Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Ha a férjem családjában ugyan...

Ha a férjem családjában ugyan úgy hívják őket, a fiamnak is ezt a nevet kéne adni?

Figyelt kérdés

Ükapáig visszamenőleg ugyan azt a nevet kapták a férfiak a férjem családjában. Lassan ott tartunk, hogy gyereket szeretnénk, és akkor feljött a téma apósoméknál, ha fiú lesz ő is ezt kapja. Egyrészt rosszul esett, hogy kijelentette és nem megkérdezett előtte, másrészt szép hagyomány, de nem feltétlen vagyok oda a nevükért. József ez a név, és próbálom kerülni a témát, de ha fiunk lesz, sajnos nem tudom kikerülni, hogy vagy megsértem őket, vagy lenyelem és ezt a nevet kapja. Második névről pedig egy szót sem akarnak hallani :(

Ti mit gondoltok erről?

2022. febr. 8. 16:07
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
100%
Meghallgathatod a család véleményét, de akkor is az anya és az apa dönti el a gyerek nevét. 😃 Férjeddel beszéld meg.
2022. febr. 8. 18:33
 22/32 anonim ***** válasza:
83%
Én TUTI nem adnám ezt a nevet egy mostani fiúnak... kicseszés
2022. febr. 8. 18:45
 23/32 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk is ez volt, férjemnél apai ágon felfelé János és József volt mindenki, férjem is János. Apósom már mondta az elején, hogy na majd a fiúnk is vagy ez, vagy az lesz. Mi meg határozottan megmondtuk, hogy nem. :D Szerencsére a férjem sem akarta ezt a hagyományt tovább vinni. Végül 2 lányunk lett, így tárgytalanná vált, de magasról tettem volna rá, ha megsértődik, mert 1000% nem ezeket a neveket kapta volna a fiúnk.
2022. febr. 8. 19:16
 24/32 anonim ***** válasza:
95%

Hála istennek már apósomék se tartották ezt a szokást, nem hogy a férjem, mert hiába öntudatoskodik itt a sok hozzászóló, hogy az én gyerekem, meg apa 50%-ban szól bele, ha ez egy családban fontos, akkor ott nagyon súlyos konfliktus várható ebből a témából. Ez nem ugyanaz, hogy nekem nem tetszik a Bence, na jó, akkor legyen Máté, végülis az se csúnya név, hanem hogy a személyes szimpátiátoktól függetlenül a József adása egy evidencia náluk.

Szóval nekem nem tetszik ez a szokás, kifejezetten ellenzem, és baromi boldog vagyok, hogy nem kellett emiatt megharcolnom a férjem családjával. A gyerekeink fejenként 2db olyan nevet kaptak végül, ami egyáltalán nincsen még a tágabb családban sem.

2022. febr. 8. 21:08
 25/32 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk is ment az öreg (párom nagypapája) részéről, hogy így úgy amúgy kell hívni. Én elrendeztem annyival, hogy ez a kérdés már eldöntetett és nem úgy fogják hívni. Megsértődött. Na és? Egyáltalán nem érdekel. Én úgy vagyok vele, hogy aki megsértődik, az majd kisértődik, de nekem nem csinál vele álmatlan éjszakákat, engem tényleg nem hat meg még a hisztériás roham, de az érzelmi zsarolás sem.

A te gyereked, te hordod ki és te is szülöd meg. Te és a férjed döntitek el, senkinek nincs beleszólása. Ha nem tetszik nekik, akkor így jártak, legrosszabb esetben veszítettél néhány erőszakos és proli rokont, ők meg az unokát. Ki jár rosszabbul? :)

2022. febr. 8. 21:08
 26/32 anonim ***** válasza:
100%

"hiába öntudatoskodik itt a sok hozzászóló, hogy az én gyerekem, meg apa 50%-ban szól bele, ha ez egy családban fontos, akkor ott nagyon súlyos konfliktus várható ebből a témából"

mintha erdekelne. aki ilyen csaladbol valo az gondolom konnyebben elfogadja, de en nem ilyenbol jovok. az en nezopontombol egyeneseb baromsag ugyanazt a nevet adni ami a szuloe, esetlen nagyszuloe is, mert minek adnad ugyanazt?? hogy kulonbozteted meg oket?? egyik istvan, masik pista, harmadik meg pityu? de ezek ugyanazok a nevek! minek ismetelni? foleg ha valami jo oregapas nevrol van szo, kizart hogy en palnak vagy ferencnek nevezzem el a gyerekemet. kepzeld mar el hogy ranezel az ujszulott gyerekedre, es az jut eszedbe hogy elemer

