Mit csináljak, ha nem tudok szigorú "szülő" lenni? Így is lehet jó, nem?
Párom lány november óta velünk él. Most lesz 16 éves. Én 24.
Szóval már ebből is következik, hogy nem "pótanyukaként" tekint rám, hanem inkább barátnőként. Jól kijövünk egymással amúgy, nem problémás egyáltalán (szerintünk).
Viszont én úgy nőttem fel, hogy nálunk otthon nem voltak tabuk. Elmondhattam a szüleimnek bármit, legyen akár iskolai dolog, buli, párkapcsolat, barátnős vita. Tudtam, hogy meghallgatnak, elmondják a véleményüket, tanácsot adnak, de nem lesz az a következmény soha, hogy hónapokig nem engednek utána sehová, el leszek tiltva ettől, meg attól stb. A mai napig felhívhatom őket bármikor, bármivel.
Szóval mikor elém állt nemrég, hogy milyen 16. szülinapi bulit szeretne, nem az volt az első, hogy felejtsd el és szó sem lehet róla, hanem hogy oké, persze, szervezzük, csináljuk. Vagy megkérdezte, hogy a bulira csinálna-e a pillásom neki is szempillát, nem elzavartam, hogy mit gondol magáról, hanem gondolkodás nélkül kértem neki időpontot. Vagy olvastam itt, hogy valaki szerint egy kamaszlány ne járjon kozmetikushoz, oldja meg otthon magának... Én meg magamtól ajánlottam fel neki, hogy hetente járjon nyugodtan arckezelésre, arcmasszázsra, gyantáztasson amit szeretne stb.
Vagy ha megkérdezi, hogy elutaznék-e vele és a barátnőivel valahová, nem mérlegelem, hogy mikor voltunk utoljára és hol, hanem persze menjünk, miért ne. Szóval sok mindenben benne vagyok, és utána látom, hallom, hogy másoknál pl. már az is gondolkozás kérdése, hogy szombaton elmehet-e a gyerek plázázni a barátnőkkel, ha pénteken moziban is volt velük.
Ezek példák voltak igazából. De igen, olvastam itt olyan kérdést is, ahol oldalakon át írták a válaszolók, hogy egy kamasz ne járjon kozmetikushoz...
Ugyanúgy írhattam volna, hogy autóval viszem, hozom, ha megkér, vagy hogy iskola után ebédelhet étteremben, ha szeretne, és nem az a válaszom, hogy "van itthon még hétvégi maradék". Vagy hogy kifizettem a 40 ezres balayage festését. Vagy ha szeretne egy laza pénteki napot elsunnyogni, szerzek neki igazolást.
A többség anyagi szempontból sem ajánlja fel a heti arckezelést, meg hasonlóakat. Hogy te megteheted, annyit jelent, hogy nem kell azon matekozni, hogyan osszátok be a családi kasszát, hogy félre is tegyetek, ne nyomorogjatok, de ne is legyen gond a havi megélhetés, és tervezhess esetleg nyárra.
Amúgy ez nem nevelés, amit leírtál. Ez attitűd, hozzáállás. Nem is vagy olyan pozícióban, hogy nevelned kelljen ezt a lányt. Ezt te is jól érzed. A példák egyáltalán nem nevelési helyzetek. Ettől függetlenül egy jó hozzáállást képviselsz, de nyilván más 16 éve nevelni valakit, és úgy reagálni a dolgaira, felelősségteljesebb helyzetekben is megfelelően kezelni mindent. Szerintem ilyen alapon ne hasonlítgasd ezeket össze, mert nincs sok alapja. Örülj a jó kapcsolatnak, és törekedj, hogy megfelelő szemléletet, értékeket tudj átadni neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!