Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Milyen magyar nevet ajánlanáto...

Milyen magyar nevet ajánlanátok az alábbi nemzetiségi név mellé?

Figyelt kérdés
Édesanyám horvát származású, emiatt feleségemmel megbeszéltük, hogy születendő lányunk nemzetiségi nevet kap, mely a horvát nemzetiségi önkormányzat szerint lehetséges lenne. A weboldalon elérhető listából a "Valerija" nevet választottuk ki, mellé keresnénk egy hozzá passzoló magyar nevet.
2022. ápr. 12. 22:41
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

A Valerija _nem_ horvát név. Csupán a Valéria név horvát helyesírással leírt változata. Szóval ha "nemzetiségi" nevet akartatok adni, akkor enyhén mellélőttetek.

10-esnek teljesen igaza van, ezzel aztán szegény egész életében magyarázkodhat és kb. mindenütt elírják majd.

2022. ápr. 13. 13:17
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is logikusabb lenne egy tényleg szláv eredetű név, ami magyar fül számára is egyértelmű és a keveredés elkerülése végett azonos írásmódú. Pl. Bojana, Darinka, Ivana... Úgy látom, sok az ilyen ia, helyett ija végű, ami tényleg csak félrehallható. Meg azok, amiről szerintem egy magyar sem sejtené a szándékot (Barbara, Kata, Lea, Mira... ezeknél biztos nem gondolnám, hogy horvát kötődés miatt kapta, hiszen elég gyakoriak).

Magyar eredetre meg tudsz szűrni az MTA honlapján való utónévkeresővel.

2022. ápr. 13. 13:51
 13/15 anonim ***** válasza:

Nekem nagyon tetszik a Valerija név (jobban, mint a Valéria), viszont a többiek által is felhozott félreértős-magyarázós probléma miatt nem adnám. Akkor már inkább valami olyan nevet keresnék, aminek nincs konkrét magyar megfelelője (pl. Danka), vagy aminél nem ekkora az átfedés az alternatívák között (pl. a magyar Ilonának megfelelő Jelena [ami mellesleg az én ízlésem szerintem nagyon szép, míg az Ilonát nem adnám], vagy ott van esetleg a Katalint helyettesítő Katarina esete).

Ha maradtok a Valerijánál, akkor mellé egy szolid és rövid, külföldön is érthető nevet választanék, pl. Klára, Róza, Sára.

2022. ápr. 13. 17:03
 14/15 anonim ***** válasza:
65%
Lujza, Dominika, Tamara, Georgina, Veronika, Zita, Ilma, Eszter, Regina, Rebeka, Katalin, Janka, Brigitta, Bianka, Blanka, Debóra, Gerda
2022. ápr. 13. 19:48
 15/15 anonim ***** válasza:
100%
A horvát anyukám nevét adnám.
2022. máj. 4. 17:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!