Miért feltétel a házasság a lombiknál és örökbefogadásnál?
4!
Amennyiben bejegyzett -vagy regisztralt? nem azonos nemű par- igen. Orokbefogadsnal pedig vagy egyedülálló fogad örökbe, vagy házaspár.
#3 A lombikra nem tudom igaz-e, de az örökbefogadási törvényt igenis a melegek miatt változtatták meg nem is olyan rég. Eddig egyedülállók is tudtak örökbe fogadni. Ma már nem. Vagyis "egyéni elbírálás alapján" amúgy elvileg tudnak, de ennek elég egyértelműen az a lényege, hogy a melegeket kiszórják. Az már más kérdés, hogy elsősorban családba akarják adni a gyerekeket, tehát az egyedülállónak eddig is és ezután is maradnak az olyan gyerekek, akik másoknak nem kellenek (idősebb, beteg, roma gyerekek).
Kérdező, pont az ilyen esetek mutatnak rá, hogy a házasság nem csak egy papír. Onnantól lesztek hivatalosan egy család, jogilag, vagyonilag. Divat ma a házasságot simán csak papírnak hívni, de alapvetően az egy jogi fogalom. A kórházban sem adnak felvilágosítást ha nem vagy hivatalos családtag, az öröklés és a vagyonmegosztás is máshogy alakul. Amíg nem vagy házastársa a másiknak, addig a törvény szemében ti nem vagytok egy család.
6!
"Ki fogadhat örökbe?
Örökbefogadó csak az a teljesen cselekvőképes nagykorú személy lehet, aki örökbefogadási tanácsadáson és felkészítő tanfolyamon eredménnyel részt vett és személyisége, valamint körülményei alapján – a gyámhivatal örökbefogadás előtti eljárása során hozott határozat értelmében – alkalmas a gyermek örökbefogadására és legalább 25 éves, továbbá a gyermeknél legalább 16, legfeljebb 45 évvel idősebb. Házasságban élő örökbefogadó személyek esetében a fiatalabb házastárs életkorát kell alapul venni.
Nem fogadhat örökbe az, aki a szülői felügyeleti jog megszüntetését vagy a közügyek gyakorlásától eltiltást kimondó jogerős bírósági ítélet hatálya alatt áll, illetve gyermekét nevelésbe vették.
Az örökbefogadás céljára tekintettel a gyámhivatal a gyermek érdekében elsősorban a házasságban élő örökbefogadók által történő örökbefogadást engedélyezi"
Ez vagy 30 éve ez a szöveg
Aha, csak ez már tök nem aktuális. Nem kötelező már a tanfolyam sem.
Amúgy sem cáfol engem a szöveg, mert az írja, hogy "elsősorban". Én is ezt írtam más szavakkal. Másodsorban viszont eddig az egyedülállók is örökbefogadhattak, olyan gyerekeket, akiket házaspárok nem vállaltak.
8!
A tegyesz oldaláról másoltam, nyilván aktuális.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!