2022. febr. 8. 23:04
 27/32 anonim ***** válasza:
35%

Én azért örülnék felnőttként, ha elmondhatnám, hogy régi családi nevem van, vagy ilyesmi.

Két nevet adnék mindenképpen, másodiknak a Józsefet, lehetne Jocinak becézni, az kevésbé rémes, VAGY új hagyományt teremtenék, a családból minden férfi J betűs nevet kap, és választanék valami szimpi J betűset.

Halott közeli hozzátartozó nevén sosem szólítanám a gyereket, nekem az nem férne bele, hogy direkt úgy hívjam a gyerekem, mint a párom nemrég elhunyt anyját(vagy ilyesmi). Nem őt szülöm meg újra, szerintem ez bizarr, ha ez a névválasztás oka. Ha mindenkit így hívnak, az más. Gondolkoztam, hogy nálunk is hagyomány lehetne, mindenki kap egy K betűs nevet, de végül letettem róla. Kicsit bánom.

2022. febr. 9. 06:09
 28/32 anonim ***** válasza:
100%

"hiába öntudatoskodik itt a sok hozzászóló, hogy az én gyerekem, meg apa 50%-ban szól bele"

Az, hogy az anya hordja ki és szüli meg a gyereket tény és nem öntudatosodás. Ahogy az is tény, hogy ő fogja nevelni. Az is tény, hogy egy 21. századi európai országban élünk, nem a '900-as évek elején a pusztán, amikor egy vén fütykös elfingta magát és állhatott mindenki vigyázzba. És, ha az anya családjában is vannak hagyományok? Ha mondjuk ott meg nincs fiúgyermek és emiatt szeretné az anya apja nevét továbbadni? Vagy egyszerűen csak az édesapja iránti szeretetből és tiszteletből? Mindig csak arról beszélgetünk, hogy mert a férjnél milyen hagyományok vannak, de mi történik, ha a másiknál is van?

Egyébként meg, mint írtam, nálunk is próbálkozott az öreg. Sőt, azon is vérig sértődött, mert nem vettem fel a férjem nevét (hoppá: apukám iránti szeretetből és tiszteletből, meg mert szeretem a nevem), azon is megsértődött, hogy én mit tanulok és azon is megsértődött, mert nem nézheti tátott szájjal, ahogy szoptatok. Attól még a dédunokájára kíváncsi, nincs örök harag magázódás, ugyanezekből további konfliktus nem volt. Az a nagyszülő, dédszülő, aki ebből akkora katasztrófát csinál, hogy későbbi veszekedések, konfliktusok is lesznek belőle, az meg sem érdemli, hogy jó kapcsolatot ápoljanak vele. Nem beszélve arról a tényről, hogy ha ilyen alap dologban nem az anya dönt, akkor vajon mi mindenbe fognak még belepofázni. Most kell őket helyretenni, az én példámon is látszik, hogy nem feltétlenül lesz belőle évekig tartó cirkusz (de ha lenne is, az sem szabadna bárkit érdekeljen).

2022. febr. 9. 08:23
 29/32 anonim ***** válasza:
0%
Oké, 26 meg 28, és mit csináltok, ha a pasitoknak fontos a névörökítés? Akkor mire mentek a nagy öntudattal?
2022. febr. 9. 08:40
 30/32 anonim ***** válasza:
100%
29. Én leszarom őszintén. Ha nekem nem tetszik a név tőlem a honfoglalás óta hívhatják úgy őket, akkor sem adom a gyerekemnek. Mint ahogy én is elfogadom, ha az apának nem tetszik az én kedvenc nevem…
2022. febr. 9. 08:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!