Sokgyerekes anyukák tudnak megfelelő mennyiségű időt és figyelmet fordítani a gyerekekre külön-külön?
Most nagy divat a sok gyerek, nagycsalád. Viszont látok rossz példákat is... Nagycsaládok, ahol a közösségi médiában megcsodálhatjuk fotókon a tökéletes idillt, közben a gyerekek érzelmileg elhanyagoltak. Létezik, hogy jut elég idő 4-5-6 gyerekre?
Kérdésemmel nem szeretnék provokálni senkit, csak őszinte tapasztalatok érdekelnek. Mi is még családbővítésen gondolkozunk, viszont csak akkor szeretnénk belevágni az újabb "babatervezésbe", ha úgy érzem, a meglévő gyerekre is jut megfelelő idő.
Én ismerek 6 gyerekes családot, és nyilván nem annyi idő jut mind a 6 gyerekre, mintha csak 1 lenne, de nagyon is foglalkoznak velük. Náluk semmi extra ok nincs (vallás, pénz stb), ők egyszerűen csak imádják a családjukat. De ők szerintem nem átlagosak, anyagilag is messze jobban élnek, mint mások és ha lehet így mondani, fejben is jelentősen jobban össze vannak szedve, mint amivel az átlag gyereket vállal.
Mi is 3 gyereket terveztünk, de így 1 után azt mondom szerintem 2nél megállunk, mert az én határaim ott érnek véget és felelősséggel csak ennyi fog menni.
Én ismerek ötgyerekes családot, ahol nagyon megvan ez a mindenkire odafigyelés. Anyuka nem dolgozik, tehát kb. ez is a feladata. Mind az öt gyerek esetében fejből nyomja, hogy mikor hova megy, mi kell az oviba/suliba, kik a barátai, milyen sütit szeret, mire vágyik szülinapra/karira, tényleg mindennel iszonyatosan topon van. Apuka sokat dolgozik, de azért őt is látni a gyerekekkel, pl az egyik fiúval kettesben volt focimeccsen nemrég, ő is szokta oviba hordani a kicsiket stb.
De szar példát is látok én is.
Apám a feleségével 4 gyereket vállalt. Ők a koruk miatt kiestek a csokból és babaváróból. Apám sokat segít és abszolút családcentrikus. A felesége főállású anya volt. Most kezdte képezni magát, hogy munkahelyet találjon. Ez a modell működött. A mostohám türelmes, nyugodt terhelhető ilyen értelemben. Szíthatnak rá a tesóim. Meg pl. én is. Többet segített nekem mint a saját anyám.
Én nagyon felnézek rájuk ezért, mert tudnak normális gyerekeket nevelni, már idősebbek a legkisebb 48 éves korában született és még mindig fiatalosak, benne vannak az életbe, apám a megyeszékhelyre hordja edzésekre a tesókat. Foglalkozva van velük.
De ők ezt így oldották meg, hogy a nő, apám felesége főállású anya lett, apám meg segít ahol tud.
Kérdező, honnan tudod, hogy az anyuka, aki otthon van nem dolgozik??
Nálunk 5 gyerek van. En is itthonról dolgozok, egyetemre járok, a harmadik diplomámat csinálom.
Van idő mindenkire. Digitális oktatás alatt volt, hogy nehéz volt 5 iskolást összehangolni, plusz a saját dolgomat is csinálni. De vizsgaidőszakban pl eljött szabadságra a férjem.
Szoktunk külön programot csinálni csak a lányokkal, csak a fiúkkal. Vagy csak egyénileg is.
Igaz nálunk nincs senki tv vagy PS elé ültetve, hogy ne unatkozzon.
Az is hozzá tartozik, hogy nem főzök, hozatjuk az ebédet és 1 héten egyszer jön takarítónő is. Ő intézi a mosást, nagytakarítást. De enélkül is lenne elég idő a gyerekekre, csak magunkra nem. És nekem az is fontos, hogy a férjemmel kettesben is minőségi időt töltsek
Nekem sok gyerekem van. Kérdés, milyen mértékben gondolod a gyereknek a minőségi időt megadni? Minden nap egyenlő mértékben? Vagy időnként mikor a gyereken látszik, akkor kap egy napot? Vagy hogyan?
