Akik két keresztnevet adtak a gyereknek, azok melyik nevet használják? (A nevet is írjátok)
19 éves vagyok, de azért írok!
Kettő keresztnevem van és az elsőt használom!
Bocsi, nem szeretnék nevet írni!
Általában az első nevet szokták használni, de ismerek olyat is, aki a másodikat használja, meg olyat is, aki 30 év után találta ki, hogy a másodikat használja inkább. Na az tök fura, azóta sem tudom megszokni.
Egyébként nyílván azt kell használni, amelyik jobban tetszik.
8 évig az elsőt használtuk, aztán elkezdett mindig kijavítani minket amikor szolítottuk, hogy ő nem X (első keresztneve) hanem Y (2. keresztneve)
Kiderült, hogy az első keresztnevét nem szereti, azóta a másodikat használja mindenhol a mai napig.
Tudom, nem a kérdésedre válasz, de: hiába van két neve a gyereknek és hiába azt gondolod, hogy a másodikat használod neki (akkor miért nem az lett az első?), a lőtéri kutyát nem fogja érdekelni mi a második neve.
33 éves tapasztalatom van sajnos. Én is kettőt kaptam. Az elsőt gyűlöltem és gyűlölném a mai napig is. Hiába mondtam, hogy én a másodikat használom, se orvosi rendelőben, se hivatalos helyen, se iskolában senkit ez nem érdekelt.
Így amint nagykorú lettem, az volt az első dolgom, hogy 10 ezer forintért eltöröltettem és a második maradt meg.
Sokan azt gondolják, hogy majd kiválasztja a gyerek amelyiket szeretné.. Aha csak ha már névválasztás, akkor egyszerűbb ha maga választja ki a névjegyzékből azt a nevet ami neki tetszik és nem kettő közül kell muszájból választania (amik közül lehet egyik sem tetszik neki), addig meg úgyis az elsőn fogják szólítani... 😆
Ha tudod, hogy nem az a kérdésre a válaszod, akkor minek írod le?
A 4-es csak egy két utónév ellenes troll. Látszik, hogy lövése sincs milyen 2 névvel élni...
Nekem is kettő van és a másodikat használom, mindenhol így mutatkozom be (tehát a második nevemmel). Hivatalos helyen ha kérdezik, akkor mondom csak a teljes nevemet.
Tökmindegy a sorrend, a második keresztnév is egyenrangú az elsővel, tehát mindegy melyiken mutatkozol be. Hivatalos helyek kivételével a kutyát nem érdekli, hogy mi az első keresztneved ;)
2 éves a lányom, a 2. nevét használjuk. Azért az lett a 2., mert így szebb a csengése mintha fordítva lenne.
Néha mondjuk neki az elsőt is.
Mi azért adtunk kettőt, mert a férjemnek vilt és most is van problémája a gyakori neve miatt. Biztosra akartunk menni.
Általános iskolai osztálytársam másodikban váltott a másik keresztnevéte, mert volt még egy Niki az osztályban. Pár hét alatt mindenki megtanulta, a tanárok is elfogadták.
Nekem is kettő van. Másodikat használom. A Borbála nem illett a vezetéknévhez, így jött közé egy Kata. (Az országban legalábbis ahogy tudom, egyedül engem hívnak így. Nem érzem magam különlegesnek, de hamarabb megtalálnának a telefonkönyvben.)
Ahol fontos számomra, ott hangsúlyozom, hogy Bori vagyok, ilyen pl a munkahely, iskola. Ahol nem pl hivatal, bank, orvos, ott jó nekem a Kata is.
Amúgy azt vettem észre, hogyha mindkettő nevet mondom vagy írom (email), akkor a második nevet használják megszólításnál.
Egyik osztálytársamat gimiben x-nek hívták. Majd jött egy ismeretlen, hogy keresi y-t. Kellett kis idő, mire kiderült, hogy ugyanaz a két személy. Nem szerette az első nevét, ahol volt lehetősége, a másodikat használta.
Gyerekeinknek is két neve lett, elsőt használjuk, második a nagyszülők neve. Nekünk így tetszett, nem akarunk "különleges" gyerekeket ezzel.
4-es válaszolónál ez jutott eszembe:
Orvosnál, asszisztens kiszól: Szabó Istvánné. Feláll 3 nő.
Tudom, mamár nem szokás így felvenni a férj nevét, bár van egy-két barátnőm, aki így tett (30 éves vagyok). Ilyenkor aztán mindegy, hogy hány keresztneved van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!