Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Egy 10 éves gyereknek már...

Egy 10 éves gyereknek már kellene tudnia egyedül közlekedni az úton?

Figyelt kérdés

Kinevették a 10 éves fiamat az iskolában, mert én, az apja vagy a nővére viszi-hozza. Vannak olyan gyerekek, akik már első osztálytól (!) egyedül mennek iskolába, második osztálytól meg egyedül buszozik.

Azért kísérgetem, mert 10 évesen még kicsi, hogy egyedül sétáljon az utcán, ráadásul főúton kell átmenni (közlekedési lámpa nincs, csak zebra). Szoktak kint lenni kóbor kutyák, az egyik szomszédnak rendszeresen kiszöknek a kutyái, és igaz, hogy barátságosak, de állatokról van szó. Bármikor megvadulhatnak. Sokak szerint túlféltem. Szerintetek?

2022. márc. 11. 17:57
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
68%
Bőven járhatna már egyedül és buszozhatna. 15 éve voltam 10 éves, akkor már egy éve jártam egyedül haza. Sokan hozzák-viszik még a gimis gyereküket is, szerintem semmi értelme. Te taxiszolgálat leszel, ő még nem tanulja meg beosztani az idejét/közlekedni.
2022. márc. 12. 08:22
 12/14 anonim ***** válasza:
64%
Szerintem olyan felsőtől lehet őket engedni egyedül. Nálunk és ismerősöknél is így alakult. Persze függ attól, hogy mennyire szétszórt a gyerek és mennyit kell közlekednie. Én is parás vagyok, de azért 10 évesen kezdett egyedül menni suliba, először csak feleúttól, aztán most 11 évesen már a barátaival jár focizni, biciklizni a parkba, sőt délutáni moziba, és együtt jönnek-mennek edzésre a 7 éves öccsével. Van náluk telefon, csekkolom, merre járnak. Mondjuk hosszabb távra még nem engedném, mert simán elbambul és nem száll le :), de ez mind olyasmi, ahonnan 10-15 perc alatt gyalog hazaér vagy én érek oda.
2022. márc. 12. 08:39
 13/14 anonim ***** válasza:
59%
Én 9 éves koromtól egyedül jártam iskolába. 15 perc buszozás, 10 perc séta volt az út.
2022. márc. 14. 13:02
 14/14 anonim ***** válasza:
0%

Simán tudnak ennyi idős kortól, de nem veszélytelen azért.

Egy gyerek nem tudja annyira felmérni milyen sebességgel közeledik egy autó.

Az én tesóm egy évvel idősebb nálam, azt hiszem már első osztályban is volt olyan, hogy csak ketten mentünk. Tehát 7,5-8 - 6,5-7 éves gyerekek. Az én szüleim elég felelőtlenek amúgy. Persze az is lehet, hogy a munkájukból kifolyólag nemigen tudták volna megoldani, hogy folyton kísérgessenek, akkor sem, ha felelősségteljes emberek lennének, lettek volna, ezt nem tudom.

Pár alkalommal volt, hogy hajszál híján nem ütöttek el, annyira közel volt a jármű. Egyszer a villamos, olyan 10 éves lehettem ekkor, párszor autó is, mindez még 13-14 évesen is előfordult. Pedig ébernek, figyelmesnek tartottam magam, ha így felnőttként visszagondolok, most is így látom, sok osztálytársamnál figyelmesebb, precízebb voltam, és mégis így jártam időnként, hogy majdnem baj lett. Nem piroson mentem át, de volt olyan, hogy olyan úton kellett átmenni, ahol nem volt lámpa, csak zebra. Pedig akkor még kevesebb autó is volt, mint manapság. Nemcsak suliba jártam egyedül, vagy a testvéremmel, hanem 11 éves koromtól hol cselgáncsozni, hol német tanfolyamra is. A testvéremmel egy idő után nem mindig mentünk együtt a suliba, hiszen hol neki, hol nekem volt nulladik órám, persze ez már felsőben volt. Boltba is jártunk vásárolni, 8-9 éves korunktól fogva.

Nagyon meg kell gondolni, hogy mikor engedi a szülő egyedül ide-oda a gyerekét. Én azt mondom, még 13-14 évesen se annyira biztonságos, de hát el kell engedni a gyerek kezét.

2022. márc. 21. 14:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!