Szerintem túl van tolva az, hogy a gyerek kapjon meg "mindent". Semmi bajuk nem lesz a gyerekeknek, ha nem úgy nőnek fel, hogy ők az univerzum legszebb csillaga. Vagy hogy körülöttük forog a világ.
Másrészt 4+ gyereknél eldobhatod a gyereknevelési könyvek nagy részét, mert azokat nagyjából két gyerekre írták, és a sok gyerekes szituációkat nem tudják értelmezni.
14-es hozzászóló, onnan tudom, hogy személyesen ismerem őket. :)
Gratulálok, hogy ilyen szépen meg tudjátok szervezni az életeteket, ennyi gyerek mellett.
Viszont nincs mindenkinek lehetősége, hogy takarítónőt fogadjon, vagy ebédet hozasson, tisztán anyagi megfontolásból sem.
Nekem ezekre nincs lehetőségem, bár ha lenne sem tudom elképzelni, hogy más takarít utánunk. Megértem, ha valaki él ezzel a lehetőséggel, de szerintem ez nem átlagos család, ebben az értelemben.
15-ös, tudom, hogy nem szép kívülről ítélkezni, vagy ilyesmi... De amikor látod a gyereket, hogy rossz kedvű, rosszul tanul, látod a szülőket, mennyi mindent előtérbe helyeznek a gyerekek rovására, vagy épp nem bírnak a kicsikkel sem, a nagyokra már semmi idő nem jut. Ismerek kettő családot, egyikben öt, másikban 6 gyerek. a nagyobb család vallási okokból lett ekkora, a másik pedig azért, mert minden évben becsúszott egy újabb gyerkőc, amit az anyuka közöl is a "nagyvilággal" - ami tényleg durva, még arról is beszámolni, hogyan fogant egy gyerek (szegények...) Amúgy viszonylag jól szituáltak, jó anyagi körülmények között élnek. Mindkét családnál megtörtént: egyik felsős gyerek összeesett az iskolában, kiderült, ő kel fel éjjelente a kisbabához, másik családnál szintén felsős gyerek többször megbukik, mert ő segít a kicsiket ellátni iskola után, nem a tanulást várják el tőle, hanem azt, hogy pelenkázzon...
Bezzeg, amit a közösségi médiában mutatnak magukról! Mindkét család! Hát az a valóság ismerete mellett nevetséges.
Az egyik család még arra sem képes, hogy uzsonnát csomagoljon a gyerekeknek, még kisiskolás kirándulásra is úgy engedték el a gyereküket, hogy normális étel helyett betettek neki egy táblacsokit, a gyerek el sem fogadott mást tőlünk, mondván, ő mindig ezt eszi délután, aztán összehányta a buszt.
Tudom, hogy ez nem biztos, hogy a gyerekek számán múlik, egyszerűen ezek a szülők ennyire hanyagok. De akkor minek ennyi gyerek, Hiszen egy hanyag szülő is jobban tudna figyelni egy-kettő gyerekre, mint hatra!
4 gyerekes családot tudnék pozitív példaként hozni, nyilván nem azért, mert csak négy gyerekük van, emberileg olyanok, hogy odafigyelnek rájuk.
De azt nem tudom, 6 gyerekkel hogy bírnák... Mert csak vannak határaink.
"A 3 gyerek nem divat hanem kényszer, a csok meg a babaváró hitel miatt. De szerinted aki házvásárlás miatt szül az utána mennyire fog majd foglalkozni vele?"
Sajnálom, hogy neked így sikerült. :(
Ráadásul nem számoltál utána, mert ha csak a pénz miatt vállaltál 3 gyereket akkor azóta szerintem te is rájöhettél vagy majd rá fogsz jönni, hogy nem érte meg. Még mindig nem adnak annyi támogatást ami miatt pénzügyileg érdemes lenne. Ellenben ha valaki tényleg vágyik 3 gyermekre akkor adnak annyit, hogy sokkal kevésbé szegényedsz el 3 mellett mint amennyire támogatások nélkül lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!