresztpapa.
A 2 évesem tudja a vezetéknevét is a mi keresztbevünket tesója veztéknevét is az enyémet még nem teljesen, mert hosszú és más mint az övèk.
A nagyszülők keresztnevét is tudja.
A gyerekek (2 és 3,5) a návolabb élő nagyszülőt ritkàn látják.
Alig van kötödés
Őket hívják keresztnéven, a mamát papát is ritkánbiggyesztik oda pedig mindig mama-papaként utalunk rájuk.
5-os: a fonokomet se Főnöknek hívom, pedig elhiheted nem a kispajtasom.
Kérdező: ez egy társadalmi konstrukció. Lehet hogy korábban inkább a külvilág felé jobban kellett mutatni az egységet, és ezekből a megszolitasokbol kívülálló számára is egyértelműek a viszonyok, a 'leosztas'.
Sokak számára érzelmi töltete is van, megerősíti őket az anyai apai szerepben hogy így szólítja őket a gyerek.
Igazából ez egy megszokás. Én ismerek olyan családot ahol családi becenevén hívják az anyát a gyerekek, folyton megbotrankoztat mindenkit, pedig egy meleg, szerető, egészséges család.
Nálunk anyosek arra is megjegyzést tettek, hogy mi a gyerekek előtt egymást nem apának és anyának hívjuk.
8:
anyóséknak is csak gratulálni tudok... a gyereknek nyilván azt mondja az ember, hogy add oda apának a kulcsot, vagy nem sokára hazaér apa, stbst., de ha a párodhoz szólsz, nemár... pszichológiailag is sokkal jobb a felnőttnek, ha a nevén/becenevén szólítja a párja, amivel nem érzi azt hogy "beskatulyázta" csak anyának, amellett már nem nő, feleség. fontos hogy mindhárom szerepkör meg tudjon maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!