Terhesség alatti munkavállalói felmondás?
Elég érdekes helyzetbe kerültem. Egészségügyben dolgozom. 6 év munkaviszonyom van összesen (megszakítás nélkül), a jelenlegi munkahelyemen 13 hónapja dolgozom.
Már egy ideje szeretnék felmondani, de november vége óta felmondási tilalom van az egészségügyben, így rendes felmondás nem lehetséges, csak közös megegyezés, illetve azonnali hatályú. A közös megegyezésbe a munkáltató nem egyezik bele, az azonnali hatályú felmondásnak pedig kétséges a jogalapja (valószínűleg nem tudnám úgy megindokolni, hogy egy munkaügyi per esetén a bíróság nekem adjon igazat).
Mivel egy ideje amúgy is tervben van a gyermekvállalás, így arra gondoltam, ha már el nem engednek, inkább vágjunk bele.
Viszont bizonyos okok miatt a munkaviszonyomat akkor sem szeretném a jelenlegi helyemen fenntartani.
A kérdés az, hogy amennyiben teherbe esek, és elmegyek táppénzre, akkor a munkáltató jobban jár-e azzal, ha közös megegyezéssel elenged? Ki fizeti ilyen esetben a táppénzt? A munkáltató vagy az állam?
Mert ha a munkáltatónak költséget jelentek a terhességem alatt, akkor nyilván esélyesebb, hogy elenged, mintha nem oszt, nem szoroz neki, hogy állományban vagyok-e vagy sem. Illetve ha közös megegyezéssel elengednek a terhesség alatt, jogosult leszek-e bármilyen terhesség alatti/utáni ellátásra? (CSED, stb)?
Megköszönöm, ha valaki tud válaszolni, nem annyira vagyok tisztában ezekkel a dolgokkal, és eddig nem is annyira foglalkoztatott.
Én is kihúznám a helyedben. Számold ki, hogy mennyi pénzt buksz, ha otthagyod a helyet túl hamar. Mivel gondolom állami helyen dolgozol, ne foglalkozz azzal, hogy hogy olcsóbb nekik, húzd le őket amennyire csak tudod, eddig sem voltál túlfizetve és nem megy csődbe miattad az egészségügy (vagy nem miattad) és amúgy is milyen szemétség már, hogy tilos felmondani. Én terhesség előtt/közben nem ugrálnék munkahellyel.
2-3 évet úgyis otthon lehetsz, addig csak elmúlik ez felmondási tilalmas marhaság, vagy változik a körülmény ami maitt elmennél.
Lenne másik munkahelyem. Csak innen nem engednek el.
Viszont ha a munkáltatónak terhesen kiadást jelentenék, gondolom kapna az alkalmon, ha felajánlanám, hogy elmegyek magamtól. A kérdés, hogy neki számít-e bármit? Úgy olvastam, hogy ha valaki veszélyeztetett terhesként táppénzen van, annak 1/3 részét a munkáltató fizeti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!