Ha most megszakítom a gyest és elmegyek betegállományba akkor a táppénz alapja mi lesz?
És a tgyás és gyed alapja?
eddig dolgoztam 15 évet folyamatosan
majd terhesség alatt betegszabi,táppénz majd tgyás, gyed és most gyes
jön a kistesó
mit tegyek?
a fizum bruttó 205 volt
köszönöm
Köszönöm.
Hú, ezt még nem hallottam. A kolléganőim egy része elment hasonló esetben a betegállomány előtt 1-2hét szabira, hogy növeljék az alapjukat,amit a 70%-os betegszabi(ami akkor még 80% volt) lehúz. na, már ezt sem értem...ti?
A gyest igényelheti apa, amíg te táppénzen vagy, így azt sem veszítitek el.
És reagálnék egy előttem lévő válaszra:"Én úgy tudom, hogy az ebben az évben elért jövedelmeid az igényléskor nem fognak számítani. Csak akkor veszik figyelembe ezeket, ha a szülést megelőző 2 évben megvan a 365 bérezett napod. Neked így ugye nem lesz meg, így automatikusan a minimálbér kétszerese lesz az alap, ennek veszik a 70 %-át és ebből lejön még a tgyás esetében az szja, a gyed esetében pedig az szja-n felül a nyugdíjjárulék is."
Teljesen összevissza kevered a dolgokat. Rosszul tudod, és sajnos azt kell mondjam, fogalmad sincs arról, amit írsz, már megbocsáss.
A tgyás és a gyed feltétele valóban az, hogy legyen a szülést megelőzően két éven belül 365 BIZTOSÍTOTT nap, de ne keverjük már össze a biztosított napot a BÉREZETT nappal, a kettőnek jelen esetben az égvilágon semmi köze egymáshoz.
A 365 biztosított nap megvan, ha a munkaviszony a tgyás és a gyed alatt is élt, ez nyilvánvaló, így ezzel most nem is foglalkozom.
A BÉREZETT napokat SOHA nem vetítik 365 napra, hiszen akkor már nem tudnának számolni, tekintettel arra, hogy a legtöbb ember elmegy betegállományba, tisztelet a kivételnek.
Erre való tekintettel állapították meg a számítás alapjának a 180 bérezett napot. Ha valakinek nincsen 180 bérezett napja, úgy többféle módon számolhatnak, pl. a kérdező esetében a tényleges jövedelem lesz az alap, ami a betegszabadság idejére kapott pénz.
Ezen kívül a gyed maximuma teljesen független a bérezett napok számától, ha 100 bérezett napod volt, ha 365 bérezett napod volt, a maximuma akkor is a minimálbér kétszeresének 70%-a.
Javaslom, hogy nézegesd az eb törvényt